Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Weizen Terror tömeggel büntet
5. Főzdefeszt a Palotanegyedben

Serző: PP
2013. június 8.

 Nem tudom, Bart Daniék mit gondoltak, amikor elkezdték szervezni az első Főzdefesztet, mindenesetre a kézműves serforradalom már a spázjban van, mint az oroszok. Szakértők, ínyencek, amatőrök, rengeteg sznob és még divatpipik is nyüzsögtek az 5. Főzdefeszt (június 7–9.) nyitónapján a Mikszáth Kálmán tér – Kálvin tér viszonylatban. Sokat nyom a latban, hogy a kezdeti szolid mennyiségi felhozatal mára alaposan megváltozott, és igen széles lett a serpaletta is.

Egy időben úgy nevezték a búzát, hogy élet. Na, mind a folyékony kenyérből, mind a fapados életből kijutott annak, aki tegnap délután-este elzarándokolt a Mikszáth-szobor környékére. Töméntelen és töményes ember nyomult a szűknek bizonyuló utcákon, hogy a búzasör-tematikájú Főzdefeszt jobbnál jobb nedűit gusztálja. Egészen európai hangulat uralkodott, már-már elfelejtettük, hogy tulajdonképpen a Józsefvárosban vagyunk. Míg azt dúdolgattuk, hogy „a következő buszon rajta leszek én is…”, begördült kedvenc Főzdebuszunk is. De kitelepült cideres, hamburgeres, szarvaskolbászos (a pénztárca szempontjából ez övön aluli, a töpörtyűvel együtt, egyébként pedig a legjobb korcsolya), sőt még cigányzenészek is játszottak a Zappa előtt, ez még a mesternek is tetszett volna.

Megmutatták magukat a nemrég nyitott kocsmák is, így a Hopfanatic, a Léhűtő és az Élesztő is állított standot. Mi meg azt, hogy jól tették. Nemcsak a vendéglátóhelyek, hanem a kisebb boltok is vették az adást, és kézműves sörökkel töltötték fel polcaikat. A folyékonykenyér-irodalomról újra Váncsa István gondoskodott, hogy ne kelljen a Szabó Ervinbe menni egy kis szöveges kultúráért.
Hétkor találkoztunk, s megfogadtuk, hogy csak pohár sört (2-3 deci, 300–600 Ft között) iszunk, hogy minél többet kipróbálhassunk. Tettünk egy kört, s a Darshan udvarban a békésszentandrásiak megszokott helyén egyik kedvencünkkel, a Betyár királlyal támadtunk. Ennél jobb sorkezdést nehéz elképzelni.

Remek idő volt, a tapolcai Stari vörösét kóstolgattunk, hogy bejáratódjanak az ízlelőbimbajaink, s rátérjünk a tematikára. Keresztfiamat a Kárpi félbarna búzasöre, engem a Kiss Tamás-féle kiskunhalasi Hopfanatic laboratóriumából kikerült White Hops (amerikai komlós bajor stílusú búzasör) varázsolt el. Itt hiányoltuk az Angry Beastet, mint ahogy a tavalyi „év sörfőzdéjénél”, a Borsnál a Sherwoodot, így utóbbinál kénytelenek voltunk beérni egy Tuck baráttal (azért emiatt nem kell sajnálni).

Hömpölygött a tömeg, a Toitoiok előtt sorok begyóztak, szabadtéri ülőhelyre vadászni kellett, bár a bárokban azért könnyebben le lehetett ülni, mindegyikük csapolt-felszolgált valamilyen kézműves terméket (a butikos meg pólót). Visszagördültünk az álló Főzdebuszhoz, ahol már elfogyott a Keserű méz, így – mivel az aranyhegyi Lehmann sörét a református zenei találkozón már teszteltük a Varga János Project koncertje alatt – a csaposlány minden igényt kielégítő bemutatása után az Armando fedőnevű ivósert próbáltam ki (névadója a Csakajósör bolt vezetője, nem José Armando a brazil sorozatokból). Ittunk egy mézes búzát is, ami elég vegyes visszhangot keltett, valakinek nagyon, valakinek nagyon nem jött be. Micimackó alighanem megnyalta volna a szája szélét.

Megálltunk a Pirítós standja előtt is, ahol tavaly megdöbbentünk a kávés sörén, most sajnos ezt nem hozták, viszont a csiliset megkóstoltuk, és a rozsnyói Kaltenecker most sem vallott szégyent (ahogy a Pirítós is jó hely).
Az óriási érdeklődésnek köszönhetően estefelé már itt-ott a szocialista hiánygazdaság szelleme kísértett: mire odaértünk volna az olaszházi Legenda Tripla X nevű 12%-os belga trappista söréhez, már el is fogyott, így a szintén bivalyerős, 12%-os fekete Bitumennel büntettük magunkat – mindig így kellene szenvedni!
Most sem sikerült 10-re hazaérni, de a Főzdefeszt ezúttal jelesre vizsgázott.

Nyeglénk az előző fesztről


Oldaltérkép