Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Wilbur Smith és Afrika

Szerző: bookworm
2013. június 17.

 Nem irodalmi műveket írok, nem célom a Nobel-díj – mondta Wilbur Smith egy interjúban. A népszerű író 80. születésnapját ünnepelte nemrég, közel ötven éve vezetik regényei az eladási listákat. Új műve, az Afrika mélye (Vicious Circle) a magyarul Afrika szarva (Those in Peril) címmel, két évvel ezelőtt megjelent regény folytatása, de önálló kötetként is olvasható.

fWilbur Smitht nem véletlenül olvassák világszerte, hiszen írásai lebilincselőek, szövevényes kalandregényei rendre-sorra az európai, amerikai ember számára titokzatos helyen játszódnak, különös tájakon, hol a dzsungel legmélyén, úgy, hogy a történetbe bekapcsolt emberek jellemvonásai jól megjelenítettek.
Az Afrika mélye végkifejletet megelőlegező eseményei is a fekete kontinensen játszódnak, a történet Angliában kezdődik, az arab országokban folytatódik, különleges épületekben, és talán mondani sem kell, hogy különleges, eltorzult lelkű személyek is jócskán befolyásolják a cselekményt.
Hazel Bannock és Hector Cross első gyermeküket várják, a nőt két afrikai motoros súlyosan megsebesíti, gyermekét azonban megmentik. Hector és segítői a feltételezett gyilkos vagy megbízó nyomába erednek, hiszen az újszülött kislány élete is veszélyben forog: a gyilkosok célja a Bannock család kiirtása. Az első számú gyanúsított a Tipoo Tip klán egyik tagja, Aazim Muktar (Muktárnak is megtaláljuk a könyvben), de a férfi tisztaszívű. A gyilkost nem kell messze keresni, fény derül a Bannock család egyik tagjának állatias dolgaira, aki börtönévei alatt egy jól felépített bűnszövetkezetet hívott életre. Szintén a sitten ismerkedett meg jobbkezével, aki Kongó uralkodója lett.
Smith nem tagadta meg önmagát: a regény nagy ívű, fordulatos, csavarokkal teli, bár néha kissé szájbarágó módon tálal. A kötet elején például Hazel kérdezgeti férjét, hogyan is ölte meg az oroszlánt fiatalkorában, ezt már százszor megbeszélték (sodróbb lett volna a nem párbeszédes forma, máshol is találunk hasonló részt). Nagyszerűek viszont a leírások, a szerző pár szóval képes felvázolni egy épületet, úgy, hogy az olvasó tökéletesen el tudja képzelni. Sokszor filmszerűen ír (talán ezért az említett párbeszéd is), szinte halljuk a hangokat is – több regényét megfilmesítették, a Lángoló partot itthon is láthattuk –, és rendkívül jól jellemez. Hector Crosst például igazi férfinak látjuk, aki gyengéd, de határozott, megfontolt, ám ha kell, egy pillanat alatt dönt. Férfinak látjuk a börtönben megismerkedett Carlt, becenevén Fehércsávót, és Johnny Congót, igaz, ők a kegyetlenséget tartják férfiasnak, Smith remek jellemzést ad mindkettőjükről, nem egyoldalút, nem csak a sötét oldalukat ismerjük meg. Képesek szeretni, igaz, ez a szeretet valamiféle egymásrautaltság eredménye. A női szereplők esetében jóval kevesebb alkalom adódott az aprólékos ábrázolásra, Hazel, Násztya és Jo jellemzése is pontos, bár ők kisebb hangsúlyt kapnak a regényben.  Smith mestere az ábrázolásnak, soha nem ereszti bő lére, hangulatteremtő képessége is remek, az első pillanattól kezdve megvan minden szakasznak a maga atmoszférája, és ez csak a legjobb kalandregényekről mondható el.
Néhány regényíróval ellentétben nem tűnik tudálékoskodónak, észrevétlenül csempész be regényeibe az adott helyszínről, törzsekről, szokásokról, szinte mindenről információkat, melyek az olvasó épülésére szolgálnak, színesítik, magyarázzák a cselekményt.
Az aprólékosan leírt kegyetlenségek – hiába, igazodni kell a korhoz –, legyenek ezek akár szexuálisak is, arra figyelmeztetnek, hogy létezik a világon ilyesmi is. Talán túlzottan is naturálisak ezek a részek (nem kevés van a regényben) azoknak, akik nem néznek akciófilmeket, nem olvasnak horror.
A nemzetközi kiadással egy időben, a Delej Kiadó gondozásában itthon is megjelent a világhírű író várva várt új könyve, a 31. Talán a sietség volt az oka, hogy bár a fordítás – Kovács Ágos munkája – gördülékeny, a szöveggondozás sajnálatos módon pongyola.
Ha nem is ez Wilbur Smith legjobb regénye, olvastatja magát, nagyszerű kikapcsolódás.

Wilbur Smith:
Afrika mélye
Delej Kiadó, 2013
Kartonált, 500 oldal, 3199 Ft
ISBN: 9789639124561


Oldaltérkép