Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainAnimus – Katherine Paterson: Csillagnéző

Szerző: macskás
2005. augusztus 21. 14.44

Elgondolkodtató könyvet tarthat a kezében az olvasó. Az 1964 óta író, Andersen-díjas Katherine Paterson ebben a regényében igen súlyos problémát tár elénk: mit tehet egy 12 éves lány akkor, mikor édesanyja őt és kisöccsét lepasszolja dédnagymamájukhoz, aki még saját magáról sem tud gondoskodni? Milyen helyzetben van az az anya, akinek férje, gyermekei apja börtönben ül, pénze alig van, iszik és képtelen törődni is bármivel?

A regény főszereplője, Angel, hisz abban, ha csillaghullást lát, kívánsága teljesül. Miután vacsorát adott öccsének, éppen az esti mosogatással foglalatoskodott, Berni meggyújtotta az ágyon levő párnát. Édesanyjuk csak ezután ért haza, kissé kapatosan. Azt vártam, hogy ennél nagyobb felelőtlenséget nem követhetett el az anya, de tévedtem. Súlyosabbnál súlyosabb hibákat halmoz Verna, melyek még akkor is megbocsáthatatlanok, ha tudjuk, milyen nehéz helyzetben van. Másnap reggel meglátogatták börtönbüntetését töltő apjukat azzal az ígérettel, hogy többé arra a „lepratelepre” nem kell menniük, majd anyjuk egy gyors összecsomagolás után (összesen két bőröndöt vittek) otthagyta a gyerekeket apjuk nagyanyjánál, búcsú nélkül. A testvérpár reménykedik, hogy visszajön az anyjuk – a dédnagymama ezt a helyzetet már átélte, menye otthagyta a fiát – a gyerekek apját – egy szó nélkül.
Érzékletesen írja meg a szerző Angel reménykedését, azt, hogyan tartja a lelket öccsében ez a fiatal lány, holott tudja, hogy anyja nem csomagolt be magának semmit. Közben ellátja a háztartást, megszervezi az iskolába járást. Próbálja titokban tartani, hogy anyjuk elhagyta őket, hiszen akkor újra nevelőszülőkhöz vagy gyerekotthonba kerülnének. A fiatal lányt az iskolában is kudarcok érik: elkerülhetetlen, hogy kiderüljön apja holléte. Megdöbbentő és számunkra érthetetlen helyzetek után a végkifejlet talán törvényszerű: az anya balesetet szenved új barátjával, Jake-kel, és Bernivel (akit korábban szó nélkül megszöktetett/elrabolt az iskolából). Mindkét édesszülő szerepe negatív a könyvben.
Az anya, Verna próbálja egyben tartani a családot a maga módján, de felkészületlen még erre. Sorra követi el a hibákat, felelőtlenségére nincs magyarázat. A gyerekeket már egy étteremben is ott felejtette, nem gondoskodik róluk. Lányának elismeri, hogy jobban intézi a dolgokat, mint ő. A két gyerek támaszra csak dédanyjukban, annak fiában, a csillagokat néző Rayben és az idős Liza könyvtárosban lel.
A nehéz munkában és boldogtalanságban megkeseredett, kérges szívűvé vált dédi a két gyereket el- és befogadja, a kicsit iskolába is elkíséri. Pénze nem nagyon van, de azt megosztja, a telefon használatát sem engedheti meg magának, tévéje nincs. Élelmiszert (főleg bab- és őszibarackkonzervet) a Mikulás tesz az ajtaja elé. (Mikulás az egykor kitagadott fia, Ray.) A könyvben az idős asszony fejlődése a legnagyobb ívű. Eleinte csak a karosszékben ült bebugyolálva, majd telefonon segít intézni az iskolai ügyeket. Előzetes megbeszélés nélkül befogadta a két gyereket, meg is szerette őket.
Ray megérti, átérzi Angel sorsát, a csillagokban keres vigaszt Angellel együtt. Kettejük kapcsolata – bár nem sokat találkoztak – nagyon mély, meghitt.
Talán a gyerekek sorsát leginkább segítő személy Liza. Hozzá bármikor bemehetnek, praktikus tanácsokkal látja el őket. Rászoktatja Bernit az olvasásra, segít az iskolai ügyeket elintézni. Nem mesél arról, hogy haragban van több évtizede nagyanyjukkal, sőt kétszer is autót küld érte.
A történet nagyon lehangoló. A szerző nem szépít, a nyomor, kilátástalanság éppúgy szerepel a regényben, mint az emberek jósága, talán ellensúlyozva a gyerekek hátrányos helyzetét. Mit érezhet egy ilyen testvérpár, milyen felnőttekké válnak? Hogyan adják tovább rossz tapasztalataikat később a gyerekeiknek? Van-e kiút ebből a testi-lelki nyomorból?
A könyvet 12 éven felüli olvasóknak ajánlják. Nem hiszem, hogy egy viszonylag rendezett családban élő gyerek át tudná érezni a család, főleg a gyerekek nehézségeit, különösen Angel szembesülését, kényszerét a felnőtté válással. Azt különösen nem értheti meg, hogy az édesanya miért hagyta el gyerekeit. Azokhoz, akik ilyen helyzetben élnek – mert Magyarországon is akadnak sajnos, szép számmal ilyen vagy hasonló sorsú gyerekek –, nem fog eljutni a könyv. Azért sem, mert nem tudnák megvenni, és azért sem, mert kisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy nyugodtan olvasgassanak. Pedig ez a könyv nekik, értük szól, hogy a világot egy kicsit másképp láthassák, erőt meríthessenek, lássák, hogy azért vannak olyan emberek, mint a szereplők közül a dédnagymama, a könyvtáros Lisa, és nem utolsósorban a csillagpásztor, Ray.
Fülszöveg
A 12 éves Angel Morgannek hirtelen kell felnőnie. Anyja eltűnik, idős nagyanyjánál felejti őt és kisöccsét. Mindhármukról a kislánynak kell gondoskodnia, titkolva helyzetüket a külvilág elől. Angel számára csak egyvalami nyújt némi vigaszt: barátságot köt egy idegennel, aki a csillagokat tanulmányozza távcsövével, s őt is tanítgatni kezdi az égbolt titkaira. Ezek a szép esték azonban csak rövid időre feledtetik a konzervételek, az örökös házimunka egyhangúságát. Miként talál kiutat Angel e mindannyiuk számára reménytelen helyzetből? Ezt meséli el Katherine Paterson lebilincselő regényében. A Nagy Gilly Hopkins szerzőjétől!

Katherine Paterson: Csillagnéző
Animus, Budapest, 2005

Fordította: Mátrai Edit
A/5, kötött, 224 oldal, 1980 Ft
ISBN 963 9563 59 5

Link:
Animus – Homályos nyomok:

Animus – Ügyeletben. Egy kezdő orvos feljegyzései:

Harry Potteren innen és túl – Interjú Balázs Istvánnal, az Animus vezetőjével:
www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=5&n=205
Már megint egy új lap!: www.papiruszportal.hu/site/?lang=1&f=&p=1&n=368


Oldaltérkép