Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Budapesti Vonósok | Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar | Pannon Filharmonikusok – Pécs ]

A Budapesti Vonósok Kamarazenekar

A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola végzős hallgatóiból alakult 1977-ben. 1982-ben az együttes elnyerte a Belgrádi Nemzetközi Kamarazenekari Verseny díját. Az együttes a Zeneakadémia Nagytermében 1983 óta évente megrendezett koncertsorozata mellett a Vigadóban, az MTA Dísztermében és az ország egyéb jelentős koncerttermeiben is rendszeresen fellép.
 1995-től minden évben megrendezik Fertőd-Eszterházán a Nemzetközi Haydn Fesztivált, többek között olyan neves hazai és külföldi művészek közreműködésével, mint Jandó Jenő, Friedrich Reinhold, Perényi Miklós, Ágoston András, Irena Grafenauer, Lencsés Lajos, Drahos Béla, Daniel Nicolas és a Liszt Ferenc Kamarazenekar.
A 16 fős társulat ma már a világ élvonalbeli együttesei közé tartozik, és a nemzetközi zenei élet kiemelkedő szólistáival, köztük Pauk Györggyel, Josef Sukkal, Maria Kliegellel, Frankl Péterrel, Kocsis Zoltánnal, Stefan Vladarral, Michael Martin Koflerrel, Paula Robisonnal, Guy Touvronnal, Eugene Rousseau-val koncertezik világszerte. Rendszeresen fellépnek Európa, az Egyesült Államok, Dél-Amerika és Japán koncerttermeiben. Gyakori vendégei a nemzetközi zenei világ rendezvénysorozatainak: a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, az ausztriai Karintiai Nyárnak, az olaszországi Danubius Fesztiválnak, az angliai Norwich, Canterbury, Cricklade Fesztiválnak, a belgiumi Vallon Fesztiválnak, valamint a lengyelországi Lancutnak.
Koncertjeiket gyakran egyenes adásban közvetíti, illetve rögzíti a világ több rádió- és tévétársasága. Meghívásaik mellett több kiadó – Hungaroton, Nuova Era, Naxos, Laserlight, Capriccio – számára is készítenek lemezeket. A Delta Musickal exkluzív szerződés keretében több mint 40 CD-felvételt rögzítettek. Lemezsorozatok is megjelentek előadásukban, többek között – világpremierként – J. Chr. Bach összes symphonia concertantéja.
Az együttesen belül alkalomszerűen kisebb kamarazenei formációk működnek, amelyekkel szintén fellépnek bel- és külföldön. Az együttes tagjai szólistaként 1999-ben Budapesten előadták Bach összes vonós hangszerre írt szólószonátáját és partitáját. Ugyanebben az évben – ősbemutatóként – öt kortárs szerző művét is megszólaltatták.
2001-ben a kamarazenekar megkapta Magyarország legrangosabb szakmai elismerését, a Bartók–Pásztory-díjat. Az együttes 2002-ben hangversenysorozattal ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát a Zeneakadémián, míg 2004 a fertődi, Nemzetközi Haydn Fesztivál 10. évfordulója volt.


Oldaltérkép