Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Nem emlékszem
Csizmazia „Cheese” Gábor – Pataki Róbert: 69 talpon álló koktél

Szerző: egyslágeres (4 cl tequila, 2 cl baracklikőr, 6 cl ananászlé, 4 cl áfonyalé, 1 cl lime-lé)
2010. április 21. 6.56

 Csizmazia „Cheese” Gábor és Pataki Róbert majdnem hetven koktélrecipével teszi gazdagabbá alkohológiai tudásunkat, ám a 69 talpon álló koktél című alapmű több egyszerű receptkönyvnél. Súlyos, letaglózó életigazságokkal teli történetek tartoznak minden egyes italhoz. A szerzők nemcsak ugatják a holdat, hanem fel is keresik, és döcögős lépéseket is tesznek rajta. Koktéljaik-történeteik kis lépések az ember…

„Lábamnál egy bobtail,
Kezemben egy koktél”

(Ismeretlen katonamixer verséből)

Történelmünket és életünket

A pult mellől című ráhangoló bevezetőben fejforma alapján Radnai György illusztrátor aranyszájából hagyja el magát (és a többieket) egy-két fontos mondat: „Az alkohol fogyasztása, akár a rajzok készítése, egyidős az emberiséggel. Történelmünket és életünket alkohol és vér áztatja – mivel ezen változtatni már nem tudunk, ezért legyen inkább véralkohol!” A könyv harmadik, áprilisi bemutatóján a Rigoda bisztróban meggyőződhettünk a koktélpróbáról is. Előrelátóan feljegyeztem az első (nomen est omen: Bajnok – 3 cl tequila [szerencsére nem volt azték asszony], 3 cl kávélikőr, 2 cl tejszín) és a második (Paprika János – 4 cl whisky, 2 cl southern comfort, ¼ lime, ¼ narancs, gyömbér) elfogyasztott italt, az előbbi tett rám nagyobb benyomást, mind ízében, mind hatásában.

Csizmazia „Cheese” Gábor (beállása természetes, nem koktélkövetkezmény), Pataki Róbert 

Maga a könyvbemutató a szerzők egérfarknyi bevezetőjével (Ludas Matyi-s, Árkus József-es, ironikus hangvételű szövegeket és jó koktélrecepteket ígérve) kezdődött, majd Pereszlényi Erika és Szabó Simon színészek olvastak föl a történetekből és harcoltak meg nemes küzdelemben a koktélösszetevőkkel. A koktélszürcsölés, -hörpölés közben és a zenei betét előtt tombolajátékon is izgulhattunk, a szerzők retrótárgyakat tettek a nagyérdemű számára elérhetővé: katonasági bádogkulacs, ropogós (papír) tízforintos, szocreál kulcstartó, szobor, brifkó és megannyi elfeledett dizájncsoda találhatott értő gazdára. A harmadik koktélom nevét már nem jegyeztem föl, nem emlékszem, lehet, hogy épp a Nem emlékszem (2 cl kávélikőr, 2 cl triple sec, 2 cl cointreau, 2 cl erős rum) találó és fedőnevű volt.

 Pereszlényi Erika (jobbról) és Szabó Simon (balról)

A 69 talpon álló koktél Ocsai Attila koktélreceptjei mellett valóban 69 ironikus történetet, 69 örök igazságot is tartalmaz, mégpedig úgy, hogy nagyon komolyan veszi az alkoholt, és nagyon komolytalanul tekint a fogyasztóira. Jellemző, itt-ott déjà vu élethelyzetek, zsánerek köszönnek vissza a sztorikban, és dőlhetünk röhögve hátra vagy előre, oldalra (az elfogyasztott koktéloktól függően) a hasonlóan ironikus, olykor idióta illusztrációkon (a kedvencem a Forever Young fantázianevű a Mikrosztár című történetből; kacsingatós pénztárca, nyúlfark az övön, makkos cipő stb.).
Csizmazia „Cheese” Gábor és Pataki Róbert 69 skiccében, görbe tükrében tipikus embereket, eseteket figuráz ki és ráz ki a kisujjából, tele ide-oda utalgatásokkal (Dögcé Gyula: „terepszínű békegalamb”, P. Mobil-kifejezés), bonmot-kkal:

Egy telefonos felmérés szerint az egyetemisták 51%-a havonta legalább egyszer az ájulásig leissza magát. A másik 49% nem vette fel a telefont. (Craig Kilborn)”,

vicces közhelyekkel: „Miért süt a nap? Mert főzni nem tud.”, poénokkal: „Félig vagyok, de hódítani akarok” és sokatmondó koktélnevekkel: Tabula rasa, Könnygáz, Fémfatál, Kamasz útra, Egyslágeres, Ctr+Alt+Del és a többi 63.
Radnai egy rakás letűnt tárgyat idéz fel-meg-el-át-rá a macskanyelvtől a kannás borig, de feltűnik kor- és gúnyrajzain Michael Jacksontól Neóig sok közelmúltbeli és mai, ismert és ismeretlen hétköznapi alak és celebritás is, mind-mind elkalandozásra ingerelve.
Jellemző, amit Pataki Róbert mesélt a könyvről (hogy a távoli jövőről is beszéljünk): a négyes metró projekt egyik ideiglenesen nálunk tartózkodó angol középvezetőjének annyira megtetszett a könyv, hogy rögtön több példányt is vásárolt belőle. Ebben valószínűleg szerepe lehetett az érintettségnek is, ugyanis az egyik koktél a Metro Four nevet viseli, s elég, ha a rajzból (címe: „Egy hosszúra nyúlt cigarettaszünet”) két momentumot villantunk fel a gyufa lángjánál: az alagút egyik végén honfoglaló magyarok tűnnek föl, a másikon nagy szemű zöld emberkék… Mindenesetre a metrós szakember azóta e könyvvel a hóna alatt járja a budapesti éjszakát, s rendel belőle magának italokat.
Jó koktélok, könnyed, humoros, de lényegre tapintó írások és kirobbanó jókedv, ezt nyújtja a 69 talpon álló koktél. A könyv nagy fricska az absztinenseknek, de még ők is jól szórakozhatnak rajta. És mivel sorozatról van szó, jöhet a gasztronómiai baleset!

*

Sárga veszedelem

A hozzá tartozó irodalom [az illusztráció hiányában itt előre kell bocsátani, hogy postai csekkekről szól – a szerk.]:
Nemtől független havibaj, postaládánkból köszönt ránk. Baljós napokon csokorban érkezik, hiába a precízen betanított harci kutya. Felbontásához elengedhetetlen lenne a figyelmeztető felirat, mielőtt a szelvényen szereplő ördögi számsor túlzott vérnyomás-ingadozáshoz vezetne: „Kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!”
A feszültség enyhítésére gyakori megoldás a házi minibár azonnali lerohanása.
A kísérő tünetként fellépő dühkitörések számtalan esetben vétlen áldozatokat szednek: egy lekevert pofon a szorgosan leckét író gyereknek, a csendben levesét kanalazó házastárs válogatott pocskondiázása, vagy a máskor első számú házi kedvenc kutyuli száműzése a lábtörlőre.

4 cl fehér rum
½ friss őszibarack
4 cl ananászlé
2 cl lime-lé
1 kiskanál cukor

 A hozzávalókat egy kanál zúzott jéggel összedaráljuk, és casablancás pohárba töltjük.

Csizmazia „Cheese” Gábor – Pataki Róbert:
69 talpon álló koktél

Talponálló Kft., Budapest, 2009

Kartonált, 168 oldal, 3490 forint
Illusztrációk: Radnai György
Koktélok: Ocsai Attila
ISBN 9789630684125

A könyv honlapja


Oldaltérkép