Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Hannibal Lektűr: Doktor Proktor pukipora 2. Idővihar a kádban
Könyvet a fa alá! 4.
 

Szerző: legéndi
2012. december 22.

 Jo Nesbø kirándult a gyerekirodalomba, a vériszamban való tocsogás helyett könnyed, de azért szaftos történetekkel szórakoztatja a fiatalabbakat. A lektűrről ezen az oldalon már többször írtunk, nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen nagy szükség van az olvasást megszerettető (kaland)regényekre. Mint írtuk, Nesbø sorozatában a mézesmadzag (hm) a pukipor, s a szerző szerencsére az első részben nem lőtt el mindent e kurrens matériából. A különleges atmoszférát azonban nem csupán ez biztosítja, az Idővihar a kádban az első résznél is jobb.

Nem tudom, hogy Nesbø ezeket a történeteket csak úgy kirázta a tollhegyéből/billentyűzetéből, mint Rejtő Jenő egy-egy regényét, vagy a krimijeire jellemző alapossággal rágta magát végig a pukiporhegyen; mindenesetre a második történet még jobban sikerült, mint a korábban általunk is dicsért első, ami sorozatnál általában nem törvényszerű. A szerző profi vegyészként marad a jól bevált szereplőknél, az egy adag jónál – a kelekótya, de szellemdús Bulle, az okos és megbízható Lise, továbbá a szórakozott prof továbbra is mozgatják a szeleket –, s ki is bővítette e csapatot szedett-vedett mellékfigurákkal: Jeanne d’Arc, Napóleon, Gustave Eiffel… Keresd a nőt! – halljuk úton, útfélen a romkomokban és a romkocsmákban, s így történik ez az Időviharban is: hídon, úttalan kerékpárutakot, hol a kurta farkú malac és a döfransz túr. Tudjuk, a nőkeresés néha fatális tévedésekhez és tragikus véghez vezet, ám e regényben a keresett hölgy megérdemli a törődést, mert zsír, azaz Juliette Margarin, doktor Proktor ifjúkori szerelme. Nesbø egy titkos, szöveg- és állagromláson is átesett képeslappal indítja újabb pikareszk regényét, amelynek hömpölygő sodrása végig kitart, nemcsak a kádban, ahonnan… de nem lőjük le a port.
Persze a szerző, klisészerűen váltogatva őket, vett egy adag újabb rosszt is: a főgonosz az Időviharban Claude Cliché, aki annak idején furmányos és erőszakos módon megkaparintotta magának Margarin kisasszonyt, a sok rosszaságban a vízilovak a segítői. De ezek kétlábúak, nem rokonszenvesek, ezért nem is vagyok velük.
 Egy csavarintást Nesbø a jellemeknél is tesz. A pörgő cselekményben egy további sötét figurát is bevet. A bevett, májkelldzsexon megénekelte fehér vagy fekete alak helyett egy hús-vér szereplőt kreált, Raspát, aki jumurdzsákos jellemzőket mutat, rémisztő, látszólag velejéig gonosz, kitartóan betartó, aztán szép lassan kiderül, neki is megvan a maga keresztje, illetve profja, csak épp az érzés nem kölcsönös. Részéről ezért az előítéletes hozzáállás és a bosszúszomj, azonban Raspa az (élete) végén jót tesz, így nem ítélhetjük el (őt annál inkább a kor: máglyán végzi). A leleplezésből-felfedésből legyen elég ennyi.
A jó cselekményvezetés és a számtalan kaland mellett az Idővihar harmadik pillére a humor. A meglepő helyzetek kifogyhatatlan humorforrásként szolgálnak, s robbannak is a szerzőnél: a bilire nyírt fejű Jeanne d’Arc például a XXI. század fodrászatának korszellemével nehezen boldogul, Bulle Tour de France-os flancos szereplése, az állatkertben fényképezőgépet kattintgató japán turisták láttára a ceceelefánt… stb. Nevettetve hozza közelebb a régmúlt korokat, hőseit, észrevétlenül tanít. Egzotikus szereplőkben (Perry, a hétlábú perui szívópók; naná, hogy vér-; a már emlegetett kongói ceceelefánt stb.), zűrös helyzetekben (Jeanne d’Arc börtönében, Napóleon sátrában a csata előtti éjszaka stb.), idősíkok közti ugrincsolásban nincs hiány, jelen és múlt alig kibogozható egymásba kapaszkodása, valós és kitalált szereplők finom játéka jellemzi a letehetetlen lektűrt. Nem tiltom, feltétlenül támogatom.

Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora 2. Idővihar a kádban

Kolibri Kiadó, Budapest, 2012
Kartonált, 414 oldal, 2490 forint
ISBN: 9786155234125

Fül
Doktor Proktor, a kétbalkezes professzor Párizsba indul, hogy megtalálja szerelmét, Juliette Margarint. De útközben szörnyű bajba keveredik: időviharba kerül. Képeslapon értesíti két tízéves segítőjét, a vörös hajú nagy dumást és okos barátnőjét, akik nyomban útnak indulnak, hogy megmentsék. Ám titokban követi őket a rettenetes Raspa, a professzor hajdani, gonosz asszisztense... A világhírű skandináv krimiíró több mint 20 nyelven megjelent sorozatát elképesztő fordulatok, abszurd humor és a Nesbø-féle különleges atmoszféra teszi feledhetetlenné.


Oldaltérkép