Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA Bródy Sándor-díj idei nyertese Kálmán Gábor

Sajtóközlemény, fotók: leho (korábbi díjátadókon készültek)
2012. október 1., frissítve: november 20.

 A Bródy Sándor-díj idei nyertese Kálmán Gábor Nova című könyvével, amely a Kalligram Kiadónál jelent meg 2011-ben. Kálmán Gábor mellett az idei két másik komoly esélyes Csobánka Zsuzsa és Potozky László volt. A díjátadásra november 22-én, este 7-kor a PIM-ben kerül sor. Az Alexander Brody által 1994-ben létrehozott alapítvány által kiadott díj 350 ezer forint pénzjutalommal jár, s mindig az előző évben megjelent, legjobbnak talált első kötetes prózaírónak ítélik oda.

A Bródy Sándor-díj átadására 2012. november 22-én (csütörtök), 19 órakor kerül sor a
Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.). A díjat, amelyet Bródy Sándor pályakezdésének emlékére alapított unokája, Alexander Brody, és amely egy-egy év legjelentősebbnek ítélt első kötetes szépprózai mûvét jutalmazza, ebben az évben

Kálmán Gábor: Nova című könyve nyerte el.

A díjátadáson felolvas a díjazott, valamint Csobánka Zsuzsa és Potozky László. A zenei aláfestésről
Gódor Erzsébet (hárfa) és Göncz Renáta (ének), a Zeneakadémia hallgatói gondoskodnak.

Kálmán Gábor 1982-ben született Érsekújvárott, több éve publikálja verseit és prózai munkáit neves folyóiratokban. Tavaly jelent meg első regénye, a Nova, amely a fülszöveg szerint: „Olvasmányos, élvezetes történetekből összeálló novellafüzér. Vagy inkább regény, hiszen a motívumok átgondolt, mindig az értelmezést dúsító visszatérései, általuk az ismeretek fokozatos adagolása regénnyé, egy sosemvolt szlovák falu történetévé szervezik a szövegeket. A könyv lapjain Jasná Horka egyszerre misztikus és profán története rajzolódik ki a második világháborútól napjainkig. Tanulságos történetek, melyek talán az ismerősség és az idegenség állandó jelenléte által tudják az olvasót saját történeteinek újragondolására bírni.”
A Bródy Sándor Alapítvány ötlete az 1990-es évek elején merült fel. Bródy Sándor unokája, Alexander Brody a nagyapa, illetve annak első könyve, a Nyomor című novelláskötet emlékére elhatározta, hogy létrehoz egy olyan irodalmi díjat, amely pályakezdő írók egy-egy kiemelkedő teljesítményét jutalmazza.

    

Az alapítvány kuratóriuma 1994-ben alakult meg, elnöke Géher István költő és irodalomtudós volt. Az első díjátadásra 1995-ben került sor. A működés első éveiben nem volt semmilyen műfaji korlátozás, és ez – a különböző műfajba tartozó munkák összemérhetetlensége miatt – gondokat okozott. 1998 óta az alapítvány első kötetes szépprózát jutalmaz. (Kivétel volt 2002-ben Szálinger Balázs Zalai passió című hexameteres eposza, de az is elbeszélő műként kapta a díjat.)
A kuratórium összetétele időközben többször is változott, jelenleg Márton László író az elnök, tagjai: Balázs Eszter szerkesztő, kritikus, Mikola Gyöngyi irodalomtörténész, egyetemi tanár, Mészáros Sándor szerkesztő, kritikus és Saly Noémi kultúrtörténész, esszéíró.
A kurátorok minden évben elolvassák az előző év debütáló prózaköteteit (számuk évről évre változik, általában 25 és 50 között van). Ezek közül egy kuratóriumi ülésen kiválasztják a 8–10 legértékesebbet, majd ezek közül is elkülönítik a díjra komolyan esélyes 3-4, olykor 5 könyvet. Külön kuratóriumi ülésen, hosszú és alapos szakmai vita után döntenek a díjazandó műről. Minden évben új meg új vita tárgya, mit is jutalmaz a díj: hol a legjobban megformált, megkomponált művet, hol a szerző kirobbanó tehetségét; hol az ötlet erejét, hol a világról és az emberről való tudás gazdagságát, hol az elmélyült műgondot. Ez mindig az adott művektől függ.

Máté Angi 

A kuratórium a döntés során konszenzusra törekszik, nem éri be egyszerű szavazattöbbséggel. Ahhoz, hogy egy mű díjazott legyen, legalább négy kurátornak egyöntetűen támogatnia kell, vagy pedig háromnak kell egyértelműen támogatnia, a másik kettő pedig, noha nem ez volt a favoritja, szintén elképzelhetőnek tartja díjazottként.
A díjátadó ünnepséget egyúttal irodalmi estként is számon tartják. A díjazotton kívül a többi esélyes szerzőt is meghívják, és egy-egy részletet felolvasnak műveikből. Népes, nemritkán 80–100 fős közönség látogatja a rendezvényt.? Bródy Sándor-díjnak ma már komoly szakmai presztízse van. Hivatkozásokban, életrajzokban szerepeltetik. A díjazottak vagy a díjra esélyesek közül sokan válnak vagy kezdenek válni a magyar irodalmi élet jelentős vagy éppen meghatározó személyiségeivé.
Az alapítvány működési költségét részint maga a díj teszi ki, részint a dologi és működési kiadások. Mindezt a kezdetektől mostanáig az alapító, Alexander Brody finanszírozza, másféle támogatást az alapítvány eddig nem kapott.

Bródy Sándor-díjasok:
 1995 Simon Balázs, Szilasi László
1996 Hamvai Kornél
1997 Farkas Péter, Salamon András
1998 Zoltán Gábor
1999 Ajtony Árpád; különdíj: Varró Dániel
2000 Pásthy Júlia
2001 Szálinger Balázs
2002 Grecsó Krisztián
2003 Dragomán György
2004 Murányi Zita, Nagy Gabriella
2005 Gazdag József
2006 Szakács István
2007 Harcos Bálint
2008 Hunčik Péter
2009 Dunajcsik Mátyás
2010 Máté Angi
2011 Szvoren Edina
2012 Kálmán Gábor


Oldaltérkép