Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKépes könyvfesztivál – Szombati matiné

Szerző: Mika Róbert
2006. április 23. 17.36

 Úgy alakult, hogy kivételesen szombat délelőtt sikerült kilátogatnom a Budapesti Könyvfesztiválra. Igazán nem bántam meg. A napsütéses, friss tavaszi időben, a viszonylag kevés látogatóval együtt, kényelmesen szét tudtam nézni a kiállítók között. A standok igazán gazdag választéka most mutatkozott meg igazán.


Múlt évi beszámolónkban említettük, hogy örömmel nyugtáztuk, milyen sok fiatallal találkoztunk.  Ezen a délelőttön feltűnő volt, hogy a legfiatalabb generáció is örömmel vette ki a részét a fesztivál eseményeiből. Ehhez persze a rendezők és a kiállítók figyelmességére is szükség volt. A gyermekkönyvek választéka igazán nagyszerű volt, a kiállítók színes és színvonalas kötetekkel próbálták felhívni magukra a figyelmet. Csak finoman jegyzem meg, hogy a magyarországi gyermekkönyvek sokáig egyeduralkodó kiadója, a Móra, egyre jobban elszürkül, unalmassá válik, és kihasználva a megüresedett teret, egyre nagyobb szeletet tudhatnak maguknak a feltörekvő élelmes kiadók. A könyvek tartalmi színvonalára nem lehet panasz, túlnyomó részük megfelelt a várakozásnak. Sokáig borzolták az idegeinket azok a kiadványok, amelyeket kisiskolás gyerekeknek szántak, és tele volt helyesírási hibákkal. Ezek a jelek szerint megszűnni látszanak.


A szépirodalmi kötetek választéka kiváló volt. A klasszikusoktól kezdve a kortárs irodalomig  mind a hazai, mind a külföldi szerzők műveiből válogathattunk. Több kiadó sorozatokkal kísérletezett, ami nagyon jó ötletnek tűnik, hiszen nemcsak bizonyos időszakot vagy témakört fognak át, hanem díszei is lehetnek a könyvespolcnak. A kötetek minőségi jellemzőire is egyre kevesebb panasz lehet. A klasszikus könyvkiadási normákat egyre jobban figyelembe veszik a kiadók. Néha azért találkozunk olyan kötetekkel, ahol hiányzik a kiadás, vagy fordítás esetén az eredeti kiadás éve. Egyéni véleményem, hogy a kiadott példányszám üzleti szempontból való elhagyása olykor félrevezető, így fordulhat elő, hogy ötödik kiadással találkozhatunk egyes köteteknél, ugyanakkor a példányszám összesen tízezres. A kiadók amúgy is  fukarkodnak információt adni a mennyiségi adatokról, pedig ez a statisztikai adat sok mindent kideríthetne a hazai olvasási szokásokról.
Ha már a példányszámokról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy egyre kevesebb „rosszarcú” tömegkönyvet látni a kiállításon. Viszont a míves könyvek választéka látványosan emelkedett. Közülük is kiemelkedtek a reprint kiadásokra specializálódott Pytheas Kiadó kötetei, amiről a közeljövőben olvashatnak látogatóink. A szakmai könyvek, monográfiák választéka is kiemelkedő.
Az idei könyvfesztiválon is egyre nagyobb teret foglaltak el a digitalizált kötetek. Hangoskönyvek, cédé- és dévédéalapú gyűjtemények, oktatási anyagok gazdag választékával találkozhattunk.


Az előadások rendre a forgatókönyv szerint kezdődtek. A Bartók teremben az idei díszvendég, Jorge Semprún szerepelt, könyvéből felolvasást tartottak.
A kiállítók ezen a gyönyörű napon kedvesek és barátságosak voltak. A kívül rekedtek szerencsésebbek voltak, mint az előző napon, így mikor dél felé hazafelé vettem az utam, még egy fél órát tölthettem körükben.
Mindent összevetve a szombati könyves matiné nagyon jól sikerült.


Link:
Könyvfesztivál – péntek
A tavalyiról:
Könyvfesztivál után


Oldaltérkép