Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA siroki vár 2.
A „Végvárak világa” projekt

Szerző: PP, fotó: leho
2012. január 1.

 A siroki vár Magyarország legvadregényesebb sziklavára; a Tarna mentén, a Vár-hegyen magasodik, különlegessége, hogy nemcsak a sziklatömb tetejére építették, hanem a belsejébe is. Egyetlen barlangvárunk. A riolittufából álló hegy gyomrába hatalmas járatokat, lépcsőket és termeket is vájtak. Január elsején sokadmagunkkal jártuk be a Vár-hegyet, a köd, az alacsonyan szálló felhők és a mögülük ki-kibukkanó nap sejtelmessé és egyben gyönyörűvé tette a látványt.

A projekt célkitűzései (2010)
Rövid távú cél: a siroki vár állagának helyreállítása, a középkori várélet helyszíneinek és eseményeinek bemutatása, középkori várviadalokra alkalmas látványhelyszín létrehozása, helyi termékek és szolgáltatások piacosítási lehetőségeinek megteremtése, rendezvényház és információs központ kialakítása.

  

Társadalmi cél: a rekonstrukció eredményeként bemutathatóvá válik a siroki vár egyedi adottsága, építészeti sajátossága, története, a végvári láncolatban elfoglalt helye, a végvárhoz tartozó vonzáskörzet középkori gazdasága, a helyi ipar és mezőgazdaság termékstruktúrája, az egymást követő századok és korszakok társadalmának életformája és kultúrája. A turisztikai látvány- és programkínálat kialakításával a vár bekapcsolható a Felső-magyarországi Várak Egyesülete útvonalába.

    

Gazdasági cél: a turisztikai vonzerő és kínálat növelésével pótlólagos magántőkére épülő beruházások generálása (helyi és térségspecifikus termékek előállítása, szálláshelykapacitás-bővítés, éttermi infrastruktúra fejlesztése stb.), foglalkoztatás bővítése, a térség megtartóerejének javítása, felzárkóztatás elősegítése.

 

Környezeti fenntarthatósági cél: jelenleg hiányzik a turizmus fogadásához szükséges kommunális infrastruktúra, és gondot jelent az idelátogatók által képződő kommunális hulladék kezelése. A projekt keretében a létrejövő szociális és vizesblokkok segítségével lehetőség van a környezeti terhelés csökkentésére, a XXI. század igényeinek megfelelő viszonyok kialakítására.

  

Ha a barlangvár gyomrába újév napján nem jutottunk is be, azért a várat körüljárva a projekt egyes elemei már jól kirajzolódnak. Elkészült a parkoló, a kapu és – gondolom – a leendő pénztár. Széles betonút visz a felső várba, s az a laikus számára is világos, hogy megépítéséhez rengeteg fát kellett kivágni, ugyanakkor a meredek hegyoldal nagyon sok helyütt még valamilyen korlátot kívánna. Az áram felvitele a vár díszkivilágítását oldja meg (a január 1-jei látvány után az esti siroki kép is nagyszerű lehet), és egyéb infrastruktúrára is lehetőséget ad majd.

    

Projektterv
Teljes költség: 365 392 070 forint.
Az alsó vár és a felvezető sziklafolyosó környezetének rekonstrukciójával hazánk egy jelentős várában történik meg a műemléki felújítás (kapu és környezetének rendbetétele, alsó vári udvar és kilátóteraszok kialakítása, fedett és zárt terek kiépítése, alsó várból felvezető sziklafolyosó környezetének kialakítása, kiállítási installációk). Ennek eredményeként a középkori várélet bemutatásának autentikus helyszíne jön létre. A rekonstrukció nyomán új turisztikai attrakciók létesülnek: középkori felvonóhíd használata, ünnepélyes kapunyitás, ágyúszó. A korabeli mesterségek bemutatása, a várélet megelevenítése sokszínű turisztikai programok kialakítását teszi lehetővé.

      

Rendezvényhelyszín kialakítása a vár környezetében (térrendezés a várnyeregben, a vár díszkivilágítása). A vár ismét jól láthatóvá válik minden irányból és napszakban. A kitisztított vároldalban várostromok adhatók elő. A kialakítandó geológiai tanösvények megismertetnek a táj egyedi látványosságaival, különlegességeivel.
Országh Kristóf Rendezvényház és Információs Központ létrehozása a tájházban (udvar rendezése, csűr és tájház berendezése, kommunikációs és vizuáltechnikai berendezések beszerzése). A rekonstruálandó facsűrben rendezvények tarthatók, elsősorban a várak életének közelebbi megismerése céljából. Ezt a célt szolgálja a hátsó kertben megépülő várjátszótér is.

    

Már maga a „külső” látvány is lenyűgöző. A táj, a rengeteg erdő, a várfalak, bástyák, a kikagylósodások önmagukban – és nem utolsósorban a sziklaalakzatok. Az Apáca- és a Barát-szikla távolról is unikális, közelről pedig fenomenális-monumentális-satöbbiális. Ide még visszatérünk, bebarlangoljuk!

  

Átadták a felújított várat
2012. szeptember 30-án adták át a felújított siroki várat, mely 365 millió forintos EU-projekt keretében újult meg. A kapunyitással, ágyúlövéssel fűszerezett megnyitót követően több száz ember vette birtokba a várat. A nap folyamán a II. siroki vár napja hagyományőrző programokkal, bemutatókkal szórakoztatta a vendégeket.

  

Forrás:
Siroki vár
Műemlékek Nemzeti Gondnoksága archív honlapja: „Végvárak világa” barlangvár és turisztikai központ a siroki Vár-hegyen 
Kiszelyné Tóth Anett: „Nagyméltóságú Úr” Gróf Guthy Országh Kristóf

   


Oldaltérkép