Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKastélysziget nyílik jövő nyáron Edelényben 3.
Eredmények, tervek – szárazon és vízen

Szerző, fotó: leho
2012. december 16.

 Uniós és állami támogatásból a kastélyban és az íves épületek pavilonjaiban megvalósulnak a hiányzó elektromos, gépészeti, gyengeáramú, szakipari, restaurálási és belsőépítészeti rekonstrukciós munkák. Múzeumpedagógiai komplex foglalkoztató tereket, drámapedagógiai műhelyt, rekonstruálják a XVIII. századi biliárdszobát, országos és európai hírű műkincsek fogadására alkalmas időszaki kiállítótermet alakítanak ki, valamint országos hírű gyűjteményeket vásárolnak meg és mutatnak be.

Az 1. rész 
A 2. rész 

  

Eddig és tovább

A kastély 2009-ben uniós forrásból megkezdett – de az időközben bekövetkező árvízi helyzet miatt lelassult – felújításának I. ütemében többek között az udvar parkosítása, a fogadótér és vizesblokk kialakítása, a parkoló területét és a kastélyszigetet összekötő híd építése, a fő és két melléképület teljes külső homlokzatának (ez már kész), illetve belső területeik nagy részének rekonstrukciója valósul meg, mely munkálatok várhatóan 2013 nyarán fejeződnek be.

  

Az „Edelényi Kastélysziget Kulturális-Turisztikai Központ II. fejlesztési ütem: A kulturális és turisztikai központ innováción alapuló kínálatfejlesztése országos hírű gyűjtemények elhelyezésével és a Kastélysziget teljes rehabilitációjával” című projekt támogatási szerződésének november 28-i aláírásával az I. ütem folytatása mellett elkezdődött a fejlesztés II. szakasza. Ebben az ütemben valósulnak meg a kastély épületében és az íves épületek pavilonjaiban a hiányzó elektromos, gépészeti, gyengeáramú, szakipari, restaurálási és belsőépítészeti rekonstrukciós munkák.

  

A kastélyépület mellett annak külső környezetét is érinti a fejlesztés: megvalósul a teljes parkterület biztonsági és térfigyelő rendszerének kiépítése, a jelenlegi sportpályát rekreációs parkká alakítják. A sportkomplexumot egyszer – egy meghiúsult privatizáció előtt… – már majdnem elköltöztették, el is kezdődött egy pálya építése a város másik részén. Gergely Zsolt rekonstrukcióvezető szerint a most elnyert támogatásból a költöztetésre is szánnak bizonyos összeget, nem szeretnék, ha épp a térségben virágzó sportélet sínylené meg a kulturális beruházást.

  

Helyet alakítottak ki a kastély keleti szárnya mellett egy panzió/szálló sornak, várják a befektetőket. Színvonalas vendéglátás nélkül életképtelen lesz a kastélysziget. Az „óváros” és a kastélysziget összekötésére egy fahíd épül, a Holt-Boldván kialakítanak egy szökőkutat, valamint megépítenek egy, a park fenntartásához szükséges épületet, mely otthont fog adni egy ökoturisztikai oktatóbázisnak is.
Az edelényi az egyetlen olyan kastély Magyarországon, amelyet földhővel fűtenek majd, ennek kiépítése folyik, így az épületet a téli hidegben sem kell bezárni a magas fűtésszámlák miatt. (Ez több kastélymúzeumunkat érinti, például egy másik futó projektnél, Ozorán is probléma a fűtés-korszerűsítés: az előző felújítás során tízmilliókból kialakított fűtésrendszert szintén hőszivattyúsra cserélik majd
.)

  

Nagy hangsúlyt fektetnek Edelényben a múzeumpedagógiára. Komplex foglalkoztató tereket („gyerekkastélyt” a nyugati szárnyban), drámapedagógiai műhelyt alakítanak ki. Gergely Zsolt elmondta, azt szeretnék, ha a térség magáénak érezné az épületegyüttest. Ezt ők azzal tudják erősíteni, hogy az idén elnyert múzeumpedagógiai pályázat 18 millió forintjából az összes térségbeli iskolás gyereknek megmutatják majd a barokk kastélyt.

    

Felújítják a XVIII. századi biliárdszobát. Időszaki kiállítótermet alakítanak ki, lehetőség nyílik országos és európai gyűjtemények fogadására és élményszerű bemutatására is. Sőt vásárlásra is, így kerül például a Magyar Nemzeti Múzeumból a kastélyba az az egyedülálló XVIII. századi portrésorozat, amely tíz magyarországi Habsburg-uralkodót ábrázol. Ugyancsak ritkaságszámba megy az az összefüggő rokokó falképtár (lásd előző rész), amely Magyarország legnagyobb összefüggő falképegyüttese, és amelyet már a felújítás első szakaszában sikerült restaurálni.

  

A felújított termekben nemcsak kiállításokat, de tudományos konferenciákat, valamint kulturális rendezvényeket és koncerteket is lehet majd rendezni. Utóbbiak szabadtéri megrendezésére ideális helyszín lenne a park is – idén már lesz elbontható, 1500-2000 fő szórakoztatására alkalmas szabadtéri színpad Eszterházán is (a jövő nyári Eszterházi vigasságokról hamarosan írunk). Ehhez azonban elengedhetetlen az edelényi turisztikai-vendéglátós infrastruktúra teljes kiépítése.


Oldaltérkép