Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


Corvin tükör – A kultusz évszázadai

Szerző: PP
2008. július 27. 9.56

 A Budapesti Történeti Múzeumban július 26-ától október 31-éig látható kiállítás Hunyadi Mátyás kultuszával foglalkozik. A reneszánsz év keretében számos izgalmas, színvonalas és látványos kiállítás nyílt, ebbe a sorba illeszkedik e tárlat is. A képzőművészet mellett a tárgyi dokumentumok sora a 21. századig jól érzékelteti, hogy a mindennapi élet csaknem minden szegmensén megjelenik valamilyen módon az uralkodó alakja – ez az a terület, ahol a legtöbb meglepő, ismeretlen, vagy éppen szokatlan tárgyat lehet bemutatni – mozitól az áruházig, a Corvin lánctól a rajzfilmsorozatokig, vagy éppen a reneszánsz év képregénypályázatáig.

I. Mátyás király talán az egyetlen olyan magyar történelmi személyiség, akinek kultusza folyamatos volt a halála óta eltelt ötszáz évben. A 19. századi historizmus történelmi festészete és grafikái, könyv- és újságillusztrációi, az emlékműtervek, szobrok csak folytatták azt, amit rögtön halála után a kortársak elkezdtek.
J ó példa erre a Bécsújhely városának ajándékozott festmény története, amelynek egyidejű itáliai grafikai mintája a kor híres emberei közé sorolta az uralkodót. E kép különböző festmény- és grafikai változatai több száz éven át ismertek voltak, s szinte minden fontosabb magán-, majd később közgyűjteményben szerepeltek.
A Magyar Nemzeti Múzeum 1846-os megnyitásakor a Régiségtárból válogatott, történelmi személyiségeket bemutató galériának egyik kiemelkedően fontos festménye volt a bécsújhelyi Mátyás-portré egy jó száz évvel későbbi másolata.
A 19. század eleje almanach irodalmának illusztrációi ugyanúgy felhasználták a korábbi műveket, mint a zenélő óraképek az „igazságos Mátyás”-ról, a történelmi festészet 1848-67 közötti nagy korszakának olajfestményei, Than Mór, Székely Bertalan és Madarász Viktor művei, vagy a magyar művelődéstörténet képcsarnokának tekinthető Nemzeti Múzeum-béli falképek.
A millennium idején feléledő kultuszt legjobban Benczúr Gyula hatalmas vásznai illusztrálják – a diadalmas Mátyás bevonulása Budára, Mátyás külföldi követeket fogad – a budai királyi palota Corvin termében.
A 20. században folytatódó utóéletet jól ismert műalkotások sora jelzi, nemcsak a századelő művészcsoportosulásainak témakörében, de a két világháború közötti időszak műveiben is.
A képzőművészet mellett a tárgyi dokumentumok sora a 21. századig jól érzékelteti, hogy a mindennapi élet csaknem minden szegmensén megjelenik valamilyen módon az uralkodó alakja – ez az a terület, ahol a legtöbb meglepő, ismeretlen, vagy éppen szokatlan tárgyat lehet bemutatni – mozitól az áruházig, a Corvin lánctól a rajzfilmsorozatokig, vagy éppen a reneszánsz év képregény pályázatáig.

 

Budavári Palota E épület
http://www.btm.hu/


Oldaltérkép