Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Szupermaraton életre-halálra
Spiegelmann Laura: Édeskevés

Szerző: keszeghy
2009. január 26. 6.56

 Megértem, ha valaki finnyásan már az első erős mondat közben/után leteszi „Spiegelmann Laura” kötetét, és soha többé nem veszi a kezébe. Megfordult a fejemben, hogy ez lenne az egyetlen üdvös cselekedet, de a kíváncsiság felülkerekedett, és nem bántam meg: legyűrtem a kemény felütés okozta kisebbfajta sokkot, és a prózai művet egyre nagyobb élvezettel olvastam végig. A Magvetőnél erős a felhozatal a magukat fel nem fedő szerzőkből, rövid időn belül a második álnéven író író robban be az élvonalba.

Ki kinek a Holdja?

„Ami küszködés, bánat, szerencsétlenség van, az is arra való, hogy annál teljesebbé tegye majdan a boldogságot” (a kötet egyik mantrája)

A névtelenségbe és álnevességbe burkolózást talán a kelleténél egy kissé jobban túlfeszítették a Litera előszilveszterén, ahol „Spiegelmann Laura” végül is nem fedte fel kilétét, nemét, porhüvelyét, csak egy női médiumon keresztül nyilvánult meg (fokozásként a műben „Laura” fontosnak tartja az akciók mellett a nőiség verbális hangsúlyozását is – Astronauta Naiva, hülye p*a, az ember lánya stb. –, ezzel is táplálva a találgatást). A balladai bloghomály ennek ellenére valószínűleg nem árt a műnek és szerzőjének.
De mi most az Édeskevést tegyük terítékre. Minden első mondat fontos, erről sokan sokat elmélkedtek, legutóbb talán BZA a Narancs Irodalmi szószedetében, vagy egy korábbi ideillő példában Vámos Miklós – Görgey Gábor
(„Szeretett szőnyegen szeretkezni”). „Spiegelmann Laura” bekezdett, az első mondat/fejezet sok embernél valószínűleg átlépte a jó ízlés határát (akik közül többen vélhetően tovább olvasták, épp ezért is). Profi kezdés, hiszen a folytatás sokkal inkább intellektuális, mint naturális. A fülszövegben Garaczi László megállapítja, hogy e kötet esetében egyáltalán nem „divatzilált szingli-sirám”-ról van szó – noha úgy indul, mégpedig egy jó adag test- és egyéb nedvvel leöntve. A szépelgés és szenvelgés sajátos szenvedéstörténetté alakul, szinte észrevétlenül, míg eljutunk az (ir)racionális vérbőségtől az emocionális vérszegénységig.
Egy idő után, már a második, de maximum a harmadik fejezetben rá kell jöjjünk, hogy itt nem csupán egy mórickás pornóregény bontakozik ki. A szerző szenvedéstörténete során egyre mélyebb bugyrokba merül, gördülékeny stílus(ok)ban, stílusváltásokkal, néhol humorral (SM [sclerosis multiplex) és SMS egymást követően; vagy „miközben egészen biztos vagyok abban, hogy ki sem nyitottam a szám, de túlságosan is igénybe vesz annak számbavétele…”). És jó adag finom irodalmi utalással (pl. „az ágy közös
, „gyűlölök – és nem szeretek”), melyek közül a legfontosabb, a legjobban kibontott a Műveljük kertünket fejezeté. Az ember lánya hőn szeretett kedvesétől a szakítást követően mintegy útravalóul nem egy nagy trikót, hanem a világok legeslegjobbikában Candida albicanst kapott. Ez a Canossa nem három, hanem több mint négyszáz napig tartott, az alkoholistát megfosztva az alkoholtól és a szextől. Az Astronauta Naiva pokoljárása („minden esemény egyetlen láncsort alkot”) a kocsmákból az alkalmi társak ölelésén, az elhullajtott bugyikon és melltartókon át a kiüresedésig, az öngyilkosságig, a toxikológiáig vezet. A bugyrok leírása pontos és kíméletlen, néhányra saját életünkből sem nehéz ráismerni. Hogy a könyvvég mégse legyen ennyire kilátástalan, az utolsó mondat némi reményfoszlányt rejt: „…talán van még bennem élet”. Felkavaró mű, katartikus végkifejlettel, bűn lett volna kihagyni.

Fülszöveg
Létezik egy titkos, kimondatlan versengés a regényírók között: ki tud jobb, hatásosabb, maradandóbb első mondatot írni. Nos, az Édeskevéssel Spiegelmann Laura alighanem elfoglalta az őt megillető helyet az élmezőnyben. Persze egy jó regényhez nem elég egyetlen remek mondat, hanem még sok száz, sok ezer kell hozzá, és az sem mindegy, mi történik az első és az utolsó mondat között. Ebben a regényben hősünk többek között a legelképesztőbb szexuális (és érzelmi) kalandokba keveredik. Az olvasók egy része talán irtózik az ilyen fokú nyílt szexualitástól, az ő megnyugtatásukra mondjuk: ezek a kalandok ugyan részletesen és naturálisan vannak ábrázolva, de sohasem öncélúan, hiszen bennük egy szerelmét örökre elvesztett nő próbálja megtalálni önmagát, döbbenetes lelki és fizikai kínok között. Pokoljárása kegyetlen, ám mikor végére érünk, mégis érzünk valamiféle megtisztulást.

Spiegelmann Laura: Édeskevés
Magvető, Budapest [é. n.]

Kötött, 160 oldal, 2290 forint
Borító: Baranyai András
(telitalálat)
ISBN: 9631426595


Oldaltérkép