Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Álompolgárok, kerítők és kerítések: Álmaimban Amerika

Szerző: keszegi
2009. október 8. 6.56

 A Novum Verlag gondozásában megjelenő kötetben Walczer Tünde kilenc, munkavégzés, illetve a letelepülés szándékával kiutazó, illegálisan az Egyesült Államokban (Kanadában) tartózkodó vállalkozó szellemű emberrel készített hosszabb interjút tapasztalataikról. 2001. szeptember 11-e után, vízummentesség esetén sem egyszerű a kinntartózkodás, illegálisan pedig még nehezebb. A többnyire az évtized elején emigrálók sorsa érdekes, tragikus és elgondolkodtató egyszerre.

„Kitántorgott Amerikába”

A már álomba szenderült AD Stúdió egyik, annak idején kedvelt számát választotta címnek a szerző,

Kanada intézkedésre kéri Magyarországot a menedékkérők miatt
A kanadai kormány felszólította Budapestet, hogy tegyen lépéseket a menedékkérők beáramlásának megállítására. A Canwest News Service kanadai hírügynökség jelentése szerint Magyarország felől menedékkérők váratlan hulláma öntötte el a kanadai repülőtereket, s a kanadai szövetségi kormány emiatt kérte intézkedésre a budapesti kormányt. Ottawa még nem tett lépéseket arra, hogy vízumkényszert vezessen be Magyarországgal szemben, miként azt Mexikó és Csehország esetében tette a nyáron. Ugyanakkor nem zárja ki ennek lehetőségét.
ami telitalálat. Ugyanis már az első interjúkból kiderül, a nyelvtudás nélkül, maximum egy szakmát – vagy még azt sem – jól ismerve, pusztán a hallomás útján szerzett információk alapján a tengerentúlra induló szerencsevadászok nem puha földet éréssel landoltak Amerikában. Hamar megvilágosodott számukra, hogy a korlátlan lehetőségek hazájában sem kolbászból van a kerítés, és az ismert happy endek, a szűrt információk, a kerítők szirénhangja kinn nem sokat ér: sokukat már az első napokban átvágják, nem olyan szállást kapnak, amiben megegyeztek, nem annyit keresnek a lebeszélt munkáért, nem vagy később fizetik ki őket, esetleg nincs is munka – vagy ha van, 1-2 hétre (bevált taktika például: arra az időre szabadságra küldik a munka igazi betöltőjét), hogy a kerítő elmondhassa: szereztem neked munkát, a többi a te dolgod. Sokan túlzsúfolt, tömegszállásnak mondható albérletekben húzzák meg magukat, a megkérdezettek jelentős része alagsorban. És a csapások nem érnek véget…
Érdekes sorsok bontakoznak ki, süt a naivitás a választ adókból. Dől belőlük a szó, és akarva-akaratlan állandóan egy a következtetés: a bevándorlókat ott verik át a tengerentúlon is, ahol tudják. A demokrácia, az azonos elbírálás – ahogy az ókori Athénban is – csak a teljes jogú állampolgárokat illeti meg, az álompolgárokat nem. Olyan helyzetekbe csöppennek, amelyekre nem készül(het)tek föl. Akinek nincs divatos, keresett szakmája, alapesetben takarításból és bébiszitterkedésből tarthatja csak fenn magát. Széles a skála: vagy időszakos munkákkal bízzák meg őket, amikor a nap egy (olykor nagy) része fölöslegesen megy el, vagy folyamatosan kell dolgozniuk, készenlétben állniuk, a családnál lakniuk, heti egy szabadnappal. Sorolhatnánk a meglepő helyzeteket, eseteket, de ez szétfeszítené az írás kereteit. Példaként álljon itt az egyik évek (!) óta kinn lévő álma:

„Legalább három év, amíg meglesz a lakás ára, mert csak most kezdem majd a jövő héttől a gyűjtögetést. Úgy néz ki, januárban sem keresek semmit, mert közbejött a fogorvos. A négysáz dolláros fogam, de megérte az is, mert így nem vesztettem el a fogamat…” (Erika, 2002 decemberében)

Walczer Tünde
1967. február 3-án született Lajosmizsén. Nyíregyházán szerzett földrajz–orosz, majd a Veszprémi Egyetemen angol szakos tanári diplomát. Férjhez ment, gyermekei születtek, Móron telepedett le. Kezdetben tanárként dolgozott, másfél éven át egy brooklyni középiskolában is. New York-i tartózkodásának köszönheti első saját könyvének interjúit. Tanári munkája mellett a helyi televízióban, a székesfehérvári Reflex Rádióban volt hírszerkesztő, majd online hírszerkesztő gyakornok egy országos kereskedelmi televíziónál, mindemellett kulturális, gazdasági és társadalmi témájú magazinban publikált. Munkája mind tudatosabb művelése érdekében a Szegedi Egyetemen PR- és nemzetközi kommunikáció szakán szerzett újabb diplomát. Tudását különböző vállalatoknál hasznosította. Manapság egy alapítvány munkáját segíti.
Roppant tanulságos életsorsok tárulkoznak fel, az átlag olvasó is egy nem ismert világba csöppen, a szociológusok számára pedig igaz kincsesbánya lehet a kötet. Nem tudni, Walczer Tünde hány emigránst próbált rávenni arra, hogy mesélje el az életét, akár álnéven, konkrét személyes adatok megváltoztatásával is. Nem nagy merészség kell hozzá, hogy kijelentsük: valószínűleg nem lehet sokkal jobb az átlagos illegális kivándorlók helyzete sem. Egészen biztosan sok esetben lightos történeteket kapunk, hiszen valószínűleg el is hallgattak nagyon kellemetlen, esetleg megalázó eseményeket.
A felkavaró sorsok egy fésületlen, szerkesztetlen szóáradatból állnak össze, ami az intelligensebb interjúalanyok esetében nem gond, ám a szavakkal és a gondolatokkal nehezebben bánóknál zavarja a megértést. Világos a szerző szándéka, hogy „az igazat, csakis az igazat” akarja visszaadni, ami a hangfelvételen van, de ez néhány válaszolónál értelemzavaró mondatokhoz, szövegrészletekhez vezet.

„Lassan eltelt hat hónap, amire beengedtek, közben, ugye, megismertem az első férjemet. A barátjával, ők hárman, már akkor nálunk lakott, nem tudom, a barátai hol laktak, addigra lemaradtak…”

A szöveg hitelessége akkor sem kérdőjeleződött volna meg, ha szerkesztettebb a szöveg, több a szerzői-szerkesztői közbeékelés.
Nagyon jó viszont, hogy a kötet végén szakmai háttéranyagok segítik a téma iránt behatóbban érdeklődőket, statisztika olvashatók a magyar bevándorlókról, szociológiai írások a bevándorlásról, az amerikai bevándorlókról.
Elgondolkodtató, roppant tanulságos könyv, jó lenne, ha nem csak kibicek, kívülállók vennék kézbe, hanem olyanok is, akik komolyan gondolják, hogy szak- és nyelvtudás nélkül szerencsét próbáljanak a tengerentúlon, de akár az unióban is. Sehol nincs kolbászból.

 Walczer Tünde: Álmaimban Amerika

Novum Verlag, Sopron, 2009

Kartonált, 13,5×21,5 cm, 224 oldal, 3250 Ft
Lektor: Tömösvári Emese
ISBN 978-963-9916-23-4

Fülszöveg
Megvalósulhat-e az amerikai álom, vagy csak utópia? Ha létezik a szebb, jobb világ, az igazi nagy esély, vajon mindenki egyforma sansszal indulhat el a szerencse útján, vagy csak a kiváltságosok számára nyílik ki a kapu? A szerző kalandra, boldogságra, szerelemre vágyó szereplői nekiindulnak a nagyvilágnak, hogy a lehetőségek hazájának nevezett Amerikában ki-ki végül megtalálja saját sorsát – csakhogy az oda vezető út néha bizony rögös. Az amerikai álom és valóság elevenedik meg kilenc vállalkozó szellemű magyar kacagtató, szomorú vagy éppen romantikus, de mindenképpen rendkívül izgalmas tapasztalatain és történetein keresztül.


Oldaltérkép