Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAz újragondolt hangszerészet – hangszerkészítők hétvégéje a Hadik-palotában

Szerző: PP
2008. május 1. 7.56

 A Magyar Hangszermíves Céh és a jelentős, országos hangszerészszakmai szervezetek díjátadó ünnepsége és más programok május 3–4-én a Hadik-palotában (volt Kossuth Klub, Budapest, Múzeum u. 4.). Életműdíjjal tüntetik ki a Müller családot, mely a zenei élet legnagyobbjainak dolgozott majdnem két évszázadon keresztül Bartóktól Kodályon át Ferencsikig. Nívódíjban részesülnek: Merényi Judit (Óbudai Társaskör), Kelemen László (Hagyományok Háza) és Andrásik Remo (HANOSZ). Lesz kiállításmegnyitó, kerekasztal-beszélgetés, Hidas Frigyes-koncert, gyerekfoglalkozás és Hegedűkészítők Szalonja.

Életműdíj: Müller család

A Müller család a zenei élet legnagyobbjainak dolgozott majdnem két évszázadon keresztül Bartóktól  Kodályon át Ferencsikig. „Itthon nem álltak rendelkezésünkre azok az eszközök, amelyek nyugati kollégáinknak elérhetők voltak, viszont világnagyságoknak dolgoztunk – az elvárások semmivel nem voltak kisebbek, mint bárhol a világon. Ezért olyan képességeket alakítottunk ki magunkban az elmúlt évtizedek alatt, amelyekről jobb lehetőségekkel rendelkező külföldi szakemberek nem is hallottak. Ezt a tudást építettük rá édesapámmal együtt családunk több nemzedéken át felhalmozott tapasztalataira.” Müller György szavai rámutatnak a magyar hangszerészet invenciózusságának a közelmúlt történelméből származó eredetére.

A nívódíjakat a hangszerészet érdekében társadalmi szinten jelentős eredményt felmutató személyiségek kapják: zenészek, közéleti személyiségek és hangszerészek.
Nívódíjban részesülnek:
Óbudai Társaskör – Merényi Judit, a rendszeres hegedű-kamarakiállítások rendezéséért;
Hagyományok Háza – Kelemen László, a magyar mesterhangszerek színvonalas bemutatásáért;
HANOSZ – Andrásik Remo, a különböző zenei műfajok és iparágak együttműködésének szervezéséért.

Programok

Május 3., 13.00. Kiállításmegnyitó
Ikonok címmel pódiumbeszélgetés keretén belül meghívott vendégek a hangszerek és a művészeti élet kapcsolatáról beszélgetnek.
14–16 óra között kerekasztal-beszélgetés hangszerkészítő mesterekkel, jeles előadóművészekkel, iparművészekkel. Moderátor: Domonkos Máté, a Hangszer és Zene internetes szaklap főszerkesztője és Szerényi Béla, a Magyar Hangszermíves Céh elnöke.
A kerekasztal (tervezett) vendégei: Madarász Iván zeneszerző, Hollós Máté zeneszerző, Victor Máté zeneszerző, Hamar Péter előadóművész, Zsoldos Dávid szakíró, Ekler Dezső építész-formatervező, Péter Vladimir iparművész, Rohály Gábor borszakértő.
 A beszélgetés témája a hangszerkészítés és a művészeti élet, elsősorban a zene mindenkori kapcsolata. Keresik az együttműködés formáit úgy, ahogy valamikor megvolt: az előadóművész, zeneszerző, hangszerkészítő egymást inspirálták új feladatokra. A művészet jelen idejű volt, kortárs alkotások születtek. Ma azonban a művészeti ágak nehezen találnak kapcsolatot. A XXI. század formavilága nem jelenik meg a hangszereken, a kortárs zene nem kap elég nyilvánosságot, a megszülető művek rögtön „kategóriákba” kerülnek, amelyek között gyakorlatilag nincs átjárás. A művészeti intézmények, az oktatás rendszere nagyon lassan reagál az új hatásokra, a hangszerkészítők inspirációk híján nem tudnak munkáikban egyéniségként megjelenni, összemosódnak a tömegtermeléssel, ipari gyártással.
A beszélgetésnek ez az alapgondolata, a meghívott kortárs alkotók (akik egyben civil szervezetek, intézmények képviselői) ebből kiindulva kereshetik az együttműködés szellemi és fizikai formáit.
A kiállításon mesterhangszerekkel találkozhat az érdeklődő, amelyek között két hangszertörténeti különlegességet is kiállítanak az egyesületek. A hegedűkészítők Sáránszky Pál hangszerkészítő mester munkássága előtt tisztelegve bemutatják a mester egyik hangszerét. Sáránszky Pál tevékenysége egyedülálló a magyar vonóstörténelemben, ő tartotta fenn a háború előtti kor szakmai szintjét, tudását. A Müller család kifejezetten erre az alkalomra restaurálta Hidas Frigyes zongoráját.

„Példaképek”

16–18 óra között hangszerkészítő egyesületek bemutatkozása, kiemelkedő mesterek és a hangszerészetet támogató művészek díjazása. Nívódíjak átadása a 2007. évi teljesítmény alapján és életműdíj egy hangszerkészítő dinasztia számára.

„Jelképek” – Hidas Frigyes 80

Este 7 órai kezdettel koncert magyar mesterhangszereken. Hidas Frigyesre emlékezünk születésének 80. évfordulóján. Bemutatják a zeneszerző hangszerét, az 1910-es Bechstein-zongorát, amelyet a Müller család restaurált erre az alkalomra. Muzsikál a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola Harsona Quartetje (tanár: Makovecz Pál), Kántor Balázs csellóművész, Nagy János dzsesszzongoraművész, Szirtes Edina dzsesszhegedűművész, Istvánfi Balázs dudás.

 Május 4. – „Mese a hangkígyóról”

Zenés, táncos, játékkal teli gyermekfoglalkozás Gundyné Szerényi Andrea óvónő és a Magyar Hangszermíves Céh tagjainak közreműködésével.

Közben kézműves-foglalkozás: hangszerkészítés és hangszerbemutatók.

A rendezvény ideje alatt folyamatosan működik a Hegedűkészítők Szalonja; kötetlen eszmecserével, szakmai beszélgetéssel, hangszerpróbával.

Link:
Magyar Hangszermíves Céh


Oldaltérkép