Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainCsoda – rendben
II. Pünkösdi Mesenapok Paloznakon

Szerző, külső képek (archív): leho, Meseterápia Központ
2013. május 21.

 Május 18–20. között rendezték meg Paloznakon a II. Pünkösdi Mesenapokat. Ennek keretében pünkösdhétfőn a Meseterápia Központ is kinyitotta kapuit minden érdeklődő előtt. Erre évente egyszer van alkalom, így aki kíváncsi az itt folyó nem mindennapi munkára, ilyenkor bepillanthat. Mi már nem először voltunk ott, de mindig tetszik, amit látunk.

Tíz órakor kezdődött, úgy, mint a megnyitókor vagy az egyik szakmai napon (a paloznaki látogatások egybefolynak): a varázsige elmondása után kinyílt a Meseterápia Központ vaskapuja, s a szép számban érkező gyerekek-szülők elindulhattak a Tündérkertben a Titkos Meseösvényen (Felejtés Kútja, Vágyak Kunyhója és Mesehíd).

Három próbát kellett kiállni, először is jól megszólítani öreganyánkat (Luzsi Margó), aki ezután mesekérdéseket tett föl, s ha valaki megválaszolta őket, felsőbb osztályba, azaz a Vágyak Kunyhójába léphetett. Itt a központ szakmai vezetője, Boldizsár Ildikó várta az érkezőket, akik beleordíthatták/-suttoghatták a kunyhóba, mit szeretnének elfelejteni, illetve mire vágynak. A Mesehídnál pedig Bajzáth Mária, Ildikó egykori tanítványa, ma kollégája adott útravalót a mesékhez. A Titkos Meseösvény bejárása után, a Tündérkert épülete előtt a mindig mosolygó Wirtz Ágnesa Meseterápia Alapítványt létrehozó és a központot azóta is fenntartó házaspár „királynője” (B. I.) fogadta a vendégeket. A gyerekeket a Fabrikába irányította – a központ kézműves-foglalkozásokra létrehozott része –, itt az elsősorban felnőtteknek szóló előadással párhuzamosan ő tartott foglalkozást, Luzsi Margó mesét mondott, Bajzáth Mária mesefoglalkozást vezetett.

Az élemedettebb korúak ezalatt előadást hallgathattak Óperenciás házban. Először Boldizsár Ildikó, majd Bajzáth Mária mutatta be az intézmény munkáját. Szó esett a goethei gyökerekről és szárnyakról; arról, hogy a tényleg „földi paradicsom” körülmények ellenére a központ munkatársai igazából belső képekkel, mesékkel, valamint madarakkal dolgoznak. Eddig 250 állami gondozottnak igyekeztek útravalót adni, és bebizonyítani nekik, hogy van számukra hely a nap alatt, és igenis lehetnek ők is királylányok és királyfik a saját életükben. Az alapítvány nem „táboroztat”, alaposan felmérik, kiket hívnak meg Paloznakra, és a terápia után mindegyikük sorsát követik. Ez a szó nem igazán jó, de extrém csoportok is előfordulnak a nehéz sorsúak között. Tavaly elítélt szülők találkozhattak itt, megszakítva börtönbüntetésüket, gyermekeikkel; korábban leányanyákat fogadtak gyerekeikkel együtt, idén egy csoport vak állami gondozott is érkezik.

A többször visszajáróknak már nem furcsa, hogy a központ tevékenysége, az épp csak felvillantott tragikus életsorsok hallatán, a fotókiállítás, a terápiáról készített rövidfilm láttán tisztes korú férfiaknak is mindig belerepül valami a szemükbe. És nem Madár. Ő ugyanis ornitológus, és a szárnyakért felel – míg Ildikó a gyökerekért –, a program szárnyas segítőiért, akik jelenleg mintegy 350-en vannak. A számos érdeklődő miatt, az előzetes programot átírva, Madár már az ebédidő előtt-alatt 15 fős csoportokat vezetett a madárházba. Mi először 2011 februárjában jártunk a madárházban, elszállós élmény volt. Most a második turnusba fértünk be, Madárból ezúttal is dőlt az információ. Az egyik papagáj a gondozójába bolondult bele; Fernando, a kaliforniai copfosfürj a csúszómászókat jelzi velőtrázó sikollyal; az egyik amadindafaj soha nem veszekszik és két fészke van, az egyik a „hálószoba”; a zebrapintyek akár 220 napig elvannak víz nélkül; és így tovább. Délután Madár vetített képes előadást is tartott arról, hogyan segítik a madarak a meseközpont munkáját (Mesék és madarak).

Az előadás mellett/helyett meg lehetett nézni az Óperenciás házat, illetve részt lehetett vehetett a mesenappaliban vagy a babzsákos teremben a Mesemondás gyerekeknek és felnőtteknek című programon, amelyen Luzsi Margó, Bajzáth Mária és Boldizsár Ildikó mellett ismert (például Bumberák Maja) és kevésbé ismert mesemondókkal szembesülhettünk, köztük sok ott jelentkező gyerekkel. Amikor fél ötkor elindultunk a központból, Madár talán a kilencedik csoportját vezethette be a madárházba és a röpdébe. Rendben. A mesékben ugyanis, mint Ildikó előadásán sokadszor is elhangzott, nem a csoda, hanem a rend a lényeg. Helyreáll a világ rendje.


Oldaltérkép