Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Cédé | Dévédé | Koncert | Könyv ]


Fokanov Anatolij, a bariton

Lehotka Ildikó
2016. január 18.

 Az utóbbi években több életrajzi kötet is megjelent, mely zenészekről, köztük énekesekről is szól. Ezek a kötetek nem csak a zene iránt érdeklődőket vonzzák, de a széle olvasóréteget is, hiszen ki ne lenne kíváncsi, hogyan lett a gyerekből zenész, mi motiválta a pályára, milyen nehézségekkel küzdött mint művész, de talán még ennél is jobban érdekli az embereket a művész hétköznapi élete. Vajon olyan-e, mint az átlagos, vásárlással, háztartási, személyes problémákkal tarkított, vagy őt nem érintik meg ezek a gondok?

A legújabb kötet Fokanov Anatolijt mutatja be az olvasónak. A baritonista nem csak a nézők-hallgatók egyik kedvence, de kollégái is elismeréssel szólnak művészetéről, emberi tartásáról. Az énekes, aki képletesen és a valóságban is a Gulag szülötte – kalandos módon került az Operaházhoz, bár az orosz színpadokon már sokat ígérően indult karrierje.

Fokanov Anatolij (akit Toljának neveznek kollégái) legfőbb tulajdonsága a művészi, zenei alázat, minden műben a jót, a szépet keresi, és a lehető legjobb tolmácsolást akarja nyújtani. Nem csak operaénekesként hallhatja a közönség, számos oratóriumban, más műfajú művekben (legyen az Sosztakovics-darab) élvezhetjük sokoldalúságát. A dal műfajában is otthonos, nagyszerű lemezt készített Dargomizsszkij dalaiból és románcaiból, köztük világelső felvételeket hallunk. Mégis neve az operákkal kapcsolódik össze, ki ne emlékezne leggyakrabban énekelt szerepei közül számtalan Scarpia-vagy Jago-megformálására, a levegő is megállt a hitelesen ábrázolt kegyetlenség láttán-hallatán. A bariton főszerepek tekintélyes része negatív karakter, Fokanov Anatolij ezt mégsem bánja. Fokanov Anatolij sosem ment készületlenül vagy késve a próbákra, rendkívül megbízható énekesnek tartják kollégái. Az sem véletlen, hogy nem egy alkalommal beugrással mentett meg egy-egy előadást, úgy is, hogy a szerepet először énekelte. „Ügyeletes beugró”, „mentő-tűzoltó” – így jellemezték az énekest, a legváratlanabb helyzetekben kérték fel a beugrásra, volt, hogy külföldi koncertről hívták haza.

A baritonista másik fontos tulajdonsága a szerénység, sikereivel sosem hivalkodik, holott mindig mindent megtett, hogy kiérdemelje a tapsot. Nem a siker az elsődleges, hanem a mű minél jobb tolmácsolása, nem ő a fontos, hanem a darab.

Azt mondják, egy fényes karrier mögött egy társ is áll, Fokanov Anatolij nálunk találta meg Csillát, a balett-táncost, aki több mint két évtizede párja, segítője, társa jóban-rosszban, az énekes minden előadásán ott van.

A Tudomány Kiadó gondozásában jelent meg a könyv. Bár a kiadó profilja gyökeresen eltér a művészettől, életrajzoktól, mégsem ez az első olyan kötet, mely a zenével foglalkozik. Winkler Gábor, e könyv szerzője jegyzi a többek között a Barangolások az opera világában című sorozatot, a Melis Györgyről készített életrajzi kötetet . Winkler Gábor Fokanov Anatolij életét bemutató könyve rendkívül olvasmányos, gördülékeny, az író érezhetően nagyon közeli ismeretségben van az énekessel. Számtalan humoros, vagy éppen mesébe való történet színesíti a könyvet, fényképeket is találunk a kötetben. Egy dévédé is tartozik a könyvhöz, a művész operaházi szerepeiből találunk válogatást – a hazai könyvkiadásban elsőként szerepel ilyen melléklet, a néző újra belemerülhet korábbi élményébe, vagy megismerheti az énekes szerepfelfogását, ha nem lehetett jelen az előadáson.

A nagyon gondosan készített kötet a névmutató és a bőséges jegyzetek mellett tartalmazza az énekes szerepeit, három csoportra osztva (szovjet-orosz színpadon, a MÁO-ban, szabadtéri színpadokon énekelt szerepek), a művész kitüntetéseit és a hang- és képfelvételek jegyzékét.


Oldaltérkép