Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„Ifjú szivekben élek s mindig tovább…”

Szerző: leho
2006. február 10. 21.05

 A pozsonyi táncegyüttes fergeteges műsort mutatott be január 22-én, a magyar kultúra napján a Budai Vigadóban. A sokaknak és számomra is addig ismeretlen Ifjú Szivek művészeti vezetőjét kérdeztük a Felföldi levelekről, az együttes múltjáról, jelenéről és további céljairól. Hégli Dusán 2000-től az együttes művészeti vezetője. A műsorok dramaturgiai felépítése és az egyes számok koreográfiái is túlnyomórészt az ő nevéhez fűződnek.

– Először is gratulálni szeretnék a Felföldi levelekhez! Nagyon szép előadás kerekedett belőle a magyar kultúra napján. Fölléptek másutt is vele?
– Természetesen. A műsor ősbemutatójára a múlt évben, az együttes fennállásnak  50. évfordulóján került sor. Azóta több helyen – elsősorban hazai színpadokon – is bemutattuk, de felléptünk vele Magyarországon, Csehországban és Ausztriában is.

– Laikusként főként az tetszett, ahogy konkrét történelmi térbe és irodalmi keretbe helyezték, kitűnőek voltak a szövegbetétek, s hangulatot adott a kivetített kép is.
A gondolat, vajon zeneszerzőink, költőink, íróink utazásaik, illetve gyűjtéseik során hogy s miképp látták az egyes tájegységeket, vidékeket, valamint az ott élő embereket, hosszabb ideje foglalkoztat. Nagyon szerettem volna a színpadon is érzékeltetni azokat a hangulatokat, benyomásokat és tapasztalatokat, melyek utazásaikat, gyűjtéseiket kísérték, s melyeket leveleikben, írásaikban is megfogalmazták.

– Profi táncosaik vannak!
– Az együttes 2000-ben vált hivatásos táncegyüttessé. Az e műfajnak elkötelezett táncosok számára immár hatodik éve kínálkozik a lehetőség, hogy hivatásként is gyakorolhassák a néptáncot. A tánckar 2 éve dolgozik együtt ebben az összetételben. A táncosok azonban nem csak az együttesben fejtik ki munkájukat, többen közülük együttesvezetőként, táncoktatóként is működnek szerte az országban.

– Nem mellesleg szép a műsorfüzet, szerintem előadás után sokan otthon is bele-belelapoznak…
– Műsoraink készítése nem merül ki a táncok színpadra állításában, szeretnénk, ha a nézők nem csak élményeiket vinnék haza az előadásokról. A műsorfüzetben feltüntettük mindazokat az információkat, anyagokat – leveleket, írásokat, fényképeket –, melyeket a műsorkészítésben felhasználtunk. Mindezt a táncokról készült fotókkal is illusztráltuk. 

 

– Mikor, milyen előzmények után alakult az Ifjú Szivek?
Az Ifjú Szivek 50 évvel ezelőtt, a pozsonyi magyar diákok kezdeményezésének és elkötelezettségének köszönhetően alakult. Ők vállalták magukra azt a feladatot, amelyet a csupán pár hónapig működő NÉPES, tehát az első szlovákiai magyar hivatásos együttes tűzött ki célul. Az ötven év alatt az együttes sok változáson ment keresztül, melynek legutóbbi fordulópontja éppen 5 évvel ezelőtt következett be.

– Milyen eredményeik, sikeres fellépéseik voltak az elmúlt esztendőkben?
Az Ifjú Szivek elsősorban itthon, tehát Szlovákia magyar lakta településein – iskolákban, falukon, városokban – lép fel.  Sikeresnek nevezhető, hogy nagyon sok fellépést tudunk vállalni a hazai közönségnek, de munkánkat, előadásainkat egy észak-amerikai, ausztráliai, valamint egy rövidebb csehországi és ausztriai turné során a külföldi közönség is elismeréssel díjazta.

– Magyarországon folyton arról panaszkodunk, hogy kevés az állami támogatás a népművészetre, így a néptáncra is. Kisebbségben ugyanerre milyen források léteznek? Gondot jelent az együttes fenntartása?
– Az együttest állami intézményként a szlovák állam is támogatja; a működéshez, a vállalt feladatok teljesítéséhez, szükségleteink fedezéséhez azonban egyéb forrásokat – hazai és magyarországi pályázati lehetőségeket – is igénybe kell vennünk. A szlovákiai magyar néptáncmozgalomnak a kisebbségi helyzetből fakadóan a magyarországitól eltérő feladatokkal is meg kell birkóznia.  Megbecsülésének és helyzetének javítása érdekében alakult ez évben a Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Fóruma, amely biztosítaná a magyar néptánc együttesek és a néptánccal foglalkozók érdekvédelmét, illetve megfelelő szakmai képviseletét. Ez az együttműködés remélhetőleg nagyban segíti és biztosítja majd a néptáncra szánt közpénzek és egyéb pénzforrások megfelelő hozzáférését és hasznosítását.

– Élő, lüktető honlapjuk van! Igényes, csinos tartalommal, mp3- és videofájlokkal is várják a böngészőket.
– Az igényességre és a teljességre való törekvés nemcsak műsorainkat jellemzi. Szeretnénk, ha az együttes tevékenységéről, munkájáról a nagyközönség állandó és friss információkkal rendelkezne. Ezért a www.ifjuszivek.sk honlapon nemcsak fellépéseink időpontjait tesszük hozzáférhetővé, hanem olvashatunk az együttest alkotó tagokról, alkalmazottakról, műsorainkról, az együttes tevékenységéhez kapcsolódó más szervezetekről, rendezvényekről, eseményekről. Megtalálhatók az együttesről megjelent cikkek, beszámolók, de honlapunkat látogatók számára is lehetőség nyílik a véleménynyilvánításra, hozzászólásaikra
.

– Mit terveznek idén, hol lesznek fellépéseik Szlovákián kívül? Láthatja az együttest újra a magyarországi közönség is?
– A hazai előadások mellett természetesen Magyarországon, de Csehországban és Ausztriában is fellépünk, illetve egy hosszabb külföldi turné is kilátásban van.

Link:
Otthon a Kárpát-medencében: www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=23&n=220
www.ifjuszivek.sk


Oldaltérkép