Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


„A facebookra feltöltött a nénikéd”
Varró Dániel: Akinek a lába hatos

Szerző: gyerekbirodalmi lépegető, fotó: leho
2010. október 31. 6.56

 Október 28-án a Tranzit Art Caféban mutatták be öltöztetett, büfiztetett és pelenkáztatott gyerek- és népes felnőtt-társaságban az újdonsült kisgyerekes szülő, Varró Dániel mondókás könyvét (Akinek a lába hatos. Korszerű mondókák kisbabáknak). A műfaj a magyar gyerekirodalmon belül kissé mostohasorsú, hiszen kortárs szerzőtől alig van ilyen jellegű színvonalas kiadvány a piacon; tehát „ellenzőt föl, tolókart le”!

Sokan voltak kíváncsiak Varró Dániel mondókás könyvének bemutatójára. A buszpályaudvarból hangulatos retrókávézóvá alakult épület megtelt, az egyik sarokban babadühöngőt alakítottak ki, és mind a megcélzott elsődleges (kisgyerekes szülők), mind a másodlagos közönségből (szülőkkel bajlódó kisgyerekek) sokan megjelentek. A szerzővel és az illusztrátorral, Maros Krisztinával Farkasházi Réka beszélgetett. A bemutató a kipipált feladat – a könyv be lett mutatva – mellett igen rövidre sikeredett, az érdeklődők a röpke állapotkérdésen és az indítékhegyen túl szívesen megtudtak volna mást is a szerzőpárosról.

 Farkasházi Réka, Varró Dániel és Maros Krisztina

Varró Dániel sztárköltő, ahogy olvashattuk az ajánlóban – a valahonnan Celebesz tájáról származó kifejezést a szerző maga nagyon jól helyre teszi, egyik mondókájában sokkal prózaibban határozza meg önmagát („műfordít és bérkölt”), ami jóval közelebb áll a Csokonai- és a mai időkben valós poétaléthez, mint a sztárság. Az viszont kétségtelen, hogy korosztálya egyik legtehetségesebb lírikus billentyűzetkezelőjéről van szó, aki most, fia növögetése során arra vetemedett, hogy a régi jó, de unalomig ismert mondókák után kor- és életszerűbbeket gyártson. A „hátamon a zsákom” és más, régebbi mondókák mellé olyanokat írt, amelyekben ultrahang, monitor, flipper szerepel, és a babák akár emósak és rockerek is lehetnek.
Az Akinek a lába hatos jó cím és felütés. Arra ingerel, hogy belenézzünk, vajon milyen nyelvi játékokat talált ki már megint (vö. Frakk, Szerénke: „Kikaptunk, már megint”) a gyerekirodalmi portfóliójáért (Bögre azúr, Maszat-hegy vagy Kerge ABC
)

„Nappal szelíd
az impala,
de éjjel titkon
lumpol-e?
Fölveri-e
a szavannát?
És szív-e szivart,
havannát?”

is kedvelt Varró Dániel.
A Manó Könyvek újabb kötetét, akár egy kisembert, jó kézbe venni. Van könyvjelzője olyan verssel, amely nincs a kötetben. A fülszöveget sem spórolták meg, hiszen nem a mondókákból metszettek ki egy-két versszakot, hanem a hátsó borítón is önálló, ráadásul remek kebeletető olvasható:

Nem az összes étel kebel,
ebben bárhogy kételkedel.
S nem is minden kebel étel,
apukádé pont kivétel.

A kötet jól átgondolt-szerkesztett, 28 mondóka (holdhónap?) található benne, minden oldalon olvasható egy, a versekhez vicces-ironikus-szarkasztikus tanács (például: „ezt ütemesen és kitartóan kell mondogatni”). A mondókákhoz önálló illusztráció tartozik, vagy a páros oldalakon átfutó kép látható. A versikék változatosak (például cirógatók; höcögtetők, a 2.0-s, „hazafias” telitalálat), végigkísérik a csecsemő-, kisgyereklét tipikus vagy különleges helyzeteit, a napszakokat, legfontosabb tevékenységeket; a gyereknevelés minden szépségét, nyűgét felvonultatják – a szerző a bemutatón kijelentette, hogy a gyerekhez kötődés „olyan intenzív érzés, amit a szerelemhez tudnék hasonlítani”.

 Célközönségek – Varró Dani dedikál

A szövegek jópofák; hol intellektuálisak, kikacsintanak Kosztolányira, Weöresre stb., hol kisbaba módra a hagyományos mondókák szintjére buknak; nagyszerű sorok („Mért van két kis lábujj közt köz? / Ott lakik a lábujjközszösz.”), rímek („a mérleg érez, és berezdül, / mint kinti napfényt átereszt tüll”; „unokám – unok ám”) tömkelegét kapjuk; s a szerző kirobbanó humorral old fel egy-egy vicces élethelyzetet („Rosszabb vagyok, mint egy / depis álom, / szüleimet olykor / lepisálom.”). A kötet egészében Varró Dani-s, s mint az egyik rajzon, lájkolom én is, de…
De ahogy a bemutatón előrebocsátotta: a műfajból eredően is „nem olyan mély művek”: több olyan ujjgyakorlat is bekerült a kötetbe, amely hozzá mérten – tehát nem a piacon föllelhető átlagos Maros Krisztinamondókás könyvekhez képest – gyenge, a nyolcsoros Kalimpálóban például bántó a két majdnem ugyanolyan sor: Lábaiddal rúgkapálj – két lábával rúgkapálgat; szórványosan előfordulnak gyenge rímek: „turpisat – Á! Nicsak”, ugyanebben a versben a közhelyes „kincsem – nincsen”; másutt „a víz – pisilsz” is döcög stb. Némelyiket tovább kellett volna csiszolni – vagy kihagyni.
A háromgyerekes, első könyves, de már nemzetközi sikert
is elért Maros Krisztina illusztrációi (ő tördelte és a nyomdai előkészítést is ő végezte) bensőségesek. A kitűnően elkapott embrió- és babapofát, -orrot, -hajat végigviszi a könyv majd minden oldalán, és a minap épp egy másik mondókás könyv szerzője által hiányolt apuka-baba kettősökhöz is bátran nyúlt (igaz, az apa itt is csak 2/3-3/4 részben látható), vagy akár ultrahangolt a modernebb eszközökre, babaőrködött, monitorrontott.
Mindent egybevetve az ízlésesen illusztrált kötet hiánypótló, nagyon szórakoztató, és a verseket a terepen (pelenkázó, babakocsi, kiságy stb.) mondogatni vagy Varró Dani-san kicsavarni-átírni is lehet. Talán nemcsak ők, hiszen nyitva hagyták a kérdést, hanem mások is kedvet kapnak a folytatáshoz, illetve a műfajhoz.
Persze: „…az a baba csodálatos.”

Kisfül-szöveg
Varró Dániel, korunk sztárköltője írt már verset felnőtteknek, kamaszoknak, kisgyerekeknek – ám kisgyerekes szülőknek még soha. Saját tapasztalatait sűríti ezekbe a vicces kis mondókákba, hiszen Misi fia alig múlt egyéves. A versek közt van altató (többféle is, az egyik arra az esetre, amikor az apuka már nagyon ideges), öltöztető, büfiztető, pelenkázó és fürdető. Minden szülő felszabadultan kacagva fogja olvasni ezt a szépen illusztrált könyvet, mert ,,Varró Dani” mindennapi örömeiket énekli meg, a tőle megszokott tréfás, finom eleganciával.

 Varró Dániel: Akinek a lába hatos
Korszerű mondókák kisbabáknak

Manó Könyvek, Budapest, 2010
Kötött, 195×195 mm, 32 oldal, 1790 forint
Maros Krisztina illusztrációival
ISBN: 9786155028052

Link:
Interjú a szerzőpárossal a bemutató után 

*

Varró Dániel költő, műfordító
1977-ben született Budapesten. 1996-ban vették fel az ELTE BTK magyar–angol szakára. Költő, műfordító, 1999-től a JAK műfordító füzetek szerkesztője. 1999-ben Magvető Kiadó gondozásában megjelent Bögre azúr című első verseskötetével viharos irodalmi sikert aratott.
Költői vénáját és formaérzékét számos rangos pályatársa és mérvadó kritikusok is méltatták. Az első kötet óta eltelt időben a szerző számos színháztól érkezett felkérésnek tett eleget, és műfordítóként Varró Dánielkamatoztatta tehetségét. A Túl a Maszat-hegyen című verses meseregényét 2003-ban adta közre a Magvető. A műből a Budapest Bábszínházban bábmusical készült, amelynek alapján megszületett az azonos című kalandlemez is.
Szívdesszert című verseskötete a szerelem külső és belső helyszíneit veszi számba, akár egy szerelmi kisenciklopédia. A szerzőtől megszokott könnyed, játékos hangba ezúttal egy kis keserűség is keveredik, rímjátékokban azonban most sincs hiány, a témát változatos költői formákban járja körül a kötet, az elégiától a makámáig, a szonettkoszorútól az SMS-versig.
Korábbi verseskötete, a Kerge ABC, amely Szabó T. Annával és Tóth Krisztinával közös munkája, az óvodás és kisiskolás gyerekeket segíti az ábécé elsajátításában: a kötetben szereplő állatok nevének kezdőbetűi megegyeznek a magyar ábécé 44 betűjével. (Magvető
)

Díjai
Bródy-díj (1999), NKA-ösztöndíj (2000), Új Magyar Hangjáték Díj (2000), Móricz-ösztöndíj (2002), Petőfi-díj (2002), Bárka-díj (2003), IBBY-díj (2004), Gundel Művészeti Díj (2004), József Attila-díj (2005), Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt (2007)


Oldaltérkép