Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainCsukás István nyitotta meg Székesfehérváron a könyvhetet
345 könyvújdonság

Szerző: PP (forrás: MTI)
2013. június 6.

 Csukás István Kossuth-díjas író nyitotta meg Székesfehérváron a 84. Ünnepi Könyvhét és a 12. Gyermekkönyvnapok programjait, amelynek országos megnyitóját 1989 után rendezték ismét vidéken. Budapesten, a Vörösmarty téren csütörtök délután Háy János író nyitja meg a könyvhetet. A rendezvénysorozat 147 pavilonjában 220 hazai és határon túli kiadó mutatja be kiadványait, 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók.

 A népszerű ifjúsági és gyermekíró hangsúlyozta, hogy ezekben a napokban együtt ünnepeljük mindannyiunk lelki táplálékát, a könyvet, amelyet „nekünk írtak a költők és írók”. Csukás István a gyerekekhez szólva elmondta: minden magyar író írt a gyerekeknek is, a gyerekirodalom fontos része tehát a magyar irodalomnak. Olvasásra biztatta a fiatalokat, mert „fejünkben képzeletmozi indul, amelyben meghódíthatunk egy világot”.
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke szerint olyan történelmi pillanatban vagyunk, amikor az európai civilizáció újabb morális és gazdasági szakadék szélén egyensúlyoz és olyan technikai forradalom után vagyunk, ahol „generációk nőhetnek fel a Gutenberg-galaxison kívül a digitális univerzumból sajátítva el műveltségüket”. Kiemelte: az olvasási statisztikák világszerte romlanak, de a könyvhét makacs példája annak, hogy a Gutenberg-galaxis nem adja könnyen magát: százezrek mennek el a rendezvényekre, hogy személyesen találkozzanak kedvenc írójukkal, költőjükkel.
Az egyhetes székesfehérvári programsorozaton olyan neves írók, költők és művészek vesznek részt, mint Czigány György, Ágh István, Esterházy Péter, Vámos Miklós, Bartos Erika, Hajós András vagy Dunai Tamás. A könyvhéten negyven önálló stand van, az országos könyvkiadók közül többen is saját standdal vannak jelen Székesfehérváron.
A programok közül kiemelkedik a csütörtöki Réber László-konferencia és a Janikovszky Éva-emlékkiállítás, valamint a pénteki Weöres Sándor-emlékülés, amely előtt a költő domborművét is felavatják a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületén.

*

Háy János író nyitja meg a csütörtök délután négykor a 84. Ünnepi Könyvhetet és  Gyermekkönyvnapokat a budapesti Vörösmarty téren a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának felvonulása és koncertje után. A rendezvényen 345 könyvújdonsággal találkozhatnak az olvasók. A hazai kortárs irodalom legnagyobb seregszemléjének 147 pavilonjában 220 hazai és határon túli kiadó mutatja be kiadványait. A központi helyszínen, a Vörösmarty téren két színpadon zajlanak a kulturális programok, koncertek, könyvbemutatók, beszélgetések – mondta el a keddi sajtótájékoztatón Zentai Péter László, a könyvhetet szervező MKKE igazgatója, hozzátéve, hogy az idén is lesz könyvek éjszakája, amelyen vidám, szórakoztató programokkal várják a kiadók az érdeklődőket. Az igazgató felhívta a figyelmet a könyvheti koncertekre (Kaláka, Szélkiáltó és Sebő Együttes, Gerendás Péter), valamint az Így játszunk mi – Írók gitárral elnevezésű zenés programra, amelynek keretében Barna Imre, Bornai Tibor, Grecsó Krisztián, Háy János, Vámos Miklós és Bródy János lép fel. az idén is mintegy 80 vidéki település csatlakozott az ünnepi könyvhéthez, valamint két határon túli településen, Aradon és Kolozsvárt is tartanak programokat. Megjegyezte, eddig soha nem fordult elő, hogy egy önkormányzat akadályozta volna a könyves rendezvényt, az idén először azonban Kiskőrös önkormányzata a „helyi könyvesek védelme érdekében” nem engedélyezte az ünnepi könyvhetet. Az igazgató szerint az önkormányzat döntése érthetetlen, hiszen a könyvhét épp a könyvműhelyek segítését szolgálja. Újdonságként említette a Könyvnapi verselő című programot, amelynek keretében június 9-én 11–15 óra között a Vörösmarty-szobor talapzatánál versszeretők olvashatják fel kedvenc költeményeiket.
 A finanszírozás elégtelensége miatt veszélybe kerültek a könyvszakmai lapok – hívta fel a figyelmet a könyvheti kínálatot értékelő Tarján Tamás irodalomtörténész, kritikus, aki hangsúlyozta, a könyvhét nem lehet olyan „díszkút”, amely körül „teljes vízhiány” van. A kritikus kiemelte: az idei mustrán 82 hazai és 13 határon túli kiadó mutatja be a 345 újdonságot, amelyek közül 291 jelent meg Magyarországon. Rámutatott, hogy ha a könyvhétre megjelent összes könyvet meg szeretné valaki vásárolni, mintegy 984 ezer forintot kellene költenie, a kötetek átlagára 2854 forint, ami 4,1 százalékos drágulást jelent. A kínálatból többek között kiemelte Hajnóczy Péter Jelentések a süllyesztőből című kötetét, amely az 1975-ben a Valóság című lapban megjelent, hatalmas botrányt kiváltó Az elkülönítő című szociográfiájának első, teljes megjelenése. Az antológiák közül kiemelte az Előhívás – utóirat novellagyűjteményt, a Szép verseket, a költészeti tárgyú munkák közül Ágh István Összegyűjtött versek I–II.-t, Báthori Csaba Elemi szonettek 2012–2013-at, Fodor András összegyűjtött verseit, Erdős Virág Ezt is el vagy Takács Zsuzsa Tiltott nyelv, Jónás Tamás Lassuló zuhanás című kötetét.
A könyvhét legizgalmasabb kiadványának Babics Imre Gnózis című művét tartotta, de üdvözölte Tóth Krisztina, Esterházy Péter, Ferdinandy György, Halász Margit, Gerlóczy Márton, Király Levente, Jókai Anna új kötetét is. A kritikus méltatta a Weöres-centenáriumra megjelent könyveket, szerinte a szakma méltóképp emlékezett meg a költőről, ugyanakkor bírálta a kiadványok filológiai pontatlanságait. „Weöres-fényben sütkérezik az ünnepi könyvhét” – fogalmazott. Szólt arról is, hogy a most megjelent prózakötetek alapján úgy tűnik, a magyar próza túllépett az apakérdésen, és most a bűnnel és a bűntudattal foglalkozik erőteljesebben.


Oldaltérkép