Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainHelyreállítják a Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron 1.

Szerző, fotó: leho
2012. november 23.

 Helyreállítják Magyarország egyik legértékesebb, egyben legveszélyeztetettebb történeti kertjét Doba-Somlóváron. A felújítás során megújul a 90 hektáros Erdődy-kastélypark négy halastava, egyedülálló vízrendszere és sétaútjai, valamint visszaáll a park történetileg hiteles térszerkezete. Ugyancsak megújul a kert növény- és faállománya, valamint pótolják az elpusztult történeti egyedeket.
November 22-én a Somló-hegy lábánál jártunk.

A parklátogatás előtti napon találtam a neten egy blogot, ahol aesculus bejegyzésében a kastélypark 2010-es csinosítását lehetett követni. Számtalan elfelejtett, magára hagyott kincsünk egyike ez a Veszprém megyei történeti kert, mondanunk sem kell, hányadik órában.

  

A november 23-i tájékoztatón megjelent a kastélyban jelenleg pszichiátriai intézetet fenntartó Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója, Rácz Jenő; Varga László, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója; gróf Erdődy László egykori „lakos”, a projektet támogató birtokos család leszármazottja; Horváth Zoltán, a több mint 500 lakosú Doba polgármestere; Alföldy Gábor tájépítész-kerttörténész, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságának volt főkertésze, a projekt vezetője; valamint Cselovszki Zoltán, a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ vezetője. Utóbbi annak a reményének adott hangot, hogy a KÖH és az NG egybeolvasztásából egy modern módszereket alkalmazó örökséggazdálkodási központ jön létre, amely nem hatóság ugyan, de a rábízott (jelenleg) 47 vagyonelemet az eddiginél még jobban fogja gondozni.

  

Premier plán (teleobjektív sajtóközlemény)

A munka megkezdése előtt kertrégészeti feltárásokat végeztek és részletes növénykataszterben rögzítették a park faállományát. A szükséges engedélyek beszerzésével, valamint a környezetrendezési terv elkészítésével lezárult az előkészítés, a következő szakasz legfontosabb feladata, hogy megvédjék a megmaradó idős, értékes fákat és helyreállítsák a sétaúthálózatot, amely a több évtizedes elhanyagoltság miatt nagyrészt eltűnt. A felújítás után újra elérhetők lesznek a park főbb részei – pl. a tavak, a Szerelem-domb vagy a Cser-domb – és az összes megépülő híd.
A park egykori képét és szerkezetét döntően meghatározták a kastélyból és a park egyes pontjaiból induló ún. nyiladékok, amelyek mára nagyrészt eltűntek. A munka egyik legfontosabb célja ezek helyreállítása.

  

A parkban élő madarak és kisemlősök védelme szempontjából fontos lépés a faápolási munkák során megszűnő odúk pótlása – a tervek szerint 50 mesterséges élőhelyet tesznek ki az állatoknak.
A Forster-központ és a Bakonyerdő együttműködésével, valamint a Csolnoky-kórház közreműködésével megvalósuló, több mint 260 millió forintos projekt teljes egészében uniós és állami támogatásból valósul meg.

 

A kastélypark
A Doba-somlóvári Erdődy-kastélypark európai jelentősége abban rejlik, hogy itt az Esterházy hercegek híres francia építésze, a dobai kastélyt és a parkot is tervező Charles Moreau akadálytalanul valósíthatta meg a XVIII. századi Angliában létrejött klasszikus tájkerti stílust az 1820-as években. Moreau munkáját tanítványa: Heinrich Koch folytatta, s a XIX. század utolsó évtizedétől immár négy halastó díszelgett a páratlanul festői tájolású parkban.
Mivel a kastély dombtetőre épült, 360 fokos szögben tárultak fel az „Erdődy-birodalom” szomszédos falvainak templomtornyai és mindenekelőtt a szomszédos Somló-hegy ormán álló „családi” várrom, amely után az új kastély is a Somlóvár nevet kapta.

  

A somlóvári parkot később a monyorókeréki és monoszlói gróf Erdődy család egymást követő generációi rendre fejlesztették, akik közül különösen Erdődy Kajetán és Erdődy Ferenc birtoklása idején fejlődött a kastély és parkja.
A projekt első fordulójára benyújtott pályázat is az Erdődy család nagyvonalú támogatásával valósulhatott meg.

 A projekt fontosabb, számszerűsíthető eredményei
Helyreállított parkterület: 71 hektár
bozótirtás: 35 hektár
gyepesítés: 24 hektár
erdőszerű faállomány telepítése: 3,8 hektár
cserjetelepítés: 3000 tő
faültetés: 82 db
idős fák kezelése: 935 db
útépítés: 9126 négyzetméter
tavi iszap kotrása: 19 500 négyzetméter
fahidak építése: 5 db

(Folytatjuk)

Kapcsolódó linkek:
Sárospatak
Ozorai példa
Eszterháza


Oldaltérkép