Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Nagyon Easy Révai Nagylexikon

Szerző: Mika Róbert
2005. augusztus 7. 12.42

Látszólag gazdag a mai magyar könyvpiac lexikonválasztéka. Vannak magyarra fordított vagy adaptált általános és szaklexikonaink az angolszász és a francia nyelvterületről, sorra jelennek meg a gyermek-, illetve diáklexikonok, ritkábban honi szerzők által készített kisebb-nagyobb lexikonok, mégis nagy a hiányérzetünk, s gyakran keserűen csalódunk. Mert milyen is ez választék? Nagyra törő, de bizonytalan jövőjű sorozatok, alapos felújításra, átdolgozásra szoruló régebbi szaklexikonok, elavult kiadványok reprintjei… (Élesztős László)

Akinek helye és pénze is van, százezer forint körüli értékben hozzájuthat a Révai Nagylexikon húsz-egynéhány kötetéhez. Akinek nincs ilyen sok pénze erre, vagy éppen helye nincs tárolni a vaskos köteteket, még mindig van lehetősége arra, hogy pár ezer forintért a Révai Kis Lexikonnak legyen boldog tulajdonosa. Digitalizált világunk még ezt is megkontrázza, 990 forintért birtokba vehetjük a Révia Nagy Lexikona Easy változatát.

A Révai Nagylexikon

A 21 kötetes, összesen 17 800 oldalas, 230 ezer címszót tartalmazó Révai 1910 és 1926 között készült, és mintegy 900-an járultak hozzá, hogy a kiadvány Révai János Mór főszerkesztésében megjelenhessen. Az 1930-as évek közepéig három kiegészítő kötettel bővült a lexikon, 1936-ban egy szűkített kiadása jelen meg. Kétség sem férhet hozzá, hogy a magyar lexikonkiadás csúcstermékét elavultsága ellenére is érdemes volt kinyomtatni, reprint kiadásban megjelentetni a múlt század végén. Az előretörő digitális technika sem maradhatott el, még az ezredforduló előtt megjelent a lexikon 4 CD-s változata.

Vásárlás előtt

Nemrég, az egyik hipermarket turkálójában fedeztem fel a Révai Nagylexikon Easy DVD-ROM-változatát. A szolid, de igényes borító és a 990 forintos ár szimpatikussá tette számomra a kiadványt. Bár adatgyűjtéseim során évente csak néhányszor fordulok a lexikonhoz segítségért (akkor is inkább a nyomtatott könyvet részesítem előnyben), több dolog is ösztönzött arra, hogy megvásároljam. Elsősorban gyakorlati szempontból jóval szimpatikusabbnak tűnt, hogy nem kell a CD-ket ki-be rakosgatni, így lehetőségem nyílik esetleg a nyomtatott könyv mellőzéséhez. Másrészt a DVD-tok elején meghirdetett szolgáltatások is vonzónak tűntek: Villámgyors keresés, Ajándék Irodalmi Lexikon, OnlineLexikon.hu hozzáférés, Tökéletes nyomtatás. A hátoldalon olvasható reklámszöveg is erősítette elhatározásomat, hogy ez a kiadvány hasznos lesz számomra:
Elégedetlen korábban megvásárolt Révai lexikon szoftverével? A kívánt szöveget egyáltalán nem, vagy csak olvashatatlanul tudja kinyomtatni? Bonyolult a kötelező termékregisztrálás?
Az újonnan megjelent Révai Easy kiadványunk felhasználóbarát, melyet a PC World magazin is elismer.
A Révai Nagy Lexikona már több digitális kiadást ért meg, de bátran állíthatjuk, hogy ön most a legkorszerűbb és a kor technikai lehetőségeit legjobban kihasználó szoftvert tartja a kezében. A hatalmas adatbázisban másodpercek alatt címszóról címszóra „ugrálva” találhatja meg a kívánt információt, vagy fedezhet fel érdekes, korábban még nem ismert dolgokat. A 21 kötet teljes anyagát tartalmazó adatbázisból tökéletes minőségben nyomtathat. A program és az indexelt adatbázis segítségével szinte bármit másodpercek alatt megtalálhat a több mint 100 millió karaktert tartalmazó adatbázisban. Nem kell több időt pazarolnia a CD-k cserélgetésére!
Kiadványunk megvásárlásával lehetősége van lexikonjait az interneten keresztül használni a világ bármelyik részéről.
Keresse a boltokban „Révai Nagy Lexikona exkluzív kiadás” című kiadványunkat is!

Birtokbavétel után

Most vizsgáljuk meg, hogy mi teljesült az ígéretekből:

1. Tökéletes nyomtatás
2. Könnyű telepítés és regisztráció
3. Ajándék Irodalmi Lexikon
4. Villámgyors keresés*

* A villámgyors keresés és „…hogy ön most a legkorszerűbb és a kor technikai lehetőségeit legjobban kihasználó szoftvert tartja a kezében” kicsit túlzásnak tűnik. Mint szakmabeli, húsz éve adatbázis-kezeléssel foglalkozó programtervező ezt a lebutított (a mellékelt exkluzív változat demóját is beleértve) programot nem nevezném csúcstechnológiának, ám nem is kell annak lennie, elég, ha elmondhatjuk, valóban gyorsabb, mint volt társai.
Az irodalmi lexikon anyaga elég nagy fejtörést okozott számomra, és úgy gondolom, már nem először dobogtatja meg az irodalmat kedvelők szívét, majd tréfálja meg és döbbenti rá a szomorú valóságra őket. A mindenféle jelzést nélkülöző állomány ugyanis az 1998 körül újra kiadott, 1927-ben lezárt Irodalmi Lexikon anyagát tartalmazza. Ami nem lenne baj, ha egyrészt ráírnák a borítóra, másrészt ha az OnlineLexikon.hu teljesítené az elvártakat.

Nesze semmi…

Természetesen ezen az áron az ember nem gondolhatja, hogy mindenben ingyen kiszolgálják. Mégis meglepődtem, amikor az OnlineLexikon.hu honlapját felkerestem, hogy esetleg bővítsem új lexikonjaim „tudását”. A „hozzáférés”-ről egyből kiderült, hogy nincs ingyen, illetve 10 ajándék kreditem van, amit felhasználhatok. Ha ennél többet szeretnék, akkor fizetnem kell. Mindezzel semmi bajom nem lenne, ha a kifizetett összeget az online lexikon fejlesztésére, aktualizálására költenék. Ám a tesztek során erre semmiféle utalás nincs, néhány elavult lexikon anyagában lehet turkálni. Hogy milyen szolgáltatást takar valójában az előfizetési díj, nem derül ki, a tájékoztatás osztályon aluli.
A Révai Easy kiadója, az egyébként több színvonalas kiadványt is készítő Informania Kft. is érezheti, hogy az OnlineLexikon.hu honlappal való szimbiózisa nem valami fényes jövőt ígér, ezért termékei között meg sem említi a Révai Nagylexikon exkluzív, illetve easy változatát. Itt jegyzem meg, hogy persze azt sem lehet tudni, hogy az OnlineLexikont ki üzemelteti, hiszen impresszumot sem lehet találni honlapjukon. Így aztán nagyon komolytalannak tűnik az egész internetes „hozzáférés”.
A kérdés még mindig ott motoszkál a fejemben: miért ajánlja a PC World magazin 2005-ben ezt a kiadványt és a hozzá tartozó „szolgáltatást”?

Mennyit ér?

Annak, akinek nincs internetelérése, alapszintű angolnyelv-tudása (vagy egyéb), aki megelégszik a 20. századi események előtti lexikális tudás ismeretével, akik képet szeretnének kapni a 70-80 évvel ezelőtti magas kultúráról, illetve ebből szeretnének meríteni, azok bátran vegyék meg a kiadványt, ennyit biztosan megér.
Egyébként pedig érdemesebb használni az internetet, felkeresni a wikipediát vagy a kereso.hu-t, illetve bátran használni a google szolgáltatásait.


Oldaltérkép