Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKortárs gyermekirodalmi napok a PIM-ben
Az Aranyvackor 2013 díjazottjai

Szerző, fotó (archív): PP
2013. február 21.

 Kortárs gyermekirodalmi napok (február 21–23.) kezdődött a Magyar Gyerekkönyvkiadók Egyesülése szervezésében a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Csütörtökön zajlott az Aranyvackor pályázat díjátadója. A díszvendég zsűritag, Anna Laura Cantone olasz illusztrátor előadása után kiadói kerekasztal-beszélgetést hallhattunk, majd dr. Ágoston Alexandra beszélt a szerzői jogokról. Ezzel párhuzamosan a Kiadói kávéházban a (leendő) szerzők leülhettek a kiadók képviselőivel diskurálni.

A legutóbbihoz hasonló érdeklődés közepette adták át a 2013-as Aranyvackor-díjakat. A szervezők célja kezdettől fogva, hogy „a nagy hagyományokkal bíró magyar gyermekkönyvkiadást a mai kor szellemiségével, látványvilágával felfrissítő” alkotások szülessenek. Az idei pályázat témája a mítosz volt, a szervezők most is kész könyvterveket és persze új hangokat, grafikai megoldásokat vártak. Az alapító-zsűritagok – a Pozsonyi Pagony vezetője, Kovács Eszter és Paulovkin Boglárka gyerekkönyv-illusztrátor – elmondták, hogy meglepetésükre csak feleannyi pályamunka (163) érkezett, mint két éve. A következő Aranyvackor előtt nagyobb kampányt kell végezniük, hogy a pályázat híre leginkább a kezdő írókat, illusztrátorokat mozgassa meg, és ne csak a teljesen amatőröket vagy a már befutottakat. A második körbe bekerült mintegy negyven mű között azonban nagyon jó alkotások is találhatók, s a legtöbb kiadói különdíj megjelenést is ígért.

Paulovkin Boglárka

A zsűri tagjainak (Anna Laura Cantone, Keresztesi József, Kovács Eszter, Paulovkin Boglárka, Richly Zsolt és Szabó T. Anna) rövid értékelése közben Thuróczy Szabolcs színész olvasott föl részleteket a pályamunkákból. Nagyon tetszett – mint később megtudtuk, a nyertes – Szecsődi Leó Paradicsomkoktélja, mely bibliai történetet dolgozott fel verses, humoros formában Ádámmal, az Úrral és Luciferrel. A háziasszony a Naphegy vezetője, Szigethy Katalin volt, rutinosan irányította mind a díjátadót, mind a kiadói beszélgetést.
Kora délután Anna Laura Cantone világhíres olasz illusztrátor, egyetemi tanár tartott előadást arról, ő hogy csinálta. Újszerű látásmódjával, technikáival miként lett előbb külföldön, majd otthon is próféta. El akarták tanácsolni a pályától, s Tajvanon jelenhetett meg első könyve. Sok párhuzamosságra figyelhettünk föl: az ő idejében az egyetem náluk sem készítette föl hallgatóit az „életre”, az önmenedzselésre, vagy érdekes volt, amit a merev közoktatási rendszerükről mondott. Eddig mintegy száz könyve jelent meg a harmincas éveiben járó grafikusnak. Egyedi hangulatú és különleges figurái (például a farkast kinézetével lepipáló Piroska és egyéb állatfajták) mosolyt fakasztóak és rendkívül izgalmasak. Érzelemdús, vidám, hangulatos prezentációt láthattunk remek illusztrációkkal, jó tolmácsolással.
A kiadói kerekasztal-beszélgetésen Csapody Kinga (Manó Könyvek), Illés Andrea (Scolar), Kovács Eszter (Pagony) és Nyulas Ágnes (Cerkabella) vett részt. Nem aludtunk el az unalomtól, mint oly sokszor megesik hasonló esetekben. Például a beérkező kéziratok kapcsán sok mindent egész másképp látnak és csinálnak a gyerekkönyvkiadók. Míg a Scolar „megrendelt” írásai nem jutnak el a kiadásig, a Cerkabellánál nem jellemző az „utcáról” beeső szerzők művének megjelentetése, addig például a Pagonynál mindkettő jól megy. Kovács Eszter többször is hangsúlyozta: egy kiadandó műnél a három félnek (szerző, illusztrátor, kiadó) jó kompromisszumra kell jutnia, mindenkinek bele kell tennie a magáét, és elfogadni a másik két fél érveit is. Ugyanígy Szigethy Katalin lényegre törően a szerző és a szerkesztő intim viszonyát elemezte. Érdekes volt, hogy ki mennyit és hogyan olvas el a beérkező kéziratokból, milyen technikákat alkalmaznak az elutasításnál, megéri-e a gyatra munkák szerzőit őszintén eltanácsolni stb. Tanulságos eszmecsere volt a laikusoknak is.

 Nyulas Ágnes (Cerkabella) két különdíjat is átadott

Míg kígyózó sorok álltak a Kiadói kávéház asztalainál – illetve a pályázók Szabó T. Annától és Paulovkin Boglárkától kérhettek személyre szóló értékelést munkájukról és további tanácsokat –, a nagyteremben Ágoston Alexandra a szerzői jog eseteiről beszélt. A Vivandra vezetője ezúttal jogászi minőségében inkább a másik oldalt képviselte. A szerzők és illusztrátorok figyelmét arra hívta fel, hogy minden esetben kössenek jó szerződést a kiadóval, ne írjanak alá rutinból mindent, kérjenek gondolkodási időt, vegyenek figyelembe több szempontot is. Például egy Aranyvackor esetében a szerzőpáros előre beszélje meg, mi lesz, ha csak az egyikük valósíthatja meg a beadott munkát. Sorra vette a témákat: mit jelent a személyiségi és a vagyoni jog, mit köteles megtenni egy szerző a könyv utóéleténél, milyen százalékos arányok jellemzők az eladott példányszám utáni részesedésnél (6–12 százalék a kiskereskedelmi árból) stb. Furcsa volt az egyedi, merész könyveivel piacra lépő Ágoston Alexandrát egy egészen más szerepben látni. Nagyon összeszedett és értelmes előadást tartott, mindenki választ kapott a kérdéseire is. Kár, hogy párhuzamosan zajlott a Kiadói kávéházzal.
A Kortárs gyermekirodalmi napokra idén is érdemes benézni – és aki teheti, ott maradni.

Az Aranyvackor 2013 díjazottjai

1. díj: Radnóti Blanka – Szecsődi Leó: Paradicsomkoktél
2. díj: Hanga Réka – Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
megosztott 3. díj:
Makhult Gabriella – Borsos J. Gyöngyi: Hogyan talált magára a macska
Turbuly Lilla – Horváth Ildikó: Talált szív

Radnóti BlankaSzecsődi Tamás Leó

Kiadói különdíjak

A Cerkabella különdíja: Hanga Réka – Adamik Zsolt: Bibedombi szörnyhatározó
A General Press különdíja: Makhult Gabriella – Boros J. Gyöngyi: Hogyan talált magára a macska
A Koinónia különdíja: Gergely Edó – Moldován Mária: Nimród és Napos
A Manó Könyvek különdíja: Turbuly Lilla – Horváth Ildikó: Talált szív
A Naphegy különdíja: Tamás Zsuzsa – Ilyés Juli: Teljességek
A Pagony különdíja: Kolozsi Angéla – Pap Kata: Az angyal, akit K. Gy.-nek hívtak
A Scolar különdíja: Turbuly Lilla – Horváth Ildikó: Talált szív
Tessloff Babilon Kiadó különdíja: Tasnádi Emese – Szathmáry István: Városi legendák

Egyéb különdíjak:
A Prae.hu különdíja: Tamás Zsuzsa – Ilyés Juli: Teljességek
A Diafilmgyártó Kft. különdíja: Büki Péter: A legendás farkas
A Diafilmgyártó Kft. különdíja: Kékes-Szabó Andrea – Benedek Virág: Csenge, avagy egy csínytevő tündér kalandjai
A Nők Lapja különdíja: Kékes-Szabó Andrea – Benedek Virág: Csenge, avagy egy csínytevő tündér kalandjai
A Meseutca különdíja: Szolnoki-Szendrődi Judit: Gólem


Oldaltérkép