Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé | Koncert | Könyv ]


Kurtágék Kurtágtól játszanak

Lehotka Ildikó
2017. szeptember 11.

 Kétcsokornyi darabot tartalmaz Kurtág szinte emblematikus Játékok sorozatából, valamint a Szvit négy kézre című darabjából a BMC lemeze. A Budapest Music Center a kortárs zene propagálását tűzte ki megalakulásakor egyik fő céljának, lemezeivel, koncertjeivel a magyar kortárs szerzőkre hívja fel a figyelmet. Kurtágék Kurtágtól játszanak című kiadványuk minden bizonnyal nagyon keresett lesz, mind a darabok szerzője, mind az előadók miatt.

A lemezen olyan Kurtág-műveket hallunk, melyeket Kurtág György, Kurtág Márta, vagy mindkettőjük játssza, és a házaspár is beleegyezett a hangzó anyag közlésébe. Létezik több olyan szerző válogatás, melyen Kurtágot vagy feleségét halljuk (vannak természetesen olyan kiadványok, melyen más játszik/mások játszanak tőle). A válogatás a Magyar Rádió által 1955-2001 között felvett, de eddig még ki nem adott, Kurtág György által jóváhagyott felvételekből készült.

A Játékok Kurtág szerzői oeuvre-jében mindig jelen volt. A Játékok-hoz egy olyan képzet tapad, hogy „zongoraiskola”, gyermekeknek írt darabok füzére. Játszhatja gyermek is a darabokat, de jól meg kell válogatni, melyeket. Ha csak az e lemezen lévő tételek címeit elolvassuk, nyilvánvalóvá válik, hogy nem feltétlenül gyermekeknek írt ciklusokról (ha a füzeteket egy-egy sorozatnak vesszük) van szó. Számos tétel egy-egy hommage, magyar, külföldi zeneszerző, művész előtti főhajtás, de a gyermekjátékokat idéző címeket is találunk, vagy zenei műfajt idézőt. A lemezen hallható miniatúrák közt találunk a magyar népzenére utaló hangvételűt, nagyon egyszerűt, kirobbanó vidámságút, és mélyen elgondolkodtatót, négykezes ciklust, illetve tételt.

Nagyon tömör a lemez, és talán sokan keveslik a játékidőt, mégis úgy érzem, hogy a hangzó anyag így teljes. Az aforisztikus tömörség rendkívül izgalmassá teszi a darabokat, a művek nagy részének hossza kevesebb, mint egypercnyi, összesen négy mű több két percnél, a legrövidebb 15 másodperces. A hallgatónak nincs hiányérzete a miniatúrákat hallgatva, a szerző mindent képes elmondani a limitált időtartamban.

Kurtág darabjai élvezetesek, a hangulati skála széles, mindenki megtalálja azt az atmoszférát, azt az érzést, mely hozzá a legközelebb áll. Különösen érzékeny zongorahangzást hallunk, talán nem véletlen, hogy Kurtág a Bach-átiratokat pianínón játssza feleségével egy korábbi BMC-lemezen (BMC CD 123) – a hangszínekkel való játék a kifejezésmód szolgálatában áll. A lemezen megszólaló Kurtág-darabok szinte a végleteket is jelzik: a harsány vidámság, a kirobbanó életöröm, a játékosság mellett a sirató, az intim hangú darab, a mély szomorúságot kifejező is jelen van.

Kurtágék játéka lebilincselő, mindketten pontosan kifejezik a darabok hangulatát, apró hangsúlyokkal tagolnak, jeleznek, sokszor szinte hullámzik a darab, máskor megáll a levegő. Nem lehet csak egyetlen művet kiválasztani, mindegyik rövid darabnak van különlegessége, mindegyik egyedi, sokszor olyan érzésünk van, mintha előttünk születne meg a zene. Rabul ejti a hallgatót a hangzás, a kifejezésmód tökéletessége, sem a darabokkal, sem az előadással nem tudunk betelni. Csodálatos a lemez.

BMC CD 233

Kurtág, Ligeti művei a Carnegie Hallban

Kurtág 90 

Kurtág 80 

Kurtág: Játékok 2. 

Kurtág: Játékok 1.


Oldaltérkép