Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Reneszánsz év 2008 | Úttalan utazás ]


A reneszánsz év egyik legnagyobb és legszínesebb programsorozata a Budai Várban

Szerző: PP
2008. április 30. 10.56

 Május 1–3-án az érdeklődők részt vehetnek Mátyás király és Podjebrád Katalin esküvői ünnepségén vásárral, kézművesekkel, ügyességi játékokkal és igazi reneszánsz lakomával.
Hunyadi Mátyás és Podjebrád Katalin cseh királylány 1463. május 1-jén kötött házasságot a Budavári Nagyboldogasszony-templomban. E történelmi kézfogó felelevenítésével a Budavári Önkormányzat egyszerre emlékezik Mátyásra, a reneszánsz életérzésre és a család fontosságára.

Mottó: Mikor lesz a bajvívás? (Süsü, a sárkány)

Budavár polgármesterének hívó szavai:
Hunyadi Mátyás és Podjebrád Katalin cseh királylány 1463. május 1-jén kötött házasságot a Budavári Nagyboldogasszony-templomban. E történelmi kézfogó felelevenítésével a Budavári Önkormányzat egyszerre emlékezik Mátyásra, a reneszánsz életérzésre, és a család fontosságára.
A Reneszánsz Fesztivál programjai, az esküvő felidézése egyszerre adnak ízelítőt a hagyományokból, ugyanakkor magukban hordozzák a megújulást, a vitalitást, s minden korosztály számára tartalmas kikapcsolódást jelentenek.

A Hagyományok Háza munkatársai szervezésében a Tóth Árpád sétányon kézművesvásár és -foglalkozások, komplex gyermekprogramok és számos színpadi produkció valósul meg.
A kézművesvásárban megcsodálhatjuk és megvásárolhatjuk a ruhakészítők, bútorfestő, játékkészítő, fazekas, mézesbábos, nemezes, bőrműves, famíves, kalapos, szövő, merítettpapír-készítő, ékszerkészítő, késes, kosárfonó, kékfestő, rongyműves mesterek, népi iparművészek áruit. A vásár 1-jén délután egy órakor, a másik két napon 11 órakor nyit, mindhárom nap 19 órakor zár.
A kézműves-foglalkozásokon a reneszánsz könyvkultúrához kapcsolódó tárgyakat készíthetik el a résztvevők (papírmerítés, írónád készítése, rajzolás írónáddal, „kódexkészítés”, különleges tinták kipróbálása, iniciálé készítése).
A gyerekek íródeáknak szegődhetnek Mátyás király udvarában a Tóth Árpád sétányon játszódó komplex gyermekjátszóházban. A tanulás során a kicsiknek vitézi próbákon, a nagyobbaknak műveltségi vetélkedőkön kell bizonyítani rátermettségüket.
A foglalkozásra mindhárom nap délutánján várják a gyerekeket!

  

Május 1-jén, a királyi pár esküvőjének napján Berecz András mesél kicsiknek és nagyoknak, köszönti az „ifjú párt”, az esti programon a Kapisztrán téren pedig a Zurgó moldvai muzsikájára rophatja a „nászmenet”.
Másnap, május 2-án délután meg lehet nézni a Tébláb Gyermekegyüttes bemutatóját, meghallgatni a középkori és moldvai muzsikát játszó Igriczek zenekart, a Görömbő Kompánia dramatikus mesejátékában mi magunk is szereplővé válhatunk. Az estét a Kaláka koncertje zárja a Kapisztrán téren.
A rendezvény záró napján, szombaton igazi „mesereneszánsz” lesz a Tóth Árpád sétány Savanyúleves bástyájánál. Dramatikus mesejáték, profi és amatőr színpadi mesemondók váltják majd egymást a színpadon. Fellép többek közt Agócs Gergely és vajdasági vendége, Toldi István. A Carmina Danubiana koncertjén magyar, bolgár, makedón, szerb, horvát és szlovén népdalok, illetve régi irodalmi alkotások szólalnak meg (Budavár tövében – A Hunyadiak emlékezete a folklórban). A délután folyamán a Bihari János Táncegyüttes csoportjának bemutatója színesíti a rendezvényt. Az estet – s így a rendezvényt is – a Sebő-együttes koncertje zárja.

  Mátyás-portré


Vö. Mátyás és Beatrix házassága


Oldaltérkép