Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


A halandó múzsa

Szerző: undercover
2010. július 6. 6.56

 Nemrég zárult A másik Csinszka elnevezésű kiállítás Debrecenben, a MODEM-ben, mely Márffy Ödön, Boncza Berta második férje képeit mutatta be. Együttélésük másfél évtizede alatt Márffy rengeteg képet festett Csinszkáról, a bubifrizurás, törékeny alkatú, de kevésbé szép lábú, fejfájós, társaságot kedvelő, sokak szerint hisztérikus asszonyról. A kiállítás után élvezet volt elolvasni Rockenbauer Zoltán A halandó múzsa című, a Noran Kiadó Luna könyvek sorozatában megjelent vaskos kötetet, a kiadó még két könyvet szentelt Csinszkának, az egyik a verseit tartalmazza, a másik pedig Adyhoz fűződő szerelmét boncolgatja.

Boncza Berta, vagy ahogy az Ady által hagyományozott névvel szokás illetni, Csinszka élete mindig is megosztotta a közvéleményt, egyetlen olyan művészfeleség sem volt Magyarországon, akiről ilyen gazdag irodalom maradt volna fenn, kortársaként Alma Mahler volt ilyen nagyvilági asszony, aki nemcsak szerelmeivel, de művészetszerető alkotó asszonyként állt (első) férje mellett.
Céltudatos élet, művészi ambíciók, néminemű feminizmus jellemzi Boncza Bertát, akinek rövid életet szánt a sors. Hogy mi lehetett a titka, mi lehetett az, ami miatt személyisége még ma is kutatásra készteti az irodalmárokat, erre próbál mindenre kiterjedő kutatásai alapján válaszolni Rockenbauer Zoltán művészettörténész.
Életét temetéstől temetésig mutatja be a szerző, Adyétól Márffy hitvesééig. Rögtön egy sztereotípiát oszlat el a könyv, miszerint Csinszka eldobta volna az özvegyi fátylat. Nem akarta elfogadni a kormány által folyósított évjáradékot, nem akart a nemzet özvegye lenni. Szavait rögtön kiforgatták az ellenlábasok, élete végéig küzdött a szóbeszéddel, nem csak a filmfelvételen is megtekinthető temetés miatt. A Babitshoz fűződő, a nő által kezdeményezett szerelem is rengeteg okot adott Csinszka bántására, a kurtán-furcsán véget érő szerelem után mindkét fél megházasodott. Csinszkát bírálták az Ady család „kisemmizése” miatt, holott Márffy Ödönné törekedett a megegyezésre. Márffyval való házasságát szerelemtelennek állítják be, holott – a szerző által aprólékosan és mindenre kiterjedően adagolt források, emlékezések szerint – ez nem így történt.
Boncza Berta különlegesen érzékeny lelkű volt, derül ki a leveleiből. Nagyon jól bele tudott helyezkedni mások érzésvilágába, ez leginkább a Babitshoz, aláhúzással írt leveleiből derül ki; amelyekben sokféle becenéven illette magát, ahogy a helyzet kívánta. Hol mint érzéki nő, hol mint egy kisgyerek, fiúcska ír, de képes volt bárkit megfeddni. Gyermeke nem született, de a majdnem családtag szolgálójuk, Vonyica kislánya, Bogyó mindent megkapott tőle. Neki is voltak depressziós korszakai, talán „divat” is volt akkoriban, de több-kevesebb sikerrel legyűrte őket. Bár Márffyval kiegyensúlyozott házasságban éltek, ezt mutatja Csinszka otthonteremtő, -szépítő igyekezete, azért mégiscsak szüksége volt egy kis flörtre, talán önigazolásként. A halál gondolata sűrűn foglalkoztatta, részletesen elmondta, milyen sminket tegyenek arcára, mikor kiderült érszűkülete (nem vetette meg az italt sem). Agyvérzése mindenkit megdöbbentett, hiszen még a negyvenéves kort sem érte meg.
Csinszka verseket írt, rajzolt, ügyesen, de a köztudatba mint Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese – ahogy a könyv alcíme is jelöli – került be. Rockenbauer Zoltán nagyon aprólékos képet fest nemcsak a korszakról, a művészbarátokról, a családi viszonyokról, hanem a Boncza Bertáról kialakult véleményeket több oldalról is megvilágítja. A rengeteg adalékkal ellátott kötethez csak egyetlen apró megjegyzés kívánkozik, ez pedig a sokszor a pszichológiai tényfeltáráshoz való ragaszkodás, erre valóban egy lélekbúvárt kellett volna felkérni, ahogy a József Attila-versek ilyen irányú elemzéseinél ezt tették.
A kilenc fejezetből álló könyvet bőséges képanyag – levelek, újságlapok, fényképek – teszi még élvezetesebbé a sok festmény, rajz mellett, a névmutató mellett jegyzetek sokasága segíti az érdeklődőt Boncza Berta személyiségének minél mélyebb megismeréséhez.

 Fülszöveg
„Ami Ady özvegyéről a szak- és ismeretterjesztő irodalomból korábban kihüvelyezhető volt, az jószerivel nem több négy sztereotip tagmondatnál: eldobta az özvegyi fátylat, sikertelenül próbálta megkörnyékezni Babits Mihályt, kisemmizni igyekezett Ady Endre édesanyját, és szeretetlen házasságban élt Márffy Ödönnel. A festő életének és művészetének tanulmányozása, Csinszka írásos hagyatékának, a vele kapcsolatos levelezésnek, valamint a kortársak visszaemlékezéseinek átolvasása azonban nem igazolta e sommás és széles körben elterjedt véleményt.”
„Ez a történet temetéstől temetésig tart: Ady ravatalától Csinszka koporsójáig. Az előzményekkel és az utózöngékkel csak annyiban foglalkozom, amennyiben ez feltétlenül szükséges. Nem mesélek el tehát mindent elölről. (...) Boncza Berta személyisége, férfiakra gyakorolt varázsa a maga sokrétűségében nem érthető meg élettörténetének második fele nélkül.” (A szerző)

Rockenbauer Zoltán: A halandó múzsa
Ady özvegye, Babits szerelme, Márffy hitvese

Noran Kiadó, Budapest, 2009

Kötött, 416, 3999 forint
ISBN: 9789632830100


Oldaltérkép