Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Gyulai Várszínház 48. évada, VII. Shakespeare Fesztivál
Hathetes összművészeti fesztivál – bérlettel is

Szerző: PP, fotó: leho
2011. március 30.

 A 48. évadról tartott sajtótájékoztatót Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója. Az összművészeti fesztivált 2011. július 1. – augusztus 14. között rendezik, melynek része a VII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál július 7-től 17-ig. Négy új bemutató, hat vendégjáték, dzsessz- és blueskoncertek, Liszt Krisztus oratóriuma, valamint gasztronómiai, népzenei és gyerekprogramok lesznek, közülük több ingyenes. Hogy miket tud…, Gyula és Wilmos vár – idén először bérlettel.

Gedeon József, a Gyulai Várszínház igazgatója a Café Garden & Longue-ban tartott tájékoztatón elmondta, hogy a színes kínálatot úgy szervezték, hogy mindenki ízlése szerint találhasson neki tetsző eseményt, és a családok is jól érezhessék magukat napközben. A határon túli művészek jelentős produkciókkal vesznek részt a programban, és a kortárs magyar irodalom több generációja a legnagyobb nevekkel képviselteti magát színpadon és beszélgetésekben egyaránt. A zenei sokszínűséget amerikai vendégek és magyar muzsikusok együtt kínálják. A gyulai nyár különlegessége a magyar és a külföldi produkciók egymást kiegészítő gazdagsága, különösen a Shakespeare Fesztiválon. A VII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál alatt öt színpadi vendégjáték, köztük egy világpremier, filmek, zene és egy szakmai konferencia lesz. Az elmúlt években azzal vívott ki rangot és elismerő sajtóvisszhangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választotta. Idén is így lesz: Gyulán tartja A vihar premierjét a vilniusi, világhírű Oskaras Koršunovas. A magyar Shakespeare-előadások között a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében és koreográfiájával a várszínház felkérésére készülő bemutató. A programot gasztronómia és borkóstolás gazdagítja.

Gedeon József 
 

Az előadások a páratlan szépségű középkori, Közép-Európa egyetlen épségben megmaradt síkvidéki várának színpadán, a vár körül, a tószínpadon, a Ladics-házban és egyéb gyulai helyszíneken lesznek, és idén először bérletet is lehet váltani. A prózai és a zenés színházi előadások és koncertek mellett dzsessz és blues, irodalmi humor, felolvasószínház, a gyerekeknek bábelőadás lesz Gyulán, ahol a népművészeti hagyományokkal is lehet ismerkedni a Körös-völgyi sokadalom három napja alatt.

Négy új bemutató
A Shakespeare Fesztiválon Horváth Csaba rendező-koreográfus állítja színpadra a Troilus és Cressida című Shakespeare-művet László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével. A ritkán játszott darab Shakespeare egyik legnehezebben besorolható színpadi játéka, amely groteszk és szatirikus komédia, ugyanakkor tragikus is. A színdarab az ókori Trójában játszódik, cselekménye egy kalandos szerelem története a háború viszontagságaiban.
A tájékoztatón megjelenő Horváth Csaba elmondta, hogy a próbákat még nem kezdték el, egyelőre elméleti síkon dolgoznak. Bár a Forte Társulatot sokféleképpen – fizikai, mozgás-, totális, ilyen-olyan színház – szokták kategorizálni, szerinte nem ez a lényeg, a Forte stílusát mindig az adott előadás határozza meg. Izgalmasnak tartja a művet, amelyből valóban erőteljes fizikai, illetve zenei előadást szeretnének komponálni. Elsőre megfogta a darabban, hogy a költészet legbiztosabb táptalaja, a szerelem is az egyéni érdekek és a politika martalékává válhat. Illetve a retorikát – ami napjainkban a közélet egyik legfontosabb motívuma – nagyon komoly szinten művelik a politikusok a műben, viszont a gondolat mögötte silány, tele van kicsinyességgel, ostobasággal. Aktuális a téma, de nem céljuk semmiféle erőltetett aktualitás keresése. Eddig ezek az érzések fogalmazódtak meg benne, a munka nagy része azonban még hátravan.

 Horváth Csaba rendező
 

Spiró György: Az imposztor című darabjának főszerepét játssza el a városban élő színész, Kovács Lajos. A színészkirály Boguslawskit alakítja, aki az orosz megszállás alatt lévő litván fővárosba érkezve egy színtársulat életének főszereplőjévé válik. Az Ikszek című regényből készült színpadi művet 1983-ban mutatták be a Katona József Színházban Major Tamás főszereplésével. A mostani gyulai bemutatót Árkosi Árpád rendezi, a Budapesti Kamaraszínházzal közös produkcióban.
A várszínház fennállásának 50. évfordulójára (2013) készülve az elmúlt fél évszázad legemlékezetesebb színdarabjait új produkcióként tűzik műsorra. Maróti Lajos A számkivetett című műve a Firenzéből száműzött Dantéról szól, akit Schnell Ádám alakít. A másik új bemutató Nemeskürty István Noé galambja című darabja, amelyben a főszerepet eredetileg a nemrég elhunyt kiváló színész, Bánffy György játszotta több évtizedes sikerszériában. Most Papp János alakítja Bethlen Miklós, Erdély kancellárja szerepét.

Vendégjátékok

Kocsis István: Bolyai János című drámája új feldolgozásban látható A tér címmel, a monodrámát Sebestyén Aba, a marosvásárhelyi Yorick Stúdió színésze játssza el.
Medvegyev Fodrásznő című, többszörösen díjazott darabját a debreceni Csokonai Színház előadásában, Szűcs Nelli, Trill Zsolt, Tóth László, Kristán Attila játékával most Gyulán is bemutatják.
Móricz Zsigmond Erdély című nagyregényéből Závada Pál készített történelmi drámát Bethlen címmel (alcíme a Fejedelmi magánügyek). Az Új Színház előadásában Bethlen Gábor szerepét Gáspár Sándor alakítja.
Márai Sándorért az emigrációban sokat tett Simonyi Imre, József Attila-díjas költő Gyuláról. Ez az irodalmi kapcsolat is megidéződik a budapesti Pinceszínház Fizess nevetve! című előadásában, melyet Kőváry Katalin rendezett.
Az Indul a bakterház, Rideg Sándor műve kultuszdarab lett Magyarországon. Eperjes Károly főszereplésével, a veszprémi Petőfi Színház előadásában, Bereményi Géza rendezésében lesz látható.

A Gyulai Várszínház honlapja

A VII. Nemzetközi Shakespeare Fesztivál

2011. július 7–17. között öt színpadi vendégjáték, filmek, zene és konferencia teszi egyedülállóvá a Gedeon József igazgatóprogramot. Az elmúlt években azzal vívott ki komoly rangot a fesztivál, hogy a meghívott produkciókat a világ élvonalába tartozó előadások közül választotta. Idén is így lesz: világhírű előadásokat, rendezőket, színészeket hívnak meg, és természetesen lesznek magyar Shakespeare-előadások is.
Vendégek: a világhírű grúz rendező, Robert Sturua a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot hozza el a tbiliszi Rustaveli Nemzeti Színház előadásában. Új bemutatóval készül a litván Koršunovas. A vihar című művét a rendező társulata, az OKT játssza el a gyulai fesztiválon világpremierként. Dél-Koreából érkezik a többszörös fesztiváldíjas Szentivánéji álom, a Yohangza Társulat produkciója. Gedeon József évek óta csábítja a társulatot, végre idén európai turnéjuk során nálunk is láthatók.
A magyar előadások közül meghívást kapott a sepsiszentgyörgyi A velencei kalmár, amelyet Bocsárdi László állított színpadra. A fesztivál bemutatója a Troilus és Cressida Horváth Csaba rendezésében, László Zsolt és Tompos Kátya (Nemzeti Színház), valamint a Forte Társulat művészeinek közreműködésével.
Szórakoztatónak ígérkezik a londoni Musician of the Globe együttes koncertje, és a fesztivál felkérésére készül a Jazzonett program, amelyben Shakespeare-szonetteket dzsesszel ötvöz Lantos Zoltán és a Mirrorworld együttes, Tompos Kátya közreműködésével. A fesztiválon találkozhatnak Bereményi Géza íróval, a szokásos konferencia témája szokatlan: Shakespeare és a multikulturalitás. Kiderülhet, miket tud Shakespeare William – és Bereményi. Nem maradnak el a kedvelt filmvetítések és a gyermekműsorok, ismét lesz korabeli ételkínálat egy-egy vendéglőben és egy mini borfesztivál Midsummer Wine’s Dream címmel.

A VII. Shakespeare Fesztivál honlapja

Egyéb programok
A gyulai nyári program élén áll a háromnapos Körös-völgyi sokadalom, amelyben a Dél-Alföld legszebb kézművestermékeit, néptáncait, népzenéit ismerhetik meg, lesznek gyermekprogramok, a felnőtteknek főzőversenyek, vásári komédia és sok más népi vigasság.
Az ötödik irodalmi humorfesztiválon tíz neves magyar író olvassa fel az erre az alkalomra írt művét, és hozzájuk kapcsolódva zongorán improvizál Vukán György.
Az idén húszéves Gyulai Vár Jazz Fesztivált húsz magyar dzsesszzenész köszönti, a sort a Gyulai Big Band koncertje nyitja meg. Vendég a világsztár Victor Bailey Group (USA).
A bluesfesztiválon fellép a nagyszerű fekete énekes, Eb Davis az USA-ból. Játszik Deák Bill Gyula, az osztrák Ripoff Raskolnikov duóban a nemzetközi hírű szájharmonikással, Pribojszki Mátyással. Póka Egon basszusgitáros Experience nevű zenekarával Jimi Hendrixet idézi meg a fesztiválon.
A Liszt-évben kiemelkedő komolyzenei koncertre kerül sor a Várszínházban: Liszt Ferenc egyik legnagyobb műve, a Krisztus oratórium hangzik el a Debreceni Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus, a Lautitia gyermekkar és a szólisták előadásában, Kocsár Balázs vezényletével. Kiemelt zenés produkció lesz a szezon végén Andrew Lloyd Webber: Az operaház fantomja című musical, amelyet a budapesti Madách Színház ad elő a tószínpadon.
A néptáncot kedvelőknek szól a Magyar Állami Népi Együttes új műsora. Az Álomidő című táncjáték zeneszerzője Nikola Parov,  énekel Herczku Ágnes.
A gyerekeknek a Tekéntetes úr című mesejátékot játsszák a beregszászi színház előadásában, de lesznek ingyenes bábelőadások is.

Annak, aki nem ismerné, kedvcsináló 


Oldaltérkép