Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainHelyreállítják a Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron 2.

Szerző, fotó: leho
2012. november 23.

 Helyreállítják Magyarország egyik legértékesebb, egyben legveszélyeztetettebb történeti kertjét Doba-Somlóváron. A felújítás során megújul a 90 hektáros Erdődy-kastélypark négy halastava, egyedülálló vízrendszere és sétaútjai, valamint visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Ugyancsak megújul a kert növény- és faállománya, valamint pótolják az elpusztult történeti egyedeket.
November 22-én a Somló-hegy lábánál jártunk.

Az 1. rész

  

Alföldy Gábor (lásd lent) egy rövid séta keretében mutatta be a kastélyparkot, kitérve az értékekre és a megvalósítandó számos feladatra. A kastély körüli séta során láthattuk, hogy 2006-tól kezdve Alföldy Gábor helyi és Takács Kata a Corvinus tájkertészhallgatóiból toborzott önkéntesekkel hogyan tisztította meg és tette újra kultúrtájjá a bozótos részeket. Ám a városligetnyi területet kampányszerű önkéntes munkákkal nem lehet helyreállítani. A kiszáradt tavak medrét ki kell kotorni (ez viszi el majd a projektre nyert összeg felét), a hidakat helyreállítani, az értékes fák környékét pedig megtisztítani a magoncoktól és az invazív módon ide kerülő fáktól. Sajnos ez azzal is jár, hogy szép, egészséges 30–40 éves fákat is ki kell vágni. Nagy gondot okoz még a fagyöngy és a borostyán terjedése.

  

A kotrás mellett a legnagyobb feladat a nyiladékok kitisztítása, hiszen a történeti kert nagyszerűségét az adja, hogy a sík területből kiemelkedő dombon épített kastélyból nemcsak a Somló-hegyi (öreg)várra lehetett tekinteni, hanem a környező falvak templomaira is, ebből ma semmi nem látható. A szép platánokat vagy a kastély oldalában álló, Magyarországon ritka japán szomorúfüzet is megnézhettük. (Láttuk a két jégverem közül az egyik bejáratát, itt hűtötték a tavakból származó jéggel a romlandó ételeket.) A kastélypark kétségkívül gyönyörű lesz a nyiladékokkal és a tavakkal, ám a projekt önmagában csak első lépése lehet a helyreállításnak, ami további kérdéseket vet fel.

  

Nyitva maradó (tele szubjektív) kérdések
A kastély a hetvenes évek szocreál hangulatát idéző termeiben (az öntöttvas radiátoroktól az igénytelen egyen bútorokon keresztül a linóleumig) több mint száz pszichiátriai beteget gondoz a majdnem ugyanakkora egészségügyi személyzet. A kastély alapos rekonstrukcióra szorul, de maga az egészségügyi intézmény sem ide való. Ezt az az apró történeti momentum is ékesen bizonyítja, hogy amikor elmegyógyintézeti kezelésre használták a kastély épületét, az addig végzett halgazdasággal felhagytak (a szálkák miatt nem kaphattak az itt gondozottak halat), s a tavak az enyészeté lettek. Kellene egy látogató központ is, hiszen szép, hogy ma is beengedik az angolparkot megnézni kívánókat, azonban majd ennek is szervezett keretet kell biztosítani.

  

Alföldy Gábor elmondta, hogy egy ekkora épületegyüttes (benne a foglalkozásokra használt kiskastély, a még mindig nagyon szép istálló-kocsiszín stb.) és a majd százhektáros terület állagmegóvása évi 20-30 millió forintba kerülne. Kisebb épületeket, bodegákat, pavilonokat persze lebontanak, de ott áll a ma üres többszintes kocka nővérszálló vagy a porta, amelyben kis bolt van, ezek sem a megújult kastélyparkba valók. Felvetődött a kastély több hasznosítási terve is (az is, hogy jómódú betegek elfekvő intézménye lenne), de egyelőre maradnak a realitásoknál: az épület a Csolnoky-kórházé.

 

Ehhez kapcsolódik egy másik akut gond, a szennyvízelvezetésé, a térségben folyó beruházásra források hiányában nem pályázott közösen az 500 lakosú falu és az egészségügyi intézmény. A kastély mögötti füves részt például az alattuk elterülő derítők miatt nem lehet motoros kaszával nyírni.

 

A sok feladat, nehézség ellenére és a projekt kezdetén tartva már most látszik, hogy az újra kicsinosodó történeti kert és kastély együttese nagy turisztikai potenciált rejt. A Somló-hegy hazánk legkisebb borvidéke ugyan, de kitűnő nedűivel, a várrommal, kilátóval önmagában egyedi turisztikai-kulturális látványosság, s e kultúrmisszióval Dobának és a térségnek kézzelfogható hasznára is lehet. Ennek egyik látványos és messze hangzó eredménye a már több évre visszatekintő Somló Hangja Fesztivál.

  

Alföldy Gábor (1975) – Europa Nostra 2008
 Műemlékvédelmi szakmérnöki diplomáját a Yorki Egyetemen kitüntetéssel szerezte meg. A korábban az NG, ma a Forster-központ által kezelt történeti kertek megújítását irányítja (Eszterháza [Fertőd], Dég [hamarosan felkeressük!], Nádasdladány, Füzérradvány stb.) szigetországi tapasztalatait kamatoztatva. 2008-ban ő kapta az Europa Nostra Európai Örökség Díj érmét, amely a korábbi évtizedek magyarországi díjazottjai között a legmagasabb fokozatba tartozik, s az első, aki történeti kert témával, tájépítészként nyerte el a rangos elismerést. A helyreállítás-előkészítés kategóriában elismert négykötetes mű címe: Doba-Somlóvár, Erdődy-kastélypark – tudományos dokumentáció és helyreállítási javaslat. A hágai zsűri kiemelte a tudományos kutatás mélységét, európai színvonalát és felhasználóbarát szerkesztését, a helyszín jelentőségét és mindenekelőtt azt a módszert, amely az egykori szocialista blokk országaiban ma még alig ismert. A hazai történetikert-helyreállítások sorában nem volt példa arra, hogy elmélyült tudományos kutatás eredményeire szorosan építve fogalmazták volna meg a helyreállítás minden gyakorlati részletét, mindezen túl ügyelve a fenntarthatósági és a szociális szempontokra is. Ez a Nyugat-Európában elterjedt metódus és hozzáállás nálunk mindaddig csak építészeti emlékekkel kapcsolatban fordult elő. (Forrás: NG
)

Kapcsolódó anyagok:
Ozora


Oldaltérkép