Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainElkezdődött a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Szerző: PP (forrás: MTI, MKKE)
2013. április 19.

 Az egyik legnagyobb hazai könyves seregszemlén a központi helyszín ezúttal is a Millenáris, szabadtéren és az épületekben. A gyerek- és ifjúsági irodalmi barlang, a Gyerek(b)irodalom is a megszokott helyén, a Fogadóban rendezkedett be. A több mint 300 programot kínáló rendezvényen mintegy 50 ezer kiadvánnyal, köztük 300-nál is több újdonsággal találkozhatnak a látogatók vasárnap estig. Április 18–21. között Európa legnagyobb könyvesboltjában egységesen 500 forintos a belépődíj, ami minden magyar standnál levásárolható.

A csütörtök hagyományosan leginkább a protokollé. A megnyitón az idei díszvendég Olaszország képviseletében Maria Assunta Accili hangsúlyozta: a fesztivál közönségét számos olasz vonatkozású rendezvény várja. A nagykövet felidézte: hétszáz éve született a Dekameron írója, Giovanni Boccaccio; az évfordulóra kiállítás keretében emlékeznek meg a fesztiválon. Áder János államfő üzenetében, amelyet Szakonyi Péter, a fesztivál sajtófőnöke olvasott fel, Márai Sándort idézte: „csak az ember olvas”. Halász János kultúráért felelős államtitkár külön köszöntötte az idei díszvendég Olaszország képviselőit, emlékeztetve: az idei magyar–olasz kulturális évad kiváló alkalom a két ország évszázados kapcsolatának elmélyítésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy 150 éve született Gárdonyi Géza és 100 éve Weöres Sándor. Halász János kiemelte, a technikai forradalom és a közösségi média korában az olvasói szokások is változnak. A fiatalok körében az olvasás mint önálló ismeretszerzési és szórakozási forma érzékelhetően visszaszorult. A magyar kormányzat ezért egy „friss, modern hangvételű, de a lényegre fókuszáló” olvasás-népszerűsítő programot tervez, amellyel a társadalom minden tagját szeretné megszólítani.
Maria Assunta Accili az olasz díszvendégség programjáról szólva elmondta: számos neves szerző érkezik Budapestre, de jelen lesznek az ország legnagyobb kiadóinak képviselői és kötetei is. Számtalan olasz vonatkozású program várja a fesztivál látogatóit, akik az olasz írókkal többek között kerekasztal-beszélgetéseken, könyvbemutatókon, dedikálásokon találkozhatnak. Az olasz díszvendégek mellett 25 országból érkeznek íróvendégek.
A fesztivál díszvendég írója a Goncourt-díjas francia Michel Houellebecq, őt a megnyitó után Forgách András kérdezte. Bartis Attila laudációja után Houellebecq Tarlós István főpolgármestertől vette át a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése és a Fővárosi Önkormányzat közös alapítású Budapest Nagydíját.

A több mint 300 programot kínáló rendezvényen mintegy 50 ezer kiadvánnyal, köztük 300-nál is több újdonsággal találkozhatnak a látogatók vasárnap estig. Április 18–21. között Európa legnagyobb könyvesboltjában egységesen 500 forintos a belépődíj, ami minden magyar standnál levásárolható.
A zárónapon, ünnepélyes keretek között adják át a könyvipar elismeréseit, így a II. kerület önkormányzatának Budai Díjait, melyeket az oktatást leghatékonyabban szolgáló könyv, illetve hangoskönyv kiadója vehet át. A MKKE elnöksége az egyesülés tagjainak titkos szavazata alapján ítéli oda az év kiadója, az év vidéki és az év fővárosi könyvesboltja szakmai díjakat, s ez évi újdonságként a Supka Géza Alapítvány és a Magyar Lapkiadók Egyesülete olvasás-népszerűsítő pályázatának eredményhirdetése, valamint az év hangoskönyves hangja díj átadására is ekkor kerül majd sor.
A könyvfesztiválon hagyomány, hogy a vasárnap a magyar irodalom legjobbjai előtt tisztelgő Születésnapi Irodalmi Szalonnal zárul. Az idén kerek születésnapjukat ünneplő jeles alkotók közül az alábbiakat hívták meg a Tarján Tamás vezette pódiumbeszélgetésre: az idén 85 éves Benkő Samut, Hankiss Elemért, Juhász Ferencet, a 80 évesek közül Gálfalvi Zsoltot, Gergely Ágnest, Konrád Györgyöt, a 75 éves Ágh Istvánt, Radnóti Zsuzsát, Sándor Györgyöt, Szilágyi Istvánt, Takács Zsuzsát, a 70 évesek közül Dalos Györgyöt, Kocsis L. Mihályt, Kulin Ferencet, Mezey Katalint, Oravecz Imrét, Hans-Henning Paetzkét, Szegedy-Maszák Mihályt, Váradi Szabolcsot, a 60 évesek közül Angyalosi Gergelyt, Kőrössi P. Józsefet, Szőcs Gézát, valamint az 50 éves Podmaniczky Szilárdot.

A fesztivál honlapja


Oldaltérkép