Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain



XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál
Látogatói rekord, tények és benyomások

Szerző: PP, fotó: leho (arc hív)
2013. április 23.

 A könyvfesztivált idén is hagyományosan április 23-ához, a könyv és a szerzői jog világnapjához, Cervantes és Shakespeare halálának évfordulójához igazították. A Millenárison – idén újdonságként egy épületben – közel 1600 négyzetméternyi alapterületen megrendezett könyves mustrát a MKKE által az előző években közöltnél többen keresték föl. Mintegy 380 programon lehetett részt venni és több mint 300 újdonságból válogatni.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elmúlt évekbeli monoton „több mint hatvanezer” fős látogatószáma után Zentai Péter László vasárnap délután, néhány órával a zárás előtt már 63 ezer látogatóról számolt be, amivel a könyvfesztivál az egyesülés igazgatója szerint a 2001-es látogatócsúcsot is túlszárnyalja.
Idén egy épületben kapott helyet mind a felnőtt-, mind a gyerekirodalom. A Millenárisról kiebrudalt Csodák palotája helyén rendezkedett be a folyamatosan nagy népszerűségnek örvendő Gyerek(b)irodalom (szervező: Szigethy Katalin). Az egy épületben történő rendezés jó döntés, azonban itt csak egy színpadot lehetett felállítani, így a beállás, berendezkedés elhúzódása okán folyamatossá vált a programok csúszása. További gondot okozott – a levegőtlenség mellett – a bejárat alkalmatlansága, a szűk keresztmetszet miatt a kerekes székkel vagy urambocsá! babakocsival érkezők sokszor hosszasan vesztegeltek a hömpölygő tömegben.

Pénteken társrendezvényként nem a hosszú kések, hanem a hosszú programok és egyben a Független könyvesboltok éjszakáján vettünk részt, a Kis könyves éjen. A tavaly életre hívott rendezvényt már nem három, hanem több mint húsz helyszínen rendezték meg. Mi a Két Egérben (erről majd a Palkó-könyvbemutató kapcsán bővebben) és a Pozsonyi Pagonyban jártunk, mindkét boltban változatos, pörgő programokkal, finom falatokkal, italokkal várták a szép számú érdeklődőt valóban késő éjszakába nyúlóan.

 Csukás István

Az egész szombatot a Millenárison töltöttük. Gyönyörű idő volt, a parkban a füvön bikiniben napozó vagy éppen kisdedüket szoptató nőket, nyulat sétáltató fiatal párt stb. láttunk, a B épületben pedig rengeteg embert. A szép számok mögött azonban nem lehetett nem észrevenni, hogy a felső szint a Supka Géza terem mellett teljesen kiürült, és szabadtéren is kevesebb kiállítót láttunk, pedig az alapterület a MKKE szerint a tavalyihoz (1500 nm) képest nem változott. A programok (több mint 380) és a könyvújdonságok (mintegy 300) száma is a tavalyit idézte, a belépőjegy pedig évek óta 500 forint, ami bármely magyar standnál levásárolható, azaz a könyvet vevőknek gyakorlatilag ingyenes. A „sztárszerzők”, például a díszvendég Michel Houellebecq (a karcos francia biztos kikérte volna magának a kifejezést), a portugál José Rodrigues dos Santos zsúfolt terű programjai mellett magyar dedikálók asztalánál is kígyóztak sorok, így Háy János vagy Csukás István előtt. 

Remek volt például a tízéves Janikovszky Éva-jubileum kapcsán a Móra rendezésében slammerek által továbbgondolt Janikovszky-szövegek (Kire ütött ez a gyerek? és Égigérő fű) élőshow-ja (pro forma performansz stb., tudok még ilyen szavakat), ezek a szállóigék-dumák-(életi)gazságok életképesek ebben az új műfajban is. Magam a slam poetry nem minden megnyilvánulását szeretem, de ezúttal fergeteges előadást élvezhettünk (Csider István Zoltán, Gábor Tamás [Indiana], Kemény Zsófi, Pion István, Süveg Márk [Saiid], moderálta: Mavrák Kata [Hugee]).
A könyvfesztivál zárónapján adták át a MKKE szakmai díjait az egyesülés tagságának szavazatai alapján. A Magvető lett „az év kiadója”, mint az utóbbi években, a második helyen a Kossuth (a tavalyi nyertes), a harmadikon a Corvina végzett. A Libri Debreceni Könyváruháza nyerte el „az év vidéki könyvesboltja” címet, a kategória második helyezettje a szegedi Líra Fókusz Könyváruház, a harmadik a miskolci Géniusz Könyvesház lett. „Az év fővárosi könyvesboltja” címet ismét a Libri Allee-beli könyváruháza kapta, második a Párizsi Nagyáruházban lévő Alexandra, harmadik a Líra Fókusz. A II. kerület elismerése, a 10. alkalommal átadott Budai Díj két kitüntetettje (elsősorban a pedagógiai értéket figyelte a Móricz-gimnázium bírálóbizottsága): a Corvina Nyáry Krisztián Így szerettek ők című munkája, valamint a Bookline kiadványa, a Rájátszás – költészet popritmusban. „Az év hangoskönyve hangja” díjat Für Anikó vehette át.

Für Anikó a nyári bemutatón

Mégis csalóka egy kicsit ez a kép. A forgalmi adatokat nem ismerhetjük, így csak a megérzés, a benyomások – ritka volt a könyvcsomaggal felpakolt érdeklődő, inkább egy-két könyves nézelődőből láttunk többet – és egyes könyvműhelyek berzenkedése alapján gondolhatjuk, hogy amint az átlagember életszínvonala csökkent, úgy kulturális célokra is kevesebbszer nyitja ki pénztárcáját. A könyv még mindig érték, de sajnos sokaknak már lassan luxus is. A Meseutca kuckójában gyerekirodalmi totót lehetett kitölteni, illetve mesehősöket rajzolni. Az óránkénti sorsolás után sok gyerek elkerekedett szemmel, boldogan vette át nyereményét. Pedig a könyv mindennapjaink része kell legyen ma és holnap is.


Oldaltérkép