Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA sokféleség értelme verslegyezőben
Egy újfajta (konferencia)kultúra körvonalai

Szerző: Sz. Tóth Gyula
2011. október 4.

 Ez a versmondó-konferencia sorozat konklúziója. Kifejtem. Hogyan is kezdődött? Fűzfa Balázs első tankönyvében – irodalom_12 –, többek között, ez olvasható: „Merj mást gondolni, mint amit én!” A szerző azt ígéri, hogy a könyvben is igyekszik a Horatius-tételből származó felszólításhoz tartania magát. Azóta még három könyvet „állított elő”, immár teljes a kollekció. Miután mindegyiket nyomon követtem, viszonylag pontosan emlékszem a részletekre is, például a 12.-es könyv 7. oldalán kiállított könyv borítójára, ott a cím: Történelem – kultúra – medialitás.

Ez mint hitvallás az irodalom helyzetéről, tanításáról való felfogás. A meghirdetett programfilozófiát kiterjesztette egy másik akciósorozatra: A 12 legszebb magyar vers – versmondás és konferencia. A sorozat a múlt héten 9. állomásához érkezett Berzsenyi A közelítő tél című versével. A konferenciák beharangozóján, közben és utána, Fűzfa Balázs folyamatosan hangoztatta: célja a minél szélesebbre nyitott újraértelmezés. Gondolj mást, légy bátor, hisz egyről beszélünk! Ugyanarról, másként. Nem is tehetjük másképp.
A kezdetekben a meghívott és önkéntes előadók közül csak páran vállalkoztak merészebb fejtegetésekre, az elemzések szakszerűen gördültek, az értelmezések sorában meg-megvillant egy-egy sajátos, szokatlan elem. Olykor értetlenkedő hang is akadt: szabad-e ennyire szárnyalni az elmének? Mennyire „szakadjunk el” a költőtől, a műtől? „Na, mert azért…” Ám abban megegyezés volt: lehet mást gondolni. „Gondolta a fene!” – miként Fűzfa Balázs folyvást hirdeti, Arany János szavaival is biztatva, mára több előadó ezt magáévá tette: saját jogon értelmez.
 Beérni látszik az alkotói-szervezői következetesség, tetten lehet érni, nem beszél összevissza, gondolatai, metodikája világos, töretlen: a legújabb könyv szerzői bevezetője szinte szóról szóra megegyezik a legelső könyvet indító szöveggel. Sőt, még a fentebb említett könyvborító is a helyén van, a többi hasonszőrűvel. Csak a szerzőről készült fotó más, a fizimiska mit se változott, noha négy év is eltelt. Tapasztaltabb lett, megerősítve felfogásában. Zakóban, nyakkendővel, a mosoly, a biztató tekintet ugyanaz. Ezt igyekszik bizonyítani ez az utolsó konferencia nyomán visszatekintő elemzésféle.
Az előadók már „nem tartanak” a különbözőségtől, a különféleségtől, a sajátostól. Nem különcködnek, nem meghökkenteni akarnak (néha sikerül), mernek szárnyalni. Így aztán Berzsenyi tárgyalt műve alapján „szélesre nyílik a vers legyezője”, követjük egymás gondolatait, próbáljuk elképzelni Berzsenyit mint „maffiózót”, Kazinczyt mint „keresztapát” (ha már besegített a címadásba), felkapjuk a fejünket, tényleg, ki is Lolli. S legfőképpen: kié is Lolli? Ezen a ponton, a belevetített érzelem mellett, a bizonytalanság is hevíti a vért. A bizonygatásoknak egy szakértő irodalmári hang vet véget, mely adatokra támaszkodva bejelenti: nincs is Lolli. Lolli általános, szimbolikus női alak. Ez kicsit megnyugtatja a résztvevőket, nem lesz itt párbaj, meg eljött az ebéd ideje is. Észre sem vettük.
A konferencia metodikája igazodik a könyvekéhez, ahol a gyakorlatok munkára ösztönöznek: „keresd meg, tervezzetek…, vizsgáljátok meg…, mi a véleményed?, értelmezd…, és írjatok olyan szövegeket…” Szerencsére ezzel nem találkoztam: Mi a lényeg? (Mert ha a tanuló ezzel próbálkozik, nyomban megkaphatja a tanáros választ: Nem erre gondoltam!) Az elemzők nem töreked(het)nek az egyetlen igazság kimondására, a biztos tudósi ítélet kisajátítására. Hozzátesznek valamit, így lesz a sajátos közös, s lehet a közös saját. Mennyivel többet ér az effajta továbbképzés annál, amikor a pedagógus végigül egy programot, végigüli az eseményeket, hallgat és jegyzetel, és a végén tanúsítvánnyal távozik: részt vett. Papírja van róla.
A konferencia arra is jó, hogy „hasznos útmutatásokkal” szolgál az irodalomtörténészeknek, miként lehetne másként, és egyáltalán: figyeljünk a másikra, a többi előadó látásmódjára, hangjára. És elsősorban az adott műre, közelítsünk hozzá újra és újra, új attitűddel, megszabadulva a megszokásoktól, irodalmi modoroktól, a műre tapadt (tapasztott) rárakódásoktól. Nyissuk ki lelkünket a vers felé, a költő élete felé, mert nem az a kérdés, jön-e halál, a keserű (tudjuk, eljön úgyis), hanem az, hogy addig „jelenés” van. Azaz a Berzsenyi által is lefestett színes tájéletben dolog adódik.


Oldaltérkép