Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKastélysziget nyílik jövő nyáron Edelényben 2.
Bejárás

Szerző, fotó: leho
2012. december 8.

 November 28-án, a támogatási szerződés aláírásakor Gergely Zsolt építész, rekonstrukcióvezető kalauzolt végig a kastély kész vagy hamarosan elkészülő termein. A L’Huillier–Coburg-kastély nem csupán szigeti elhelyezkedése miatt lesz érdekes. Az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb barokk kastélya mind rokokó falfestményes gyönyörű termeivel, a gyerekkastéllyal, mind az itt bemutatandó országos és európai hírű műkincsekkel vonzó turisztikai célpont lehet.

Az 1. rész

A projekt vezetője, Gergely Zsolt az ünnepélyes aktus prezentációján érdekfeszítően beszélt az eddigi eredményekről és a tervekről. A szakszerű, ám a laikusnak is érthető előadás szavai közül jól kiérezhető volt az a szenvedély, ahogy ehhez a munkához viszonyul munkatársaival egyetemben. Pedig a feltételek pillanatnyilag nem rózsásak. A Forster-központ (korábban Műemlékek Nemzeti Gondnoksága) Edelényben dolgozó alkalmazottai például naponta járnak Edelénybe Budapestről autóval, hiszen nincs hol megszállniuk.

  

Molnár Oszkár polgármester nem véletlenül kért minden megjelentet, hogy hívjuk fel a vállalkozók figyelmét Edelényre, ahol nemcsak hogy szálláshely nincs pillanatnyilag, hanem egy valamirevaló kávézó sem. Így hiába Miskolc közelsége, nagyobb nyári kulturális programokat jelenleg nem lehet tervezni. Pedig a védnökséget már elfogadó Rost Andreán kívül megkörnyékezték Károly walesi herceget is, aki a Windsor-ház tagja, mely uralkodócsalád története kötődik Edelényhez. (Károly kis híján meglátogatta Edelényt, már a helikopter leszállóhelyét is kijelölték, azonban a herceg védelmével megbízott szakemberek nem találták biztonságosnak a látogatást, és ezért meghiúsult.)

  

Az 1716–1730 között épült L’Huillier–Coburg-kastélyegyüttest a lotaringiai származású L’Huillier Ferenc János egri várkapitány építtette. A kastély nevében szereplő Coburg a brit uralkodói ház történetében is szerepel, hiszen VII. Edward (1841–1910) király a Szász–Coburg–Gothai-házból származott. A németes hangzású nevet V. György (1865–1936) változtatta meg az I. világháború idején (1917), így a mostani királyi család már a Windsor nevet viseli.
Gergely Zsolt idegenvezetése élményszámba ment. Megtudtuk, a hányatott sorsú kastély „túlnőtte” magát, mindössze kilencven évig virágozhatott, ugyanis a hozzá tartozó birtok eltartóképessége kisebb volt, s a virágkort szürkébb idők követték, többek közt a későbbi tulajdonos Esterházyak sem laktak már itt.

    

Az általános magyar kastélysorstól eltérően nem a II. világháború után került állami tulajdonba a kastélysziget, hanem már az 1920-as évektől kezdve. Áldatlan állapotokat találtak 2009-ben, a kastély magánlakásként és raktárként (!) szolgált, futószalag vezetett föl az emelet ablakába… Az izgalmas munka során olyan meglepetésekben volt részük, mint egy vakablak – fűtés-korszerűsítés miatti – kibontásakor, melynek során a munkát végző kőműves üzent az építésznek, hogy talált valamit, és nem meri tovább folytatni a munkát. Egy korabeli ablakot sikerült szakszerűen kibontaniuk, amelynek épségben megmaradt az ólomfoglalata és néhány kézzel öntött üvegtáblája. Gergely Zsolt jólesően nyugtázta, hogy a már elkészült ablakok igencsak hasonlítanak az eredetire (500 ezer forintba került a restaurálása).

  

A rokokó freskós termek csodásak! Néhány kiegészítő bútordarabot beállítanak ugyan majd az eredeti kályhák mellé, hogy ne érje szó a kastély elejét, de erre nem is lenne szükség, hiszen a látvány mindent visz. (Rövid kályhatörténeti mini előadást is kaptunk, voltak elöl- és hátulfűtősek, abban a korban diszkréten hátulról fűtöttek a cselédek. A XX. századi barbár lakók persze kivágtak elöl egy darabot a kályhából, s úgy használták őket.)

  

Az építtető családot, történetük fontosabb momentumait, az évszakok változását, vele az aktuális mezőgazdasági munkákat, kedvenc időtöltéseiket, vendégeiket stb. is láthatjuk a falakon. Cinka Pannát, a legendás magyar cigányprímást is megfestették. De „a világot”, a négy égtájat is ábrázolták, például egy elefántot úgy, hogy a festő életében látott ilyen állatot – így igen eredeti a freskórészlet. Híres a vadászjelenet, a puskacső ugyanis mindig a festményt nézőre irányul. Bájos a hintázó kislány, ebből is született a kastélysziget logója. Csak e termekért érdemes lesz egyszer Edelénybe jönni! (Folytatjuk)

  

Link:
Helyreállítják a
Erdődy-kastélyparkot Doba-Somlóváron
Ozorai példa


Oldaltérkép