Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainMegújult a Monostori Erőd Dunai bástyája
Nyitóünnepség június 21-ére halasztva

Sajtóközlemény, fotó: Monostori Erőd, PP 
2013. június 1.

 Új kiállítótérrel és rendezvényhelyszínnel bővült a Monostori Erőd Dunai bástyája Komáromban. A fejlesztéssel a Monostori Erőd Nonprofit Kft. a dunai turisztikai forgalmat szeretné bővíteni és minél színvonalasabban kiszolgálni.  Június 8-án az új Kikötői fogadótér kiállításai megnyílnak, a megújult Dunai bástyába és a Monostori Erődbe való belépés aznap ingyenes lesz, csoportokat, látogatókat fogadnak, de a projektátadó ünnepség csak június 21-én lesz a bástya előtti Duna-parti sétányon.

A jelenlegi és várható rendkívüli árvízhelyzetre tekintettel az eredetileg  2013. június 8-ra tervezett Dunai bástya Kikötői fogadótér ünnepélyes megnyitását és a hozzá kapcsolódó programokat 2013. szeptember 21-re, a Kulturális Örökség Napok idejére halasztják. Június 8-án az új Kikötői fogadótér kiállításai megnyílnak, a megújult Dunai bástyába és a Monostori Erődbe való belépés aznap ingyenes lesz, csoportokat, látogatókat fogadnak.

Történet
A Monostori Erőd a Komáromi Erődrendszer tagjaként 1850 és 1871 között épült. Az örökkévalóságnak épített létesítmény azonban elkészültével szinte egy időben, a korszerű haditechnika megjelenésével elvesztette hadászati jelentőségét. A Dunai bástya, más néven Parancsnoki torony az erőd legfontosabb része, önállóan is védhető egység. Az épület egy földdel fedett, árkokkal csaknem teljesen körülvett, középudvaros, zárt patkó alakú, háromszintes ágyútorony.
Az I. világháború békeszerződése az erődrendszert kettévágta: a Monostori Erőd, a Csillag Erőd és az Igmándi Erőd Magyarország területén maradt, míg az Öregvár, az Újvár és a Nádor-vonal Szlovákia területén, Észak-Komáromban található.

Kikötői fogadótér beruházás
A projektgazda, a Monostori Erőd Nonprofit Kft. 2010 januárjában nyújtotta be pályázatát a Közép-Dunántúl Operatív Programhoz, amelyben a projekt megvalósítási költségeihez kért támogatást. Az eredményes pályázattal a nettó 444 044 779 forint elfogadott megvalósítási költséghez 366 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az Új Széchenyi Terv turizmusfejlesztésre szánt regionális keretéből. A szükséges önrészhez a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 72 millió, Komárom Város Önkormányzata közel 11 millió forintot biztosított.
Bár a Monostori Erőd szinte egész területe bejárható, a Dunai bástya üresen álló alsó szintje korábban nem volt látogatható. A mostani felújításnak köszönhetően mintegy 1200 négyzetméteren jött létre komplex kiállító-, valamint szolgáltatói tér (fogadótér és rendezvényterek), mindezekkel lehetőség nyílt az erőd jelenlegi szolgáltatásainak bővítésére. A Duna partján álló épületrész megújult terei alkalmassá váltak rendezvények, családi események, esküvők, konferenciák szervezésére, akár a látogatóforgalom zavartalan fenntartása mellett is. A Kikötői fogadótérben a folyami áruszállítás hőskorát, a dunai hadihajózás történetét és a Duna menti mesterségek hagyományait bemutató kiállítások létesülnek. A projekt révén megvalósuló fejlesztés a Monostori Erőd Hadkultúra Központ más fejlesztéseivel együtt fontos lépés az átfogó cél felé: a Komáromi Erődrendszer a jövőben egy komplex, önfenntartó, euro-egionális rangú, határon átnyúló kulturális központtá és egyben az ország egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciójává váljon.

A projekt során végzett építési és felújítási munkák előkészítése, tervezése a műemléki követelményeknek megfelelően történt, az épület térszerkezete, boltozatai és felületei eredeti szépségükben láthatók, új helyiségek csak minimális mértékben, a kiszolgáló funkciók biztosítására jöttek létre. Az innovatív elemeket is alkalmazó felújítással elkészült belső terekben a fogadótér, valamint állandó és időszaki kiállítások kaptak helyet. Az állandó kiállítás részeként bemutatják a dunai áruszállítás egyik tipikus járműve, az úgynevezett bőgős hajó 9 méter hosszú makettjét. Ez a továbbiakban interaktív foglalkozások kelléke lesz, a kapcsolódó helyiségekben pedig a Duna menti mesterségek (halászat, aranymosás, hajóácsok) emlékeit felidéző, relikviáit bemutató installációkat lehet megtekinteni. E helyszínen további múzeumpedagógiai foglalkozások és egyéb turisztikai szolgáltatások is bekerülnek majd a teljes programkínálatba.
A projekthez kapcsolódóan a Monostori Erőd korábbi dunai kikötőjének fejlesztése két szakaszban valósul meg. A nagyobb hajók fogadására is alkalmas kikötői ponton létesítéséhez először a parti létesítmények megújítására, kapacitásnövelésére volt szükség, e munkálatok 2012-ben készültek el. Ezt követően a közeljövőben kerül sor az új ponton létesítésére, amely a Duna vízállásától függetlenül bármikor fogadhatja az impozáns környezetben kikötni szándékozó hajókat, méretüktől függetlenül. E megújuló kikötőhöz fog kapcsolódni a most átadandó, kulturált látogatóforgalmi fogadó- és várótér, amely a világörökség címre pályázó erőd hajóval érkező vendégeinek szolgálja majd ki. A fogadótérben információs pont, ruhatár, szociális blokk készül, és itt lehet majd jegyet váltani.

Június 8.: nyitóünnepség
A fejlesztés ünnepélyes pillanat a Monostori Erőd életében, ezért az átadóval egybekötve egész nap ingyenes programok zajlanak. A Duna-parti sétányon többek között különleges bábszínházi előadással, extrém kerékpáros bemutatóval, hagyományőrzőkkel, a Kajárpéci Vízirevü színházi produkciójával, a Csángálló Zenekar, illetve Ferenczi György és a Rackajam koncertjeivel várják a családokat, érdeklődőket. A programokról bővebben az erőd honlapján
lehet tájékozódni.


Oldaltérkép