Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain

[ Album | CD-ROM | Életrajz | Elmés-nemes | Hangoskönyv, DVD | Kölyök | Könnyű | Szépíró | Természetes ]


Manókkal, dugonggal találkozni
Az év természetfotói – Magyarország 2011

Szerző: PP, fotók: a naturArt engedélyével
Budapest, 2011. december 28.

 A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége idén 19. alkalommal írta ki Magyarország és a régió legjelentősebb természetfotós pályázatát. Az idei megméretésre 234 pályázó 5309 fotóval nevezett, mindkét szám húszszázalékos növekedést takar. Az Alexandra nagyszerű kiadványába a naturArt idei versenyéről a 13 kategória 107 kiválogatott képe került, jól demonstrálva, hogy a szakma világhírű természetfotósokat nevelt-nevel ki.

Kitűnő természetfotósaink vannak, erre elég a még mindig nagyon fiatal Máté Bence nevét említeni, aki ezúttal csak a zsűriben tevékenykedett. Tavaly ő volt „az év természetfotósa”, s idén immár negyedszer vehette át Londonban a kiemelkedő portfolióért járó Eric Hosking-díjat a világ legfontosabb természetfotós pályázatán. Aki az elmúlt napokban lesett, december 26–28-án láthatta a Spektrumon Tóth Zsolt Aranyszem-díjas operatőr, Máté Bence és Molnár Attila Dávid rendező Láthatatlan madárfotós című háromrészes dokumentumfilmjét is.

  
 

Eifert János zsűrielnök nagyon jól fogalmazza meg a könyv bevezetőjében: „A természetfotósnak »oknyomozó« fotóriporternek kell lennie, olykor a sportriporter gyors reflexével, az eseményfotós jó helyzetfelismerő képességével, és jó adag, a személyfényképezésnél is nélkülözhetetlen pszichológiai érzékkel kell rendelkeznie.” 
A Bükk, a Hortobágy, a Gerecse, a Kiskunság, Gemenc, a szegedi Fehér-tó, a Nagytétényi-fennsík, Bugac-puszta, a Fertő tó, vagy éppen Japán, Srí Lanka, Indonézia, Toscana, a Vörös-tenger, az angliai Blackpool, a Bahamák vidéke, élőlényei elevenednek meg a kivétel nélkül kitűnő felvételeken. Hogy mennyire világvevők a természetfotósaink, arra jó példa, hogy Haarberg Orsolya izlandi (azóta önálló izlandi kötete is megjelent), norvégiai és az Alpokban készített képekkel is szerepelt. Tigriscápától a makákóig, gejzírtől, északi fénytől (a fődíjas kitűnő, kategórianyertes képén) a vulkáni hamuig, az unkától a leánykökörcsinig számos a környezet (és néha a fotós) által megkomponált jelenetet, jelenést tár elénk a kötet. Szerelmes varangyok, szarvasbikák, kukázó róka, lakótelep előtt caplató sün, a hófödte tájban alig kivehető hófajd, hatalmas zsákmányával repülni készülő hernyóölő… A pillanat heve, jege, megannyi egyedi csoda tömegtermelésre és -fogyasztásra törekvő világunkban.

 

  

Még sosem hallottam a dugongról, a palack- vagy a sárkányvérfáról, de a hagyásfára is alig emlékszem. Palcsek István művén (Elindulnak a fenyők) elmerengve nem nehéz a fotós nézőpontját elfogadni: „Sokan mondják, hogy elvarázsolt, mesebeli tájak vannak a bihari hegyek között. (…) Talán meg sem lepődnék, ha egyszer manókkal találkoznék ott…” Vannak más kedvenceim is, amelyek nem is mindig kategóriájuk legjobbjai: Sutyák János Transzformere (kuvik), a madárkórház ablakában padon üldögélő nagymamaként gubbaszkodó fülesbaglyok (Gaál Péter: Esti szieszta), Mészáros András őze (Terpeszállás) pedig a fényképezőgép zárhangjától meglepetésében a hóra csurrantott. A könyv arra sarkall, hogy azonnal tegyük le és hagyjuk a modern kor dagadt vívmányait másra, talán az egy fotoapparát kivételével, s illa berek! Oldjunk kereket, vegyük fel a nyúlcipőt, lépjünk a gáz, az olaj helyett a tájba.

 

  

Sokszor halljuk, hogy minden könyvnek megvan a maga története, igaz ez a természetfotóra is. A képek mellett közölt technikai paramétereken túl (gépváz, objektív, expozíciós adatok, egyéb eszközök) feltüntették a megörökítés (illetve az előzmények) néhány mondatos történetét is. Itt vall arról a fotós, hogy sárkányrepülőről, madárlesről, vakuval, távirányítással stb. vagy milyen napszakban, különleges/megszokott körülmények között jött létre a felvétel. Persze a fentebb felsorolt eiferti tulajdonságok mellett néha a Zrínyi-féle jó szerencse is elkél a természetfotózásnál. A kötet egyetlen apró hibájaként az róható fel, hogy e leírásoknál a szakma számára valószínűleg egyértelmű helymeghatározás („lakóhelyünk közelében” készült felvétel) az olvasónak nem segít a táj behatárolásában.

 

 

Jó volt látni, hogy idén a nők előretörtek, „az év természetfotósa” (Haarberg Orsolya) és „az év ifjú természetfotósa” (Vadász Anna) is közülük került ki. Díjat kapott egy szintén nagyon tehetséges, fiatal, határon túli magyar fotós, Nagy Zoltán Gergely, aki éppen a Bristoli Egyetemen tanulja a fotográfiát (a borítón látható Varjúdominancia is Angliában készült).
Aki nem látta a Természettudományi Múzeumban (még egy ideig megteheti) a naturArt kiállítását, és nem jut el a vidéki városokban 2012-ben megrendezendő tárlatokra, annak különösen ajánlom ezt az albumot. Nagyszerű összegzés, mely méltán pályázhat 2011 legszebb kötetének címére is.

 Az év természetfotói – Magyarország 2011

Alexandra, Pécs, 2011
Szerkesztette: Horváth Árpád
Kötött, 168 oldal, 4999 forint
ISBN: 9771785233006

Fül
A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége 2011-ben ismét meghirdette nagy hagyományú természetfotós pályázatát, melyre ötezernél is több kép érkezett.
A legkülönlegesebb pályaműveket ebben az albumban csodálhatja meg mindenki, aki fogékony a természet szépsége és a magyar természetfotósok elhivatottsága, világszínvonalú munkái iránt.


Oldaltérkép