Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Budapesti Vonósok | Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar | Pannon Filharmonikusok – Pécs ]


Pannon Filharmonikusok – Pécs

Pécsett Lickl György (Johann Georg Lickl) alapította meg 1811-ben a Zeneművész Társaságot, azóta – különböző elnevezéssel – mindig működött a városban szimfonikus együttes. A Pécsi Szimfonikus Zenekar – mint önálló művészeti intézmény – 1984-ben alakult meg, Breitner Tamás karmester vezetésével. 1989-től négy éven át Howard Williams brit dirigens volt az együttes művészeti igazgatója, akit az uruguayi Nicolás Pasquet követett, majd 1997-ben Williams újabb három évre visszatért.
A zenekar 2000 augusztusa óta Hamar Zsolt művészeti vezetésével dolgozik, az együttes 2004. január 1-je óta Pannon Filharmonikusok – Pécs néven folytatja szakmai munkáját. Az együttes igazgatója Horváth Zsolt, aki trombitaművészi és közgazdász diplomával is rendelkezik. A Pannon Filharmonikusok fenntartója Pécs Megyei Jogú Város. A névváltoztatás is érzékelteti: a Pannon Filharmonikusok bérleti sorozataik és pécsi hangversenyeik mellett kiemelt figyelmet fordítanak a dél-dunántúli régió más városaira (Kaposvárra, Szekszárdra, Eszékre) is.
A legutóbbi két évtizedben a zenekar számos lemezfelvételt készített. A három évvel ezelőtti budapesti bérletsorozat első estjén, A víz című hangversenyről koncertfelvétel  készült, majd a Pannon Filharmonikusok és a Művészetek Palotája ezt CD-n forgalomba hozta, s az album eladásából származó bevételt a két intézmény a távol-keleti cunami áldozatainak juttatta el adományként. Emellett szintén akkoriban látott napvilágot az együttes Mahler-albuma a Hungaroton gondozásában, a CD-n Gustav Mahler Titán című szimfonikus költeménye csendül fel, mégpedig az 1893-as, weimari verzió eredeti változatában. Mivel ebből a változatból még nem készült stúdiófelvétel, a kiadás világpremiernek számított. A zenekar az utóbbi években közreműködött Jef van Hoof, belga kortárs zeneszerző műveinek belgiumi kiadásában.
A Pannon Filharmonikusok sikerrel vendégszerepelt egyebek között Németországban, Svájcban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában. A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben Baranya Megye Művészeti Díját, 1998-ban a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjat.
2006 tavaszán a Bécsi Filharmonikusok bérletsorozatában nagy sikerű hangversenyt adott a bécsi Konzerthausban, ősszel pedig a bécsi 1956-os forradalmi megemlékezések díszhangversenyét adta a Stephansdomban. 2007-ben elnyerte a Baranya Megyei Területi Prima-díjat. A PFZ 2007-től a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt. 2010-ben fellépett Essenben, 2011-ben Bécsben és Grazban. Rendszeresen koncertezik Horvátország különböző városaiban. Több nemzetközi projekt együttműködő partnere, alapítója és rezidens zenekara az Armel Operaverseny és Fesztivál nemzetközi együttműködésnek. 2009-ben Pécsett rendezett Operalia énekverseny zenekaraként több alkalommal dolgozott együtt Plácido Domingóval. 2007-től a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt. A pécsi Kodály Központ rezidens zenekaraként a zenekar évi 42 produkciót állít színpadra Pécsett.


Hamar Zsolt, a Pannon Filharmonikusok előző zeneigazgatója és vezető karmestere (2000–2009)

Hamar Zsolt 1968-ban született. A Zeneakadémia zeneszerzés szakát Petrovics Emil osztályában Hamar Zsoltvégezte, a karmesterképző szakon Lukács Ervin és Gál Tamás volt a tanára.  1995-ben kiváló eredménnyel diplomázott, s ugyanebben az esztendőben a Magyar Televízió 8. Nemzetközi Karmesterversenyén 2. helyezett lett, s ő vehette át a közönségdíjat is. 1997-ben megnyerte a Portugál Rádió Nemzetközi Karmesterversenyét, két évvel később Trentóban a 6. Antonio Pedrotti Nemzetközi Karmesterversenyen első helyezést ért el.
Közben itthon szinte az összes szimfonikus zenekart vezényelte, 1995-től egy évig Vásáry Tamás mellett dolgozott. 1997 őszén – Kocsis Zoltán zeneigazgató javaslatára – a Nemzeti Filharmonikus Zenekar első állandó karmesterévé nevezték ki, CD-felvételt is készített velük Liszt Ferenc szimfonikus költeményeiből.
2000 őszétől a Pécsi Szimfonikus Zenekar (mai nevén: Pannon Filharmonikusok – Pécs) vezető karmestere és zeneigazgatója. 2001 őszétől a Magyar Állami Operaház karmestere, ugyanettől az évtől az Orchestra Padova e del Veneto állandó vendégkarmestere, majd 2004-től 2007-ig ez utóbbi zenekar első karmestere, az együttessel Olaszországon kívül több európai országban turnén is vezényelte a zenekart. Évek óta felkéréseknek tesz eleget az Egyesült Államokban is, Salzburgban a Mozarteum Orchestert dirigálta.
2007-ben debütált a Zürichi Operában, amely a világ tíz legrangosabb operaházainak egyike. A rendkívüli siker két évre szóló szerződést eredményezett, melynek keretében a 2008/2009-es évadban több premier színpadra állítása szerepel a programban Hamar Zsolt vezényletével.
Hamar Zsoltot 2001-ben Liszt-díjjal tüntették ki, 2006-ban pedig nemzetközileg is elismert művészi tevékenységéért, a magyar zene megismertetése érdekében végzett munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át.

Peskó Zoltán, a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója és vezető karmestere (2009–2011)

1937-ben született Budapesten. A polgári családban felnőtt gyermek diákéveit a híres fasori gimnáziumban töltötte, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán 1962-ben szerzett diplomát. Legelső szárnypróbálgatásait maga Kodály Zoltán és Illyés Gyula érdeklődése kísérte. 1964-ben elhagyta Magyarországot, tanulmányait Olaszországban és Svájcban folytatta. Zeneszerzést Gottfredo Petrassitól tanult, karmesterkurzusokon Celibidache, Pierre Boulez és Franco Ferrara tanítványa volt. Viszonylag rövid idő alatt az egyik legkeresettebb karmester lett.
Peskó Zoltán (fotó: Dobó László)1966–73 között a kelet-berlini Deutsche Staatsoper karmestereként Lorin Maazellel dolgozott együtt, majd 1970-ben debütált a milánói Scalában. Repertoárjában a reneszánsz zenétől a kortárs művekig minden megtalálható, nevéhez kötődnek napjaink élő zeneszerzőinek ősbemutatói. 1973-ban kinevezték a bolognai Teatro Comunale vezető karmesterévé, majd a velencei Teatro La Fenice és a milánói RAI zenekarának élén töltötte be ugyanezt a pozíciót. 1996 és 2000 között a düsseldorf-duisburgi Deutsche Oper zenei vezetőjeként dolgozott. 2001–2005 között a Lisszaboni Operaház fő-zeneigazgatója és a Portugál Szimfonikus Zenekar vezető karmestere, 2004-től a Római Operaház és a moszkvai Bolsoj Tyeatr karnagya volt. 2009-től a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója és vezető karmestere.
Nemzetközi karrierje lenyűgöző: világszerte majd 20 országban több mint 60 szimfonikus zenekart vezényelt, az európai országok vezető zenekarainak mindegyikét (Berlini Filharmonikusok, BBC Szimfonikusok, Londoni Filharmonikusok, Müncheni, Stuttgarti, Frankfurti Szimfonikusok, a Francia Rádió Zenekarát, az amszterdami Concertgebouw zenekarát, a Leningrádi, Monte-carlói, Stockholmi Filharmonikusokat stb.), de a New York-i Filharmonikusokat is. Operakarmesterként 12 ország több mint 50 operaházában lépett fel szerte Európában és az Egyesült Államokban.

Bogányi Tibor – vezető karmester 2011-től
Bogányi TiborBogányi Tibor gordonkaművészi diplomáját megszerezve Jorma Panula és Lief Segerstam professzornál tanult tovább a Sibelius Akadémia karmester osztályában. Fürst János tanítványa lehetett a Párizsi Konzervatóriumban, majd Sir Colin Davisnél és Juri Simonovnál fejlesztette tovább tehetségét. 28 évesen a Turkui Filharmonikus Zenekar vezető karmesterévé nevezték ki, 2003–2006 között töltötte be ezt a posztot, 2008-tól a Lappeenranta Városi Zenekar zeneigazgatója és vezető karmestere. Az összes nagy finn zenekart, a világ számos vezető és Magyarország több szimfonikus együttesét dirigálta már. Széles repertoárral rendelkezik a szimfonikus zenétől a kórusműveken át egészen az operáig és balettig. Színpadon máig láthatjuk hangszerével éppúgy, mint karmesteri pálcával.  2011 őszétől a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere.


Oldaltérkép