Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainSzezonnyitó királyi forgatag a Mecsek lankáin
Az eleven képzelet a legnagyobb királyság

Szerző: PP
2011. április 4. 6.56

 A bikali Élménybirtok (Bikal, Rákóczi út 2.) szezonnyitó programjára, a Királyok Napjára 2011. április 9-én (szombat) 11-től 17-ig várják az érdeklődőket. Fegyverhasználat és a női erény praktikái; fürjtojás, macskagyökér, sáfrány; több száz család vetélkedése a királyi címekért; Mátyás király szerepében Helyey László… Addig azonban azoknak, akik játszani szeretnének, nincs más dolguk, mint videóra rögzíteni, ahogy gyermekük mesét mond, és április 8-ig feltölteni a mese@elmenybirtok.hu címre.

Előzmények

Közel négyéves előkészítő munka után 2010. április 1-jén megnyílt Magyarország első tematikus élményparkja a Baranya megyei Bikal településen. A beruházást a több éve működő Puchner Kastélyszálló tulajdonosa, Kollár László indította útjára turisztikai és szabadidő-tevékenység fejlesztése céljából. A bikali Élménybirtok a középkor világát idézi fel és tárja interaktív módon a látogatók elé történelmi események, legendák felidézésével, korabeli mesterségek bemutatásával és vendéglátással. Az Élménybirtok a bikali Puchner-kastély szomszédságában található 7,5 hektáros területen fekszik több területegységre osztva: középkori falu, óváros, palota, madaras színpad és lovagi küzdőtér.

*

„Manapság az emberi lények, tömeges formájukban, iszonyú étvágyat mutatnak az úgynevezett »valóság« iránt, legyen az egy valóságshow vagy egy izzadságszagú regény, ami gyenge dokumentarista műnek hat, vagy szerencsésebb esetben élménybeszámolók, életrajzok és igaz történetek elmondása, melyek átveszik az egykor a képzeletnek fenntartott helyet. E jelenség a belső élet, a fennköltség, a költőiség, a szemlélődés, az anyagtalan jelenségek sötét jövőjét jelzi” – írta Jeanette Winterson Teher című könyvében. A mese azért nagyon fontos, mert bárkit elvarázsol és megbabonáz, leveszi lelkünkről a terheket – legyünk akár gyerekek vagy felnőttek.

  

Seprűvel kergeti a kovácsmestert a felesége?

A Mecsek hegység lábainál, Baranya megyében elhelyezkedő település, Bikal neve az 1300-as években bukkan fel először az írott forrásokban. Itt született újjá a középkor, ahol a valósághű reneszánsz hangulat mellett idén minden a meséről szól. A szezonnyitó Királyok Napja április 9-én mesésen színes program kavalkádot ígér. Csak ezen a napon minden Király vezetéknevű látogatónak szabad bejárást engednek az ajtónállók.
Ősi kultúránk részeként a középkorban önálló szakmává váló solymászbemutatón tanúi lehetünk, hogy miként voltak a vadászok segítségére ezek a csodálatos „napmadarak”. Pontos, erős és bátor férfiak mutatják be, hogyan zajlottak a középkorban a lovagi tornák, a megmérettetések szüneteiben jósnő, istállófiú és udvari bolond szórakoztatja a távoli múltba látogató vendégeket. Természetesen egy középkori településen számtalan mesterember is munkálkodik, általuk a látogatók betekintést nyerhetnek a nemezelésbe, a hímzés meditatív munkafolyamataiba és fazekasokkal agyagozhatnak. Senki ne lepődjön meg azon sem, ha hirtelen piaci kofák szólítják meg vagy a középkori utcán seprűvel kergeti a kovácsmestert a felesége.

Mátyás király és tudományos mesemondó is a zsűriben

A Királyok Napja rendezvény kiemelt eseménye a mesemondó verseny döntője. Helyei László, a modern idők leghitelesebb Mátyás királya, az ismét Magyarországon tartózkodó mesemondó, Utassi Árpi, a mesemondás tudományát tanuló és egyenesen Amerikából hazaérkező Zalka Csenge Virág
és Csernik Szende, székely lábbábos, mesemondó lesznek a döntő zsűritagjai, akik saját történeteikkel is szórakoztatják a nagyérdeműt.

Addig is meséljünk! Állatosat, tündéreset, tanulságosat, egypercest…
Azoknak, akik játszani szeretnének, nincs más dolguk, mint videóra rögzíteni, ahogy a gyermekük mesét mond, és április 8-ig feltölteni a
mese@elmenybirtok.hu címre.

Az Élménybirtok honlapja


Oldaltérkép