Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain1000 focista. Minden idők legjobb játékosai – vb után, bajnokságok előtt

Szerző: terminator
2006. augusztus 8. 11.21

 Sokunk számára nagyon hamar befejeződött a világbajnokság. Már-már kezdtünk hozzászokni a többnyire színvonalas vagy legalábbis izgalmas csatákhoz, de ez a vb is ugyanúgy fejeződött be, mint a többi: a döntővel. Utána pedig hatalmas űr, igaz, a családoknál a válási hajlandóság is a korábbi szintre esett vissza. Az Alexandra tett arról, hogy az uborkaszezonban is legyen mivel foglalkoznia a futballra éhes közönségnek: remek könyvet adott ki a legjobb labdarúgókról.


Mint minden, tárgyilagosan nem mérhető sportágban, a futballban is szubjektív egy-egy lista összeállítása. Elég, ha a legutóbbi világbajnokság – vagy a korábbiak – legjobb játékosának megválasztására gondolunk, ahol az utolsó mérkőzésen történtek joggal borzolták a sportszerűséget is szem előtt tartók kedélyeit. (Zidane esetében a szerkesztők nem tudhatták, hogy az Eb utáni visszavonulása ellenére a vb egyik sztárja lesz. Zizou címszó alatt ő zárja a kötetet.) Az aranylabda odaítélése is minden évben vita tárgya, és sokan joggal jegyzik meg, hogy például a csatárok jóval inkább előtérbe kerülnek minden ilyen lista összeállításánál, mint a szürke eminenciások, a középpályán vagy a hátvédsorban kevésbé látványosan robotolók.
Az Alexandra egy német könyv magyar nyelvű változatával rukkolt elő, így nem csoda, ha a legjobbnak vélt 1000 futballista között kissé túlsúlyozott a német labdarúgók aránya

(például olvashatunk Thomas Strunzról [290. o. – Ki az? – kérdezhetné a futballal nem mélyen foglalkozó] vagy Lukas Podolskiról [238. o.] és Sebastian Kehlről [168. o.], aki talán még nem tett le annyit az asztalra, de nem került be Makelele). Mindenesetre a legjobbak tényleg szerepelnek a listán, aki pedig él-hal a német fociért, annak egyenesen kötelező irodalom lesz.
A kötet ábécésorrendben veszi a futballistákat, Johan Cruyfftól az isteni Diego Maradonáig, a Császár Beckenbauertől Zagallóig nagyon sok ismerőssel találkozhatunk – két utóbbi azt a nem mindennapi teljesítményt is végrehajtotta, hogy játékosként és edzőként is a csúcsra ért: vb-győztes lett. Gyerekeimnek – én még láttam a Népstadionban (80 ezer néző) egy Újpesti Dózsa–Bayern 1–1-gyel végződött összecsapáson – úgy kell elmagyarázni, hogy a vb alatt az egyik reklámban Beckenbauer kakukktojás, hiszen csak odamontírozták a mai sztárokkal teletűzdelt reklámfilmre.
Számos emlék jut az ember eszébe, egy katonai fenyítés még az átkosban: az Argentína–Anglia mérkőzés idején (Maradona kezező gólja) éppen őrszolgálatot kellett volna teljesítenünk, de egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy a futball fontosabb, mint az operettkatonaság, így nem mentünk leváltani társainkat (persze meg is bűnhődtünk érte). Hölzenbein műesése a 74-es vb-döntőn, ahol a legjobb csapat kétségkívül a holland volt, mégsem győzött. Rivelino zseniális gólja talán az egykori NDK ellen, akkor újításnak számított, hogy szabadrúgáskor a lövő csapat tagja is beáll a sorfalba, majd a lövés pillanatában kiugrik. Kempesnél felrémlik, hogy volt egy nagyon sokra hivatott válogatottunk a 78-as vb-n, s mennyire megszenvedett a házigazda Argentína és a bíró, míg közös erővel megverték a magyar csapatot… Klinsmann játékszeretete, Pelé góljai, a nálunk edzőként vesszőfutó Lothar Matthäus küzdeni akarása (a fele elég lett volna válogatott játékosainknak), Cruyff intelligenciája, Chilavert büntetői, szabadrúgásai, Cantona karaterúgása, Gazza, a „vad gróf”, amint éppen valami állatsággal képeszti el társait, illetve a közönséget (pl. böfögés a himnusz alatt stb.).

Magyarok is szép számmal találhatók a legjobb ezerben: Sárosi László, Zsengellér Gyula,  A számunkra legaranyosabb csapatKocsis Sándor, Puskás Öcsi, Kubala László, az inkább játékvezetőként ismert Palotai Károly, Tichy Lajos, Albert Flórián, a másik „Császár”, Nyilasi Tibor (Törő nem) stb., de még Détári Lajos is befért. Nem a szerkesztők tehetnek róla, hogy a mai nemzedékből senki nem képviselteti magát. Ha belegondolunk, hogy legjobbnak tartott játékosunk a múlt héten kezdett az angol másodosztályban, akkor nem is igen várhatunk mást. Puskásék idején a Real Madrid és más neves csapatok kapkodtak legjobbjainkért, ez azonban a múlt, s még csak összehasonlítani sem érdemes a mai élvonalbeliekkel. Ami viszont fájó, hogy a nemrég elhunyt Szusza Ferenc nincs a legjobbak között, pedig ő megérdemelte volna.

Kitűnő kötet, a legfontosabb lexikális adatokkal és nagyon sok képpel, ott a helye a könyvespolcon, akár még műveltségi vetélkedőknél is jól jöhet. A német túlsúlyon, illetve a válogatás szubjektivitásán kívül mindössze egy hibát lehet felróni, a névmutató hiányát. Ugyan ábécérendben következnek a labdarúgók, s az egyes betűknél felsorolják a szereplő focistákat, azonban nagyon jó lett volna a könyv végén sorba szedni őket.

Fülszöveg

A futball népszerűsége Európa legtöbb országában messze megelőzi az összes többi sportág  Il Fenomeno vagy Dagi?kedveltségét; de az egész világon sincs még egy sport; amely akkora embertömeget képes mozgósítani, mint a foci. A japán és Dél-Korea által rendezett labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit a tévécsatornák 213 országban sugározták. A közvetítések műsorideje elérte a 41 100 órát, s a világbajnokság 25 napja alatt 28,8 milliárd néző követte figyelemmel az eseményeket. Vajon honnan ered a futball bűvös hatalma? Nyilvánvalóan táplálkozik a legendás nagy csapatokból, de még inkább a sztárok teszik oly vonzóvá a labdarúgást. Így legkézenfekvőbbnek látszott összeállítani egy albumot a labdarúgás történetének nagy alakjairól, mely hozzájuk méltó módon mutatja be őket.
„Ha jó a futball, művészi szépsége lehet. Szeretem a népünnepély jellegét. Szeretem az esti meccseket. A fényeket, a zöld füstöt, a sok színt. Lent a zöld gyepet aranyló fényben...” Ágh István

1000 focista. Minden idők legjobb játékosai
Alexandra [Pécs, 2006]


Kötött, 230x305 mm, 336 oldal, 5999 forint
Fordította: Szilágyi Gyula, Kántor Tamás
Felelős szerkesztő: Dajkó Pál
A kiadvány magyar változata: Partners Pécs Kft.
Nyomás: Németország
ISBN: 9633695619

Link:
www.alexandra.hu


Oldaltérkép