Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainNem alszik: július 30-án kezdődik a VI. Ördögkatlan (1. rész)

Szerző: leho, fotó: PP (archív)
2013. július 1.

 Az alapító szervezők (Bérczes László, Kiss Mónika) által csak mezítlábas fesztiválnak nevezett találkozó immár a hatodik lesz július 30. és augusztus 3. között a baranyai falvakban. Noha a mezítlábas jelző továbbra is illik az általunk leginkább szerethetőnek és élhetőnek tartott rendezvénysorozatra, az Ördögkatlan bekerült a közé a mintegy kéttucatnyi fesztivál közé, amelyek háromévi támogatást (évi 20-20 milliót) nyertek el az államtól, azaz biztosabb anyagi lábakon állnak az elkövetkező években.

Ami egyáltalán nem baj. Bérczes László a fesztivál Akváriumban tartott tájékoztatóján elmondta, hogy idén mintegy 60 millióból rendezik meg szokás szerint Nagyharsányban, Kisharsányban, Palkonyán és a Vylyan teraszon (új helyszín lesz Beremend) az Ördögkatlant. Az államtól nyertek pályázaton 25 milliót, a másik fontos anyagi pillér a jegybevétel, és sajnos idén is hiányzik a harmadik, a főszponzor vagy nagyobb támogatók jelenléte.

Természetesen a települések ma már teljesen a magukénak érzik a rendezvényt, s ez nemcsak a megnyitó kavalkádján érzékelhető, hanem úton-útfélen a fesztivál ideje alatt. Mindenki teljes mell- és lábszélességgel a rendezvénysorozat mögé áll. Ennek apró, de jellemző példája, hogy a nagyharsányi tornatermi színházi előadások magas hőfoka miatt (itt a színészi játékon túl sajnos a hőmérsékletre gondolok) a település önkormányzata és az Ördögkatlan közösen klímaberendezést vesz, hogy például a Pintér Béla Társulat Parasztoperáját idén ne hatvan fokban kelljen élveznünk.

A szervezők és a helyiek közti jó kapcsolatot Hartyándi Jenő (nem mellesleg a Mediawave igazgatója) is megerősítette. A jó viszony bizonyítéka szerinte, hogy az első évekbeli bizalmatlanság után ma már teljesen megszokott a helyiekkel például a születés- és névnapok közös megünneplése. Ők sztármentes övezetként a Kovács udvarházat (Kishartyánd/Kisharsány) ezúttal is alkotótérré varázsolják, egyetlen „celebük” Grencsó István lesz…

A tájékoztatón először Kolonits Klára beszélt arról, hogy a fesztivál – akárcsak nekünk – „szíve csücske”. Azért szeretik férjével együtt, mert az itt megjelenő fiatalok és idősebbek egyforma intenzitással fogyasztják a kultúra minden ágát, így a komolyzenét is. A Katlanon szó sincs sznobizmusról, folytatta már Dinyés Dániel, itt a zenészek-énekesek nem ismerik fel a megszokott budapesti koncertlátogatókat, és hozzá kell szokniuk a spontán érzelemnyilvánításokhoz, akár ahhoz, hogy nem ott tapsol a közönség, ahol kell, illetve akár ott is hagyja az előadást, ha nem tetszik. Nagy sikernek tartja az opera-népszerűsítő előadásaikat, olyannyira kedveltek voltak az eddigiek, hogy havonta Ascher Tamással sorozatot indítanak belőle a Katonában. Idén a Katlanon a Giuseppe Verdi-év kapcsán a Traviata és a Rigoletto kerül sorra a települések egy-egy templomában, a Traviatát pedig férfi- és nőközpontú értelmezésben hallhatjuk.

Komolyzenei különlegesség, hogy idén Mozart Requiemjét a csillagos ég alatt hallgathatja meg az érdeklődő. Bérczes Lászlóék célja kezdettől fogva, hogy helyi produkciók is szülessenek (például Kiss Tibiék elejétől fogva festik egyes nagyharsányi művelődési terek falait). Bár a szervezők a Szoborparkba álmodtak komolyzenei koncertet, a Requiem Beremenden, a Megbékélés kápolna előtti réten hangzik fel egy nagyzenekar, négy operaénekes (Kolonits Klára, Szolnoki Apollónia, Horváth István és Cseh Antal) és egy kórus közreműködésével. Ez olyan egyedi alkalom lesz, hogy külön lehet jegyet is venni rá (1500, illetve a beremendieknek 500 forintért).

És ha már fal: az egyik idei díszvendég, Jiři Menzel – többek közt a Szigorúan ellenőrzött vonatok rendezője – adja a másikat: ő is elruccan a Katlanba egy beszélgetésre a kertmoziba (Kisharsány, templomfal). Itt minden este Menzel-filmet vetítenek majd. Katlanos produkció a Hatok művészeti csoporté is, akik heten a sínek mellett, lepel alatt alkotnak: Palkonyán a vasútállomás felújítása kapcsán esetleg még Menzel-féle pecsétek is szóba jöhetnek. (Folytatjuk)

Belépők:
Heti bérletek:
elővételben:
június 30.–július 29.: 9000 Ft
a helyszínen: 11 000 Ft
A helyszínen kapható napijegy 3500 forint
10 éves kor alatt minden program ingyenes, a gyerekprogramok és kiállítások pedig mindenkinek ingyenesek!

A fesztivál honlapja
Védnökök: Törőcsik Mari †Cseh Tamás


Oldaltérkép