Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Cirkumpoláris párhuzamosok
Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag

 A pop-art irodalom egyik jeles hazai képviselője a feljavított katzenjammerológiai kézikönyv után regénnyel jelentkezett. Ő ebben a hagyományos műfajban is szokatlan formát, látásmódot, különleges figurákat, lehetetlen, de mégis lehető élethelyzeteket teremt. A cselekmény fősodrában egy szerelmi csapdában vergődő ihlethiányos író áll, a másik szál maga a megírandó regénye. Vajon hova futhat, hiszen ez nem a pusziboltos troli?

„Szíved helyén épül már a Halálcsillag
Kicsinállak, elpusztítlak, kicsicsillag.”
(Hamis Csöcsök, első lemez, címadó dal, részlet)

Megszokhattuk, hogy a szerző abszurd történeteiben a legkülönfélébb alakok bukkannak fel egykori híres személyiségektől hétköznapi hús-vér és kitalált szereplőkön keresztül (például a Bizottság-kiállítás köré szervezett irodalmiest-sorozatban vécéprivatizátor) akár önmagáig.
A PPP konstrukció fontossága azonban állandó mindegyik művében, ebben Emlék Bundás (korábban ügyvédként praktizált egyik novellájában) ihletvesztett írónak masszív szerelmi bánata van, miközben pénzavarral küzd, és mindezt piával gyógyítgatja. Nem nehéz észrevenni, hogy saját élettörténetek is beleszövődnek a regénybe itt-ott, elég, ha a Mór nevű kiadóvezetőt említjük (ha nem tudnánk, kiről van szó, már-már személyi kultuszt kiáltanánk, hiszen Dés Mihály is nevesíti). Állóvíz: Emlék Bundás naphosszat fekszik a fürdőkádjában Kázmér nevű műanyag kacsájával, így-úgy igyekszik kiverni fejéből Lénát, az Igazit („ miatta lett a lelkem olyan üres és sötét, mint egy halott város általános iskolájának tornaterme éjjel”), krimit, szakácskönyvet olvas, és vagy otthon szív, vagy időnként kocsmázik.

„Amíg a Kassziopeia fenn az égen, addig a mi szerelmünk fénye sohasem fog kialudni.”

Sürgeti az idő, regényére előleget vett föl, és valamit mutatnia kellene belőle a főszerkesztőnek, azonban még el sem kezdte. A soros kiadói megbeszélésen egy vázlatot rögtönöz, s az író sorsának követése mellett párhuzamosan részleteket olvashatunk e westernből. Beesik életébe volt felesége, találkozik egy tökéletes, de épp ezért hosszú távon kiszámítható és unalmas, valamint több tökéletlen nővel. Mégis a hol fel-, hol eltűnő Léna irányítja gondolatait.
Emlék Bundás kiötölt története egy western, ami akár kőkemény irodalom is lehetne, mint McCarthynál
, de Cserna-Szabóé nem olyan. Illetve nem úgy, a Mocskos Tizenegyek Bandája („Tizenegyen voltak. Tizenegyen bivalyerős, acélkemény férfi, életük virágjában.”) végigrabolja az Államokat, nem hagy sehol szemtanút, majd néhány hónap alatt, szintén a PPP miatt, szépen felmorzsolódik. A nyers, vérrel (epitheton ornans: „mint a falra köpött véres takony, úgy kenődött fel”) és más testnedvekkel írt vadnyugati szál azonban át- meg áthúzódik, a western belefolyik Emlék Bundás életébe. A párhuzamos történetek a Halálcsillagban a végesben találkoznak. Ott kapcsolják le a tornateremben a villanyt.

„Mindössze annyit sejtettem, hogy a világ két sohasem találkozó párhuzamosra osztható. A férfiak premisszákból és konklúziókból épülő logikus szisztémájára, és a nők ismeretlen, megfejthetetlen, irracionális rendszerére.”

A szerző tipikus és tipizálhatatlan szereplőket rajzol. Ami nagyon tetszik nála, hogy ugyanúgy, mint írócimborájánál, még a leglehetetlenebb alakjaiból is süt az élet, az utcán/kocsmában stb. találkozhatnánk velük, annyira abszurdak és valósak egyszerre a fiktív helyzetek is, hogy mindez bármikor megtörténhetne velünk is. Jellemzően cserna-szabói mellékalak például az a pufajkás, erős szagú vén melós, aki a főhős mellé ül a vonaton. „Grappát reggelire, és nem lesz gond a székletire!” – mondja meg a frankót, s kéretlenül kivágja, persze olaszul, a Dionüszoszhoz köthető bölcsességet: Végül is ketten maradnak: Isten és a bor.
A regény könnyen olvasható és szórakoztató, a szerzőtől nem áll távol a popkultúra, és nem fél használni. Szaftos epizódjaiban egészen a jó ízlés határáig (csillagos ég) megy el, például Mátyás és a pilisi sárkány esetében – de valahogy még ez is belefér nála, ha mástól olvasnám, lehet, hogy letenném a könyvet. Dalszöveg („loptuk a napot, de mindig jött egy másik”), vicc („a medve nem játék”), kommentátori aranyköpés („ilyen nincs, és mégis van”), kocsmai szleng (agancsos bambi) éppúgy előfordul a regényben, mint szépirodalmi utalás (pl. a San Franciscó-i éjjeliőr: Ambrose Bierce
). Sőt, ha a Kassziopeia csillagképet „megpiszkáljuk”, egész érdekes összefüggésekre juthatunk, akár a Wikipédia segítségével. A Kassziopeia a Göncölszekér és a Sarkcsillag mellett Magyarország egyik legjellegzetesebb cirkumpoláris alakzata (bizonyos helyről derült éjszaka mindig látható, soha nem kerül a horizont alá). Kassziopeia Képheusz király felesége volt, s azzal dicsekedett, hogy ő a nimfáknál is szebb… Néphagyományunkban a Kassziopeiát „Korcsma” néven emlegetik. Innen jön a „Jézus és a részeg ember”. A magyar népi csillagmonda szerint Jézus az országúton (Tejút) haladva, találkozott a kocsmából (Kassziopeia) jövő részeg emberrel (Delta Cephei) és messze kitért előle; azóta mondjak, hogy részeg embernek az Isten is kitért. De ez már egy másik mese, nem Cserna-Szabóé.

 Fülbemászó
Unortodox love story
Emlék Bundás egy nyugodtnak induló vasárnap délután kedvenc férfimagazinjából arról értesül, hogy a szerelem kialakulásáért a feniletilamin nevű hormon a felelős, s hogy pontosan hétféle szerelem létezik. Mire a cikk végére ér, már tajtékzik a dühtől, és ordít: micsoda hazugság, hiszen csakis egyféle van, „az elvakult, buta, üres szerelem, ami csak szenvedély és csak rabság. A többi habkönnyű neurózis, polgári házasság, semmi egyéb”. Az már az élet humorérzékét dicséri, hogy ebben a pillanatban megcsörren a telefonja, és éppen az a nő keresi, aki elhagyta, és akinek az emlékétől nem tud szabadulni.

Cserna-Szabó András: Szíved helyén épül már a Halálcsillag
Magvető, Budapest, 2013
Kötött, 120×190 mm, 368 oldal, 3490 Ft
ISBN: 978 963 14 3006 6


Oldaltérkép