Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainKönyvfesztivál – péntek

Szerző: leho
2006. április 22. 9.55

 Csütörtökön a köztársasági elnök nyitotta meg a XIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált. Az esemény egyre inkább nemzetközivé válik, hiszen idén a spanyol kultúra képviselői – a díszvendég Jorge Semprún – és a Berliner Zimmer program német íróinak bemutatkozása mellett neves holland, brit, ír, portugál, szlovén, szlovák, horvát, osztrák, észt, finn és japán írókkal személyesen is megismerkedhetnek a magyar könyvbarátok. Pénteken egész nap követtük az eseményeket.

Helyszín, kiáll(ít)ás

Tavaly írt cikkünkben
és kiadóvezetőknek feltett kérdéseink alapján írtuk, hogy a helyszín nem megfelelő, s fölvetődött, esetleg másutt folytatódik az eseménysorozat. Nem így történt.
Idén is állnak standok szabad téren, pénteken ugyan az eső egy időre megzavarta a kinn kiállítókat, de talán nem mossa el a hét végét. A bejáratnál a levásárolható jegy (600 forint) mellé egy szavazólapot kap az érdeklődő, mellyel az egy kis standnál kiállított művek közül a szép magyar könyvre szavazhat. Térkép és programfüzet is jár a jegy mellé, ez alapján tényleg könnyen lehet tájékozódni.


Pénteken ugyan délelőtt még kényelmesen lehetett lófrálni a standok között, délután már nem annyira, s szombaton alighanem egymást érik majd a mozdulatok és leheletek. A pénteken még viszonylag tűrhetően közlekedhető kerekes székesek hét végén már igencsak meggondolják, ellátogassanak-e, illetve ha ott vannak, körbemerészkedjenek-e a tömegben. A hangosbemondóra ezúttal nem lehetett panasz, az épületben mindenütt jól lehetett hallani, s a programok előtt fél órával, majd még ezután is részletes tájékoztatást kaptunk. Továbbra is drága a kisebb, illetve a vidéki kiadók számára a megjelenés; a standállítás és a programszervezés (terembérlés). Többen kalákában oldották meg a kiállítást: a Csodaceruza például kínálja a Pagony könyveit is. Mindezek ellenére nagyon színes a paletta, hiszen a „hagyományos” kiadók mellett nyomdák, térképészeti vállalkozás, irodalmi portál, elsősorban folyóirat-kiadásra specializálódott kiállítók, internetes könyváruház, hangoskönyv-, CD-ROM-kiadók, a Petőfi Irodalmi Múzeum s még a Honvédelmi Minisztérium is fontosnak találta, hogy megmutassa magát – ez egyértelműen a fesztivál erejét igazolja.
Örömteli a határon túli magyar kiadók jelenléte, de ők nem csupán önerőből oldják meg a megjelenést. A Pátria teremben szokás szerint a „nagyok” (Libri, Líra és Lant, Alexandra) mellett kapnak helyet a külföldi kiadók: már nem csupán a díszvendég és a szomszédos országok állítanak ki, ez mutatja a könyvfesztivál nemzetköziesedését. Itt található az Európai Elsőkönyvesek Fesztiváljának standja is. A büfével a tavalyi árak után idén már nem próbálkoztunk, de nagy sorokat nem lehetett látni.

Könyvek, programok

Nézzük a fesztivál egyértelműen jó oldalát! Szebbnél szebb könyvek és egyéb kiadványok várják az olvasni vágyókat. Az árak pedig jutányosak: az általában 20 százalékos kedvezmény mellett több kiadó egyes könyveit 50–70 százalékos – a Századvégnél például 40 százalékos – kedvezménnyel vagy egységáron (a Nap Kiadónál 999 forintért, másutt 500-ért) lehet megvásárolni. Egymást érik az akciók, az Alexandránál például ajándék könyv is jár a vásárlónak. Van, ahol ingyenkávéval próbálják standhoz csábítani az érdeklődőket.


És nem csupán a „mezei” vásárlók vannak a színen, a háttérben is zajlanak az események, ottjártamkor az egyik könyvműhely irodalmi vezetője éppen egy német kiadóval tárgyalt, amely az egyik keresett magyar illusztrátor könyvének szerzői jogát szerette volna megvenni.
Idén nagyon jó programokkal várták-várják a szervezők az érdeklődőket. Fájó szívvel állapítottam meg, hogy még mindig nem tudok egyszerre több helyen lenni, s a Piramis-effektus is  Rigó Béla a plakettel (fotó: Lantos p. István, Csodaceruza)kevésnek bizonyult volna, hiszen egyszerre nem két, hanem több előadást is szívesen meghallgattam volna. Így a nagyon érdekesnek tűnő és az érdekes, de nagy visszhangot valószínűleg ki nem váltó előadásokra ültem be.
A Kossuth Élővilág enciklopédiája második kötetének bemutatójával kezdtem (gombák és növények). A könyvet a nemcsak a nevét-pozícióját, hanem a szakértelmét, humorát, egyéni véleményét is hozó Persányi Miklós mutatta be – s már indult is utána a gátakra. A kiállított kitömött illusztrációknak oly nagy sikere volt, hogy Kocsis András Sándor vezérigazgató – bár önkéntelenül – egyszer csak a medve hívogató karjaiban találta magát. Elhangzott, hogy a nagy visszhangot keltő első kötet
után a minisztérium hathatós anyagi támogatásával megjelent mű hiánypótló, hiszen több mint nyolcvan évet kellett várni az újabb botanikakönyvre. Ezúttal is több mint negyven szerző és fotós működött közre az Újhelyi Péter szerkesztette kötet megszületésénél, melyet várhatóan a nagyközönség és a szakma egyaránt forgatni fog.
Ezután robogtam az Aranyalma díj átadására. Ugyan a Móra évfordulói és újdonságai is érdekeltek volna, de a párhuzamosan futó programok nem tették lehetővé, hogy ott legyek. Talán a gyerekkönyveket érintő rendezvényeket lehetett volna úgy szervezni, hogy ne üssék egymást… Az Aranyalma díjat az Animus Kiadó vezetői, Balázs István és Gábor Anikó alapították öt éve azzal a céllal, hogy a gyerekkönyvkiadásban, az olvasás népszerűsítésében kiemelkedő munkát végzőket jutalmazzák. Idén Rigó Béla költőre, szerkesztőre esett a választás, aki a mostanában finanszírozási gondokkal küzdő Kincskereső gyerekfolyóiratot szerkeszti 15 éve.
 Csányi Dóra, a Csimota vezetője a kerekasztal-beszélgetésen A kivitt magyar könyvek prospektusa
Rigó Béla a plakett átvétele után elmondta, hogy a díjjal járó 200 ezer forintot rögtön a Kincskereső következő számára fordítja. A folyóirat sorsáról hamarosan külön cikkben számolunk be.
A következő állomás a Gyerekkönyvkiadásunk a bolognai díszvendégség tükrében című kerekasztal-beszélgetés volt. A Békés Pál moderálta vitán előjött gyerekkönyvkiadásunk összes hibája, erénye, problémája. A Francia Intézet meghívta az egyik francia könyvkiadó szerkesztőjét is, így „külső” véleményt is hallhattunk bolognai szereplésünkről, a francia gyerekkönyvkiadásban uralkodó trendekről. Szóba került a magyarok az illusztrációs újítások terén mutatkozó lemaradása, a szöveg és a forma arányának változása, a bolognai magyar részvétel előzményei, a kapkodás és a hibák. A Pagony és a Csimota képviselője beszélt a „konzervatív” magyar gyerekkönyvkiadás mellett az alternatív lehetőségekről is. A beszélgetésre és a témára hamarosan bővebben kitérünk.
A Pátria emelvényén Katona Tamás történész vezette be az Alexandra A krimi gyöngyszemei könyvsorozatának bemutatóját. A tőle megszokott élvezetes stílusban mesélt a krimi, a rémtörténetek erényeiről, legjobbjairól. A művekből Alföldi Róbert és Schell Judit olvasott föl, kedvet csinálva azoknak is, akik esetleg húzódoznak a műfajtól. Az operaház fantomját hamarosan bemutatjuk honlapunkon.

 A Csodaceruza standja A bolognai kiállításon való magyar megjelenésről rendezett kerekasztal
  Kovács Eszter (Pagony) és Békés Pál

Rohanás a következő eseményre: a Kossuth originális kötete után egy újabb nagy hazai projektre voltam kíváncsi: az Akadémiai Kiadó kézikönyvsorozatát mutatta be. Az ősszel megjelent Világirodalom kötet (már újra kellett nyomni) után a kiadó ezúttal a nyomdából frissiben érkező Magyar nyelv és Kémia kézikönyvekkel rukkolt elő. A művek főszerkesztői beszéltek az összefoglaló kiadványok nehézségeiről, a szerkesztés szempontjairól. Véleményük szerint a szakma képviselői mellett a művelt magyar átlagpolgár polcán is ott a helye e könyveknek.
Ennyi fért bele a tartalmas programokat és szép könyveket nyújtó pénteki napba.

A bolognai magyar részvételről szóló vitán a képeket Lantos p. István (Csodaceruza) készítette


Oldaltérkép