Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainÁtadták a „szép magyar könyv” és „az év gyermekkönyve” elismeréseket

Forrás: MTI, fotó: PP
2013. június 7.

 A 84. Ünnepi Könyvhét és 12. Gyerekkönyvnapok nyitónapján, június 6-án adták át a Szép magyar könyv 2012 verseny elismeréseit és az IBBY Magyar Szekciójának „az év gyermekkönyve 2012” díjait a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Szép magyar könyv 2012
A Szép magyar könyv 2012 megmérettetésre 53 hazai és határon túli kiadó összesen 119 könyvvel pályázott, végül az előzsűrizést követően 57 mű került a főzsűri elé – tájékoztatta a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) az MTI-t.
Orosz István grafikusművész, animációsfilm-rendező, a főzsűri elnöke az idei mezőnyről elmondta, hogy a testület elé nagyon magas színvonalú művek kerültek, ugyanakkor alapvetően a művek tipográfiai, esztétikai igényességét, gondolatiságát értékelték, és nem az előállításra fordított költségeket.
Gyermekkönyvek kategóriában Winkler Róbert Márton és Micike az autószerelő műhelyben című, a Kolibri Kiadónál megjelent könyve kapta a díjat, oklevélben Hohol Ancsa Juhhé, szemüveges lettem! című műve, szintén a Kolibri kiadványa és a Scolar könyve, Barabás Zsófi – Moizer Zsuzsa Mindenki tud rajzolni című munkája részesült.
Az ismeretterjesztő művek közül Erdélyi Z. Ágnes és Hermann Irén 33 világhírű magyar a XX. századból című, a Sanoma Média által kiadott könyvének ítélte a zsűri az elismerést. Oklevelet kapott Bede Béla a Corvinánál megjelent a Magyar szecessziós építészet című könyve és Bereznay Tamás a Boook Kiadónál napvilágot látott, Hungarian Cookbook című kötete. Szintén oklevélben részesült és egyben Orbán Viktor miniszterelnöki különdíját is kiérdemelte Pallos Lajos – Torbágyi Melinda – Tóth Csaba A magyar pénz története című könyve, amely a Kossuth és a Magyar Nemzeti Múzeum gondozásában jelent meg. Tarlós István főpolgármesteri különdíját és oklevelet kapott Török András Budapest könyv, avagy Simplicissimus szerint a világ című, a Parknál megjelent műve.
A tankönyvek mezőnyében Csajági Sándor, Fülöp Ferenc, Póda László, Urbán János, Dégen Csaba, Elblinger Ferenc és Simon Péter Fizika 9–10–11. című kötetei, a Nemzeti Tankönyvkiadó kiadványai oklevélben részesültek.
A tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategóriában az Erdei Anna, Sármay Gabriella és Prechl József által szerkesztett Immunológia című könyv, a Medicina kiadványa kapta a díjat, oklevélben és a Tamás László-emlékdíjban Hegyi Ibolya Az idő szövete című, a Scolar által megjelentetett kötete, valamint Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak – Kortárs magyar építészet című könyve részesült. Ez utóbbi a Terc Szakkönyvkiadónál látott napvilágot.
A szépirodalmi és ifjúsági könyvek közül Gottfried von Strassburg Tristan című könyve kapta a díjat, egyben Áder János köztársasági elnöki különdíját, a mű a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg. Szintén díjban részesült a Scolar négy kötete, Takeshi Kitano Fiú, Janne Teller Semmi, Robert Williams Luke és Jon, valamint Wolfgang Herndorf Csikk című könyve. A kategóriában az oklevelet Hajdú-Farkas Zoltán A homályban maradás ösztöne (BookArt), James Joyce Ulysses (Európa) és Máté Angi Az emlékfoltozók
(Magvető) című könyve érdemelte ki.

Nyaras tekintet: Máté Angi

A művészeti könyvek és albumok kategóriában a Szépművészeti Múzeum kiadványa, a Cézanne és a múlt – Hagyomány és alkotóerő című, Geskó Judit által szerkesztett kötet kapta a díjat, az oklevelet Berecz Ágnes Hantai Volume 1. 1949–1959 című kötetének, a Makláry Artworks kiadványának ítélték oda.
A fakszimile, reprint és adaptált kiadványok közül az oklevelet Nedliczi Váli Mihály Házi orvosi szótárotska című könyve, a Magyar Mercurius kötete kapta, amely kiérdemelte az Antall József-emlékdíjat is.
Rofusz Kinga
Máté Angi Az emlékfoltozók című mesekönyvének illusztrációiért és borítótervéért az Emberi Erőforrások Minisztériuma különdíját kapta. Szintén a tárca különdíjában részesült Dancsák Attila Lévai-Kanyó Judit Többlakásos házak című könyvének tipográfiájáért, valamint Buzay István Romhányi József Szamárfül című kötetének illusztrációjáért. Ez utóbbi a Móránál látott napvilágot.
A közönségdíjat, amelyet a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprémi Városi Művelődési Központ látogatóinak szavazatai alapján ítéltek oda, az Eötvös Károly balatoni utazásai című könyv kapta. A kötetet Kisbán Gyula szerkesztette és a Fiesta Stúdiónál jelent meg.

Az év gyermekkönyve 2012
A könyvhét nyitónapján adták át az IBBY „év gyermekkönyve 2012” díjait is. Az elismerést Tasnádi István A kőmajmok háza című könyvéért (Pozsonyi Pagony), Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének (Magvető) illusztrálásáért, Szabó T. Anna Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének (Vivandra) fordításáért, valamint Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor életműve, munkássága elismeréséül vehette át (előbbi nem volt jelen).


Oldaltérkép