Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Aztán egy Cookot is!
Robin Cook: Jótékony halál

Szerző: PP, fotó: leho
2013. július 15.

 Aztán egy kukkot se! – valami ilyesmit mondhatott Pelikán elvtárs a nagy fekete autóban az őt szállító szószátyár fogdmegeknek, akik Virág elvtárshoz kísérték. Mi viszont most kifejezetten egy Cookot ajánlunk, amelyben szintén vannak hasonlóan magasan kvalifikált kelet-európai rosszfiúk furgonnal, de fehérgalléros tőzsdéző jenki gonosztevők is. És persze hétköznapi hősök, orvosok, akik rossz időben voltak rossz helyen, ráadásul az emberiségnek hasznos kísérletükkel valakiknek keresztbe tettek.

Végre tombol a nyár, és nem kell befűteni a sparheltbe. Kifeküdhetünk a présház elé vagy a plázsra, ölünkbe vehetjük kedvenc ebünket, macskánkat, nyulunkat, óvatosan magunk mellé készíthetünk egy jéghideg bambit (agancsost nem!), és átadhatjuk magunkat az önfeledt olvasás örömeinek. Ehhez tökéletesen megfelel egy újabb orvosi krimi. Például egy Cook.
A mottóban a nálunk is kedvelt amerikai szerző
művét az állami gondozottaknak ajánlja. Ez már előre is vetíti, hogy a főhős alighanem egy hányatott sorsú fiatal lesz. De Cook nem lenne Cook, ha ilyen egyszerűen folyna a történet (és a vér). 2011. március 14-ét írunk, Krasznojarszk (Oroszország). Az albán maffia két tagja épp a csecsennel csencsel. Egy fiola plutóniumot vesznek, s kis híján odavesznek, de az albánok gyorsabbak, s a furgonnal eliszkolnak.
A prológus után visszatérünk a jelenbe (New York, február 28.), a Columbia Egyetemre járó, 26 éves albán származású medika, Pia izzadságban úszva felriad: már megint rémálom gyötörte, gyerekkori családi és államigondozott-múltja kísérti, sok megaláztatás, árulás. A lány a tanulásnak él, érzelmi élete sivár, évek óta üldözi ugyan szerelmével egy jóképű medikus, George, de néhány gépies összefekvésen kívül többre egyszerűen nem képes. Mint ahogy szemkontaktusra sem az emberekkel. Viszont nagyon okos, és egy az emberiség életkörülményeit alapvetően jobbá tevő kísérlet részese lesz. A különc kísérletező prof, Rothman – szintén képtelen a szocializációra – a kegyeibe fogadja, ami azt jelenti, hogy megtűri maga mellett, és elmesél neki néhány momentumot az életéből is. Pia beleveti magát a munkába: szervkádakban új eljárással emberi szerveket növesztenek saját őssejtekből, amelyek majd nagy eséllyel nem lökődnek ki a szervezetből a beültetés során.
Az ötlet azonban kilökődik egy másik szervezetből. Egyes bankárok nagy és drága autóik mellett épp abban utaznak, hogyan „segítsenek” megszabadulni a nehéz helyzetbe került, a törlesztőrészleteket fizetni képtelen átlag amerikaiaknak életbiztosításuktól 10-20 százalékos áron.

Ebben a regényben Cook megint az amerikai egészségügy neuralgikus pontját veszi sajátos górcső alá. Míg a rossz bankárok töredék áron szépen felvásárolják a biztosításokat – és arra várnak, hogy ügyfeleik szép lassan (illetve minél gyorsabban) az örök vadászmezőkre távozzanak –, megtudják, hogy Rothman közel jár ahhoz, hogy többek közt hasnyálmirigyet növesszen őssejtből, és ha ez sikerül, akkor a biztosításukat eladó cukorbetegek élete jelentősen megnyúlhat. Azaz a felvásárolt életbiztosításokkal üzletelő, eladdig busásan jövedelmező cég csődbe mehet.
A fehérgallérosok ördögi tervet eszelnek ki. Valami olyat, mint ami Alekszander Litvinyenko volt KGB-sel történt Londonban. De mivel van köztük egy volt plasztikai sebész is, próbálják elfedni a plutóniummérgezést. Rothman és ellentett kutatótársa, a nagyon kedves Yamamoto korábban egy űrben kitenyésztett veszélyes tífusztörzzsel is kísérleteztek. A tífusz pedig hasonló tüneteket produkál, mint a plutóniummérgezés. Rothman és Yamamoto a tífusz lefolyásához képest tragikus hirtelenséggel meghal. Pia és kényszeredetten George, aki csak a lányt félti, az események nyomába ered. Egy Geiger-számlálóval a kutatólabor kitakarítása és fertőtlenítése ellenére sugárzás nyomaira bukkannak… Bár több lövés is eldördül, a poént nem lövöm le, ki-ki járjon utána számlálóval vagy anélkül.
Cook mindig izgalmas és aktuális témákban utazik. Az amerikai egészségügy számunkra nem annyira, de az őssejtekből kifejlődő élet, a kelet-európai és más zászlajú maffia annál inkább izgalmas lehet ezen a földrészen is. Cook jó terekkel (luxusvilla, campus, labor, proszektúra) és jól kibontott karakterekkel (lásd fentebb) dolgozik, izgalmas a történet, remekül gabalyítja össze a szálakat, s az epilógusban a prológusban megismert rosszfiúk vágják el a Krasznojarszk – New York-i csomót. A mű nagyon olvasmányos, csak kissé szószátyár néhol, ám bambi és kedvenc ölebünk mellett ezt nem vesszük zokon, Cook továbbra az orvosi krimik mestere.

 Fül
Az orvosi krimi műfajának megteremtője újabb lebilincselően izgalmas történettel kápráztatja el rajongóit. A Jótékony halál a gátlástalan mohóság, az orvosi visszaélések és a megdöbbentő tudományos felfedezések világának lenyűgöző feltárása.

Robin Cook:
Jótékony halál
Alexandra, Pécs, 2013
Kartonált, 464 oldal, 2999 Ft
Fordította Farkas Krisztina
ISBN 963357118

 


Oldaltérkép