Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Haarberg Orsolya – Erlend Haarberg: Lappföld – Európa Alaszkája

Szerző: G. Bogár Edit
2008. május 12. 23.56

 Akár – mint a recenzens – szerelmese valaki az északi tájaknak, akár nem; akár – mint a recenzens – ismeri valamelyest Lappföldet, akár nem; akár – mint a recenzens – tud valamelyest lappul, akár nem; akár – mint a recenzens – aktívan foglalkozik finnugrisztikával, azon belül is lappológiával, ennek a fotóalbumnak ott a helye a könyvespolcán. Meg kell venni borsos ára, haza kell cipelni kilós súlya ellenére is. Nap mint nap kézbe kell venni, mert békét és nyugalmat sugárzó, ugyanakkor nemegyszer félelmetes tájakat, természeti jelenségeket látunk benne, melyek a mindennapi közép-európai zaklatottság közepette jólesően pihentető látvánnyal ajándékoznak meg minden olvasót (nézőt?).

A lenyűgöző természeti képeket – nem véletlen, hogy a National Geographic logójával ellátva jelenhetett meg – nézegetve megismerjük a svéd, norvég és finn Lappföld jellegzetes flóráját és faunáját, a zordságával hódító északi tájat folyóival, tavaival, fjordjaival, hegyeivel, síkságaival, tengerpartjaival együtt. Bár ember nemigen látható a képeken (csupán a befejező néhány képen szerepelnek a szerzők lappföldi útjukon), de még ember alkotta tárgyak (házak, hajók stb.) is csak ritkán, az alkotó ember végig jelen van a kompozíciókban. A fotós alkotópár mestersége legkiemelkedőbb teljesítményét nyújtva örökítette meg Norvégia, Svédország és Finnország legészakibb területeinek szépségét; kár, ugyanakkor az utazás megszervezésének bonyolultsága miatt tökéletesen érthető is, hogy az orosz Lappföld kimaradt. (Jómagam jártam a Kola-félszigeten, és merem állítani, legalább olyan magával ragadóak a természeti szépségei, mint a nyugatabbra eső részekéi.)
Mint a bevezetőből megtudhatjuk, egyes fajok fényképezésével a szerzők sokszor heteket, hónapokat töltöttek el, hogy ezeknek a főleg (vagy csakis) Lappföldön honos madaraknak és emlősöknek az életébe bepillantást engedjenek a nagyközönség számára is. S a türelem ebben az esetben nem rózsát, hanem rén-, jávorszarvast, rókát, hiúzt, nyusztot, hermelint, medvét, rozsomákot, lemminget, havasi lilét, északi szajkót, havasi nyulat, viharsirályt, sarki csért, hófajdot, kékbegyet, fekete lummát, lundát, kis godát termett, cankó-, búvármadár- és récefélék sokaságát, valamint az itt termő bogyók, sások, nádak, fenyők, égerfák, nyírfák tömkelegét.
A fotóalbum területenként csoportosítva mutatja be a jellegzetes lappföldi régiókat az alábbiak szerint: Riisitunturi Nemzeti Park (Finnország), Laponia (Svédország), Az Északi-sarkkör vidéke Norvégiában, a nyugati partvidék (Norvégia), Reisa Nemzeti Park (Norvégia és Finnország), Pasvik (Norvégia, Finnország és Oroszország), Varanger-félsziget (Norvégia). Bár azt nem tudjuk meg, hogy az egyes képek pontosan hol készültek az adott területen belül, gyanítható, hogy Oroszországban készült felvételeket nem láthatunk. Mivel a Pasvik folyó mentének és környékének állat- és növényvilága a három országban gyakorlatilag nem tér el egymástól, ez nem is baj, a Pasvik Természetvédelmi Rezervátum és az Øvre Pasvik Nemzeti Parkban pontosan ugyanazt a flórát és faunát találjuk, mint kissé keletebbre.
Az albumban a szemet gyönyörködtető, szívet melengető, elmét mozgató felvételek mellett A szerzőktudományos igénnyel megírt rövid ismertetéseket is olvashatunk az adott terület jellemző adottságairól: olyan földrajzi jellegzetességekről, mint a felszíni formák, vizek, hegyek formája, anyaga, a kőzetek, valamint a táj képét szintén meghatározó honos növényekről és állatokról. A szöveg, mely Haarberg Orsolya műve, gördülékeny, olvasmányos, lényegre törő. Ugyanakkor néhány állatnév nem a hazai hivatalos nevezéktanban elfogadott formában szerepel (pl. a Falco rusticolus helyesen vadászsólyom, nem pedig északi sólyom – korábban azonban létezett sarki sólyom neve is, a Phalacracorax carbo helyesen egyszerűen kormorán, nem pedig nagy kormorán – annak ellenére, hogy valóban ez a legnagyobb kormoránfajta). Jó lett volna ezeket ellenőrizni, a névjegyzék akár az interneten is elérhető, például
itt.
A tunturi szó jelentését a szerző nem jól ismeri: ez nem pusztán az erdőhatáron túl előforduló „lápos-fenyéres társulásegyüttes”, mint írja, hanem egy lappföldi hegytípus neve, melyen valóban nem nő fa, s cserjefélék is csak kb. a hegy feléig találhatók, afölött pedig csak zuzmó és moha él meg, vö.). S ha már a csekély számú kifogásnál járunk: a tördelés során figyelmesebben kellett volna eljárni. A halvány zöldesszürke alapban fehér keretbe nyomtatott szöveghez a keret túl szorosan illeszkedik, annyira, hogy a sorkezdő betűkbe bele is olvad. Némelyik kép kis mérete ellenére is teljes oldalt kap, mások viszont átnyúlnak a másik oldalra, ez szintén zavarja az esztétikai érzéket.
Ezt a könyvet azonban mindenképpen látni kell. Olvasni kell. Nézegetni kell. Mert a magyar olvasó számára ismeretlen, távoli világba tekinthetünk be általa. Mert tanulhatunk belőle. Mert szépségével elvarázsol. Mert témái és tárgyai elbűvölnek kicsit és nagyot, profit és amatőrt, nőt és férfit.

Fülszöveg

Lappföld mesés természeti kincseket rejtő északi vidék, ahova – bármennyire csodáljuk is – kevesen jutunk el. A két nemzetközileg elismert, többszörös díjnyertes természetfotós, Haarberg Orsolya és Erlend Haarberg utazásaik során megannyi lélegzetelállító felvételt készítettek, s most ezeken keresztül ismertetnek meg Lappföld legszebb tájaival.
Az északi fényjelenségek csodáitól az erdei csendéleteken át a tajga és a tundra növény- és állatvilágát bemutató pillanatfelvételekig széles a spektrum. Fotóikon sokszor szinte hihetetlen mozzanatokat örökítenek meg – e képek és a hozzájuk csatolt informatív kommentárok révén p edig mi is belekóstolhatunk a háborítatlan természet nyújtotta, már-már katartikus élménybe.

Haarberg Orsolya – Erlend Haarberg: Lappföld – Európa Alaszkája

Alexandra Kiadó, Pécs, 2008

275×305 mm, 256 oldal, ára: 9500 Ft

NatGeo logót viselő kötet:
Radisics Milán: Magyar szürke. A puszta vándorainak képes krónikája – Országjelkép lehetne


Oldaltérkép