Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainHogyan éljük túl… például kamaszodó leánygyermekünket?
Kiből lesz az olvasó? 10.

Szerző: bookworm
2006. december 30. 19.55

  Újabb, nagy sikerre számítható sorozatot indított útjára az Animus Kiadó. A kamaszodó lányokat megcélzó kötetek túlélési tippeket, ötleteket is kínálnak, fiúknak is hasznosak (már ha hajlandóak kezükbe venni holmi lányoknak írt „marhaságokat”). A szerző, Francine Oomen a holland ifjúsági zsűri kétszeres díjnyertese, legutóbbi kötetét a 15 milliós országban rögtön 150 ezer példányban adták ki, a két könyv tartalmát megismerve nem érdemtelenül.


Mikor az embernek egy csodálatos, okos, szép, csak einsteini mércével mérhető gyereke születik, még minden olyan egyszerű. Aztán évről évre, majd napról napra változik a véleményünk, eljutva addig, hogy ez a gyerek nem normális. Honnan van annyi kreativitás benne, hogy ménkű nagy hülyeségeket csináljon? Miért nem képes semmit sem megérteni, elvégezni, miért ordít a magnó, miért tetszenek neki a popvilág sztárocskái? Miért nem valami rendes ember a példaképe, miért éppen X vagy Y?
Rég voltunk serdülők, és mára egészen másmilyennek látjuk a világot. Hajlamosak vagyunk elfeledkezni a saját ballépéseinkről, az öltözködéssel járó megpróbáltatásokról és főleg arról, hogy úgy éreztük, 14 éves korunkban még mindig óvodásnak tartanak a szüleink. Hát most csőstül visszakaptuk az egészet. A mai serdülőknek annyival könnyebb, hogy a világ már elfogadóbb, sok olyasmit is elnéz, amit 20-30 évvel ezelőtt még nem.
De hogyan látja ezt Francine Oomen Hollandiában? Olyanok-e ott is a diákok, mint kies hazánkban? A könyv alapján teljesen azonosak a gondok, ott is divat a testékszer, a tetoválás, a hajfestés is dívik. A család sok esetben csonka, vagy nevelőapa pótolja az édesapát. Így van ez Rosa esetében is, aki hamarosan kistestvért kap, legnagyobb sajnálatára. Elég ciki, hogy az anyja ilyen öregen szül, halálra szégyelli magát miatta. Nem elég, hogy bővül a család, de el is költöznek (a lány szerint) a világ végére. Alexander, a mostohaapa rémesen szigorú, mindenbe beleüti az orrát. A Hogyan éljük túl az első csókot? Rosa szemszögéből nézve választ keres arra, milyen a szerelem, honnan lehet tudni, hogy már az. A lány mindent szép sorjában kiderít, persze néha nem a legszerencsésebb utat választja. Az eseményeket Rosa írt és kapott méljeiből és a szerző leírásából követhetjük nyomon. (A levelek formája jól elkülöníthető, mert nincs sorkizárás.) Érdekes, ahogyan Rosa látja az eseményeket, és az írói szemszögből való leírás is. Mindenféle karakterrel találkozunk, Esther, a régi jó barátnő és Jonas, a csak levelezésből ismert kamasz srác mellett meghatározó a tizenhét éves Thomas szerepe a cselekményben. Thomas Rosa szöges ellentéte, iszik, drogozik, cigizik, és egy krumplibárban dolgozik (egy ideig). Rosa, amint ilyenkor lenni szokott, teljesen belehabarodik, pedig a józan esze azt súgja, hogy ne tegye. A nagy szerelemnek majdnem egy baleset a vége; mikor a lány át akar menni a tetőn keresztül a fiúhoz, a látvány miatt – egy osztálytársát pillantja meg a fiú szobájában – majdnem leesik a magasból. Hogy ez a szerelem hogy alakul, Rosa megbékél-e az új családi felállással, kiderül a végig olvasmányos történetből.
A sorozat második darabja, a Hogyan éljük túl önmagunkat?, szintén túlélési tippekkel, ötletekkel szolgál, melyek a kedves szülőknek is igencsak hasznosak. Rosa abban a korban van, hogy szerinte ő a legcsúnyább, legbénább, legrosszabbul öltözött lány a világon. Mindent megpróbál, ami lehetséges, persze a felnőttek legnagyobb megdöbbenésére, a borotválástól a többszörös hajfestésen át a testékszer (először csak ragasztott) beszúrásán át a szemöldök kiszedéséig és a graffitizésig. A totális átalakulás vágya abban is jelentkezik, hogy Rosa Rooz néven levelezik a már az első kötetből megismert Estherrel és Jonasszal. Az események bonyolódnak, nem csak a lány családjában, (felnőttek számára) hajmeresztő dolgokat művelnek a szereplők. Érdekes, hogy a gyerekek mennyire másképp látják az eseményeket, mint ahogy az írónő, és persze a begyöpösödött agyú felnőttek.
Francine Oomen – talán azért, mert csak negyvenéves? – remekül emlékszik mindenre, és hőseivel úgy játszatja el az igazi nagykamaszos helyzeteket, mintha maga is tini lenne, egy közülük. Teszi mindezt fordulatosan, remek humorral és sok-sok (nem tanító nénis) bölcsességgel. Kiválóan bánik a szavakkal, ezt bizonyítja, hogy Hollandiában ő a tinikönyvírás megasztárja. A fiatalok alig várják, hogy megtudhassák, hogyan küzd meg a főhős a kőkemény, viszontagságos tiniélet újabb és újabb nehézségeivel.

A két kötetet Annet Schaap rajzai teszik még vonzóbbá. A fordító, Törő Krisztina Noémi tökéletesen beszéli a mai kamaszok nyelvét, ismeri a szófordulatokat, mondatai gördülékenyek, találóak.
Ismét egy új sorozat, végre a nagyobb lányoknak. Nekem nagyon tetszett, talán a kiadó könyvei közül ezek a leginkább.

Fülszövegek

Francine Oomen: Hogyan éljük túl az első csókot?
Szerelem… Mégpedig az első! Milyen érzés? És tényleg itt van? Akkor most nekem csábítónak kell lenni? Ez komoly…? És hogyan? Mi lesz, ha megcsókol? Rögtön fogok tudni csókolózni? Ezekre a kérdésekre Rosa sem tudja a választ, de mindent szép sorjában kiderít, ha nem is mindig a legszerencsésebb módszert választja. És miközben ezek az egyébként is izgalmas dolgok zajlanak, Rosáék elköltöznek, s velük költözik anya új barátja, Alexander is, akiről kiderül, hogy rémesen szigorú, és mindenbe beleüti az orrát. Az már csak ráadás, hogy Rosának kistestvére születik… Rosa szorgosan e-mailezik. Sok-sok tippet, ötletet cserél például arról, hogy legyen friss a leheletünk, hogyan keltsük fel az érdeklődést magunk iránt, miként valljunk szerelmet egy chatszobában, vagy éppen arról, hogy merjünk nemet is mondani, vállaljuk bátran, mit akarunk, és mit nem.

Francine Oomen: Hogyan éljük túl önmagunkat?
Szóval most kamasz vagyok. Serdülő… Az ember változik ilyenkor. És a szülei?! Vagy még mindig úgy gondolnak a gyerekükre, mintha ovis lenne? Mit tegyen az ember, ha a szülei ellenzik, hogy piercinget hordjon, s netán még saját véleménye is legyen? És mitévő legyen, ha kötekednek vele az iskolában, pedig ő azt szeretné, ha mindenki csodálná? Rosa válasza egyszerű. Kitalálja Roozt, saját maga új változatát. Vajon mindenkinek jó ez? Legalább Rosának biztosan jó? Ebben a könyvben találkozhatsz jó fej és nem annyira jó fej gyerekekkel, s nehezen nevelhető szülőkkel. Biztosan találsz pár jó tippet a szerelemmel, a külcsínnel, a bizonytalansággal és bátorsággal, a benned bekövetkező változásokkal kapcsolatban.

Francine Oomen: Hogyan éljük túl az első csókot?
Animus, Budapest, 2006

Kötött, 168 oldal, 1980 Ft
Fordította Törő Krisztina Noémi
Illusztrálta Annet Schaap
Borítóterv Beleznai Kornél
Szerkesztette Gábor Anikó
ISBN 963 9563 94 3


Francine Oomen: Hogyan éljük túl önmagunkat?

Animus, Budapest, 2006

Kötött, 168 oldal, 1980 Ft
Fordította Törő Krisztina Noémi
Illusztrálta Annet Schaap
Borítóterv Beleznai Kornél
Szerkesztette Gábor Anikó
ISBN 963 9715 05 0

Link:
Kiből lesz az olvasó? – Tanulmánykötet az olvasóvá nevelésről  
Kakadudalok, kakadudalol Szilágyi Ákos strófáira
Szerintem mindenki maradjon otthon… és olvassa el!
Röpirat a lektűr védelmében
Szaftos történetek Findusztánból: Mit főz ki Pettson és Findusz?
„A magyartanítás jelentős megújulás, módszertani és tartalmi átformálódás előtt áll” – interjú Fenyő D. Györggyel
Az indián sajt legújabb esete – a Geronimo Stilton-sorozat
Slade: Törzsek – küzdelem a serdülőkorral
Hollókapu, az Ötök erejével
Wilson: Folytassa, Lottie...!


Oldaltérkép