Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA népzene és a néptánc átörökítése: Jövőnk öröksége XX. → XXI.

Szerző: leho
2009. november 28. 6.56

 A Hagyományok Háza az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmusok támogatásával 220 millió forint összköltségvetésű projektet hajt végre 2011 áprilisáig. A Bartók és Kodály által elkezdett, majd többek közt Lajtha László és Martin György által folytatott gyűjtéseket a HH Folklórdokumentációs Központja eddig is rendszerezte, archiválta, digitalizálta, ám a támogatásnak köszönhetően ezt most nagyobb léptékben, tempóban végezheti. Az Utolsó Óra program pedig egy 50 darabos CD-sorozattal egészül ki.

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára a november 26-án tartott tájékoztatón kiemelte, hogy több hasonló projekt nyert el támogatást az utóbbi időben, például két „klasszikus” uniós, egy ceglédi (60 milliós) és egy fővárosi (FSZEK, 90 milliós) könyvtári pályázat. De a norvég pályázatokkal is „remekül vagyunk”, tért át a HH programjára, a Norvég Alap az uniós kulturális pályázatokat egészíti ki igen jelentős összegekkel. Két éve például a nádasdladányi Nádasdy-kastély felújításában is segítettek, legutóbb pedig Békéscsabán. A Norvég Alap kulturális területen 21 projektet támogat, összesen 7,5 milliárd forinttal, ami óriási összeg, ha a kulturális területre érkező forrásokat, nagyságrendjüket intenzitásukat tekintjük. Ezért mindenképpen köszönet jár nekik. A Norvég Alap 180 millióval száll be a HH projektjébe, a saját rész 15 százalék, amit az NKA biztosított. A program, úgy véli, „nyilvánvalóan sikerre van ítélve”.

  

Polgár Tamás, a norvég nagykövetség, illetve a Norvég Alap képviseletében elmondta, hogy kulturális támogatásaik legfontosabb célja az európai kulturális örökség védelme. Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de az Európai Gazdasági Térségnek igen, s kulturális teendőket is magára vállal. Jelesül a 10, illetve 12 újonnan csatlakozott uniós állam gazdasági felzárkóztatásához is hozzájárul. A népi kultúra hasznos kommunikációs forma az országok között, s ezt a területet az alap kiemelten támogatja, a támogatandó projektek összegének mintegy ötöde ezen a területen fog megvalósulni.
Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, a projekt vezetője röviden vázolta az összefonódó projekteket. Az Utolsó Óra a Fonó Zeneház 1997 ősze és 2001 között lezajló gyűjtése volt, melynek során több mint 1200 órányi zenét gyűjtöttek. Majd 2001-ben megalakult a Hagyományok Háza, és a gyűjtés bekerült a HH-ba, alapjául szolgálva az itt folyó gyűjtési munkának. A megalakuló Lajtha László Folklórdokumentációs Központja a gyűjtéseket, nem csak az Utolsó Óra anyagait, folyamatosan feldolgozza, dokumentálja, digitalizálja. 2003-ban teremtették meg azt az adatbázist, amelyet folyamatosan fejlesztve majd a készülő internetes adatbázis alapjává tesznek. Ehhez járul hozzá a Norvég Alap. A szakmai munkához csatlakozott a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete, a kolozsvári román folklórintézet, s előrehaladott tárgyalásokat folytatnak a szlovákiai társintézményekkel is. Egy olyan közös szolgáltató felületet akarnak létrehozni, amelynek az a célja, hogy a Kárpát-medencében végzett gyűjtéseket egy felületen, egységes szemlélettel bemutassa, ahogy annak idején ezt Bartókék is egységben képzelték el.

 Kelemen László, Schneider Márta és Polgár Tamás

A Pátriáról: a harmincas évek végén folyt a Magyar Rádióban egy fontos felvételsorozat, amelyet Bartók, Kodály, Ortutay irányított. Az adatközlőket Budapestre hívták, s a rádióban rögzített felvételeket kiadták. Az „új” Pátria, amit a HH kezdett el, ennek a technikának a folytatása. Itt csatlakozik az Utolsó Órához, amelynek során az adatközlőket szintén Budapestre hívták, s nagyon  korszerű eszközökkel rögzítették a felvételeket, szerencsére már az akkor még gyerekcipőben járó digitális technikával kezdték a rögzítést. Ez ad alapot ahhoz, hogy egy 50 darabos válogatást, CD-sorozatot adjanak ki. Ezzel a reprezentatív válogatással eljuthatnak minden egyes nagyobb, európai kulturális központba. De vannak videofelvételeik is, amelyek szintén digitalizálásra várnak…
Pávai István, a Hagyományok Háza tárvezetője, az Utolsó óra program gyűjtője a HH archiválási munkájáról beszélt. Az évtizedek folyamán számos eltérő technikával rögzítették a gyűjtéseket, amelyeknek a feldolgozása, archiválása, digitalizálása néha igen nehéz feladat. Hatalmas a gyűjtött anyag, jelentős részüket magángyűjtők saját pénzen gyűjtötték, sokszor amatőr audio- és videoeszközökkel. A Norvég Alap segítségével most ezen gyűjtemények jelentős részét meg fogják vásárolni, s beszerzik majd a lejátszásukhoz kellő technikai eszközöket is. A gyűjtemény klimatizált tárolóhelyiségbe kerül majd, s mivel ilyen jelenleg nincs, ezt is ki kell alakítani. Az analóg felvételek digitalizálásához korszerű számítógépeket, szoftvereket szereznek majd be. A munka legtöbb időt kívánó része a katalogizálás, tematizálás. Ez a katalogizálási munka eddig belső erőkkel, szerény létszámmal folyt, az alap támogatása folytán ez most megsokszorozódik. A bárki által a világ minden pontjáról elérhető internetes felületet bővítik, továbbfejlesztik, kezelését egyszerűsítik, és barátságosabbá is teszik.
Agócs Gergely a Szigeten a Beatricével lépett fölAgócs Gergely néprajzkutató-zenész, a Hagyományok Háza munkatársa, az Utolsó óra program gyűjtője a gyűjtés mikéntjéről, céljáról beszélt. Kiemelte, hogy a globalizáció véleményformáló csatornáin sokszor elhangzik, nem fontos ez a fajta önkifejezés, a lényeg a nagy trendekhez való csatlakozás, a globalizáció egyenvívmányainak a használata. Egy tévéinterjú során elmondta, hogy ezáltal szegényedik is a világ, vitába keveredett a riporter hölggyel, akitől meg is kérdezte: vajon milyen stiláris különbségeket lát a szatmári és az ormánsági blogger blogja között? A riporter nem igazán tudott választ adni. A sokszor emlegetett uniós kulturális sokszínűséget, diverzitást igenis ilyen projektekkel kell megvalósítani. Az 1250 órányi gyűjtött anyag lefedi a Kárpát-medence népzenei kultúráját.
Zsuráfszky Zoltán, a Honvéd Táncszínház művészeti vezetője, az Utolsó óra program táncgyűjtője mesélt eddigi gyűjtéseiről, a közvetlen kapcsolat megteremtésének fontosságáról, hogy az adatközlőknek legyen kedvük táncolni, bemutatni tánctudásukat. Jelenleg harminc filmfelvétele van Zakopánétól Ipolybalogig, amit Martin György útmutatása alapján vettek föl. Szabad a tánc: mindenkitől várnak további, akár amatőr felvételeket! 1980-ban szintén Martin útmutatása alapján Pávai Istvánnal Gyimesben gyűjtöttek, amiből egy majd 50 perces film is készült, s tervezi, hogy harminc év után ugyanoda, ugyanabba a pajtába visszamenve újra felmérjék az adatközlők tánctudását.


Oldaltérkép