Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA szó az élet tükre
A H1N1 után itt a vörösiszap

Szerző: Szekeres Nikoletta (Első közlés: delmagyar.hu, 2011. január 17.)
2011. január 19. 6.56

Kiss GáborKiss Gáborral, a Tinta Könyvkiadó igazgató főszerkesztőjével beszélgetett Szekeres Nikoletta arról az internetes szavazásról, amelyen a 2010. évre legjellemzőbb szavait keresték. „Az első 10 szó sorrendje a következő: 1. válság, 2. remény, 3. vörösiszap, 4. változás, 5. árvíz, 6. katasztrófa, 7. szegénység, 8. Fidesz, 9. választás, 10. fülkeforradalom. Igazolva látom feltevésemet, hogy nagyon éles a fénykép rajzolata. Mert valóban itt a válság a nyakunkon, itt volt a vörösiszap-katasztrófa, amelyhez hasonlót csak katasztrófafilmekben láttunk eddig, és a beküldött szavakban ott van az örök emberi bizakodás, hogy semmi rossz nem tart örökké, azaz fellelhető a remény.”

– Honnan ered az „év legjellemzőbb szava” ötlete?
– A Tinta Könyvkiadó két éve jelentette meg a sikeres Retró szótárát, amely az ötvenes, az 1960-as évek legjellemzőbb szavait tartalmazza. A szótár összeállításánál interneten gyűjtöttük a korfestő szavakat. Bennünket is meglepett, hogy milyen sokan küldték be javaslatukat. A szavazás eredménye: 1. táncdalfesztivál, 2. építőtábor, 3. békekölcsön, 4. kommunista szombat, 5. kulák, 6. úttörő, 7. Bambi, 8. kisdobos, 9. munkásőrség, 10. úttörővasút. Tudjuk, hogy minden szó mögött egy világ húzódik meg, és gyakran a szavak nem is egyértelműek, sőt igencsak logikátlanok. Mert végül is milyen alakú a kockasajt? Vagy nem önellentmondás a műanyag fakanál? Aztán milyen étel is a csirkemellsonka?

– Mi a kezdeményezés célja? Játék csupán, vagy van „mögöttes” szándékuk is?
– Ez a szavazás is sokkal több mint játék. Gondoljunk csak arra az 1970-es évek eleji Illés-slágerre, miszerint „A szó veszélyes fegyver, és van, aki fegyvertelen”. A Tinta Könyvkiadó a hazai egynyelvű szótárkiadás piacvezetője, tréfásan azt mondhatom, hogy szavakkal kelünk, szavakkal fekszünk, minden percben szavakkal foglalkozunk. A szavazásra beküldött új szavakat, mint például a vuvuzela, be fogjuk építeni az új szótárakba. Természetesen az is célunk, hogy szótárhasználóinkkal, vevőinkkel, a Tinta Klub tagjaival folyamatosan tartsuk a kapcsolatot. A párbeszédet erősíti a szavazás mellett a Tinta Facebook-oldala is, ahova rendszeresen teszünk fel érdekességeket az elektronikus portál látogatói számára.

– Kezdenek-e valamit az eredményekkel?
– A szavazást már menet közben is érdeklődéssel nézegettem. Mindig újra és újra beigazolódik, hogy a szó az élet tükre. Mert kimondom azokat a szavakat, hogy kaftán, turbán, minaret, dzsámi, és máris az oszmán-török korban képzelem magam. Elhangzanak a békekölcsön, sztahanovista, lódenkabát, svájcisapka, brigádmozgalom, kollektivizálás szavak, és máris az ötveneses évek hangulata tör ránk. A szavazás eredménye a magyar valóság 2010-ben készült fényképe, csak a fényképen nem híres emberek, szép tájak, családi események, hanem szavak vannak. Nem véletlen, hogy az előző szavazáson az addig soha nem hallott H1N1 szó szerepelt dobogós helyen, most meg az eddig szerencsére még nem nagyon ismert vörösiszap. Megjelent a szavak között a lájkol, amely a modern közösségi portálhoz, a Facebookhoz kapcsolódik. Akkor használják ezt a kifejezést, amikor valaki bejelöli valamelyik bejegyzést vagy hírt a portálon, mert neki tetszik az. Sajnos ez az idegen szó terjedt el, igaz azonban, hogy ezáltal a magyar nyelv egy eddig nem használt szóval lett gazdagabb.

 Kiss Gábor

– Amikor felteszik az oldalra a kérdést, számítanak-e valamilyen eredményre?
– Mikor elindítottuk a szavazást, még nem tudtuk, mi lesz a végeredmény, hiszen folyamatosan alakult ki a végső sorrend. A mi szavazásunknak az a lényege, hogy nem előre adunk meg szavakat, és a szavazónak nem egy adott listából kell választania. Volt, aki az esküvő, volt, aki a diploma szót küldte be. Igen, az ő életükben 2010-ben az esküvő és a diploma megszerzése volt az egyik legfontosabb dolog. De ezek a szavak nem kerülhettek be az elsők közé. Hiszen az 1500 szavazat közül az övék csak egy volt. A szavazásról el kell mondani, hogy mindenki három szót küldhetett be elektronikusan.

– Egyes kifejezések többféle írásmóddal is szerepelnek (pl. vörösiszap – vörös iszap). A szavazatokat automatikusan számlálják, vagy idővel elkészülnek a szavazat-összeszámlálások is?
– Számítógépes rendszerünk bizonyos fokig egységesíti a szavazatokat. Azonban a magyar helyesírásban sajnos nagyon bonyolult a külön- és egybeírás szabálya. Gyakran kicsit következetlen is. Különírjuk: házi feladat, és szintén külön: nyitva tartás. Ezeket például valaki eldöntötte egyszer, de ezt a döntést meg is lehetne változtatni. Persze kell beszélnünk az olyan összetételekről, amelyek mást jelentenek egybe- és különírva, mint például „meleg ágy” vagy az „állat orvos” szókapcsolatok.

– Mit szólnak a jelenlegi eredményekhez, illetve a végeredményhez?
– Az első 10 szó sorrendje a következő: 1. válság, 2. remény, 3. vörösiszap, 4. változás, 5. árvíz, 6. katasztrófa, 7. szegénység, 8. Fidesz, 9. választás, 10. fülkeforradalom. Igazolva látom feltevésemet, hogy nagyon éles a fénykép rajzolata. Mert valóban itt a válság a nyakunkon, itt volt a vörösiszap-katasztrófa, amelyhez hasonlót csak katasztrófafilmekben láttunk eddig, és a beküldött szavakban ott van az örök emberi bizakodás, hogy semmi rossz nem tart örökké, azaz fellelhető a remény. A politika is megjelenik természetesen a Fidesz nevével és az Orbán Viktor alkotta fülkeforradalom szavakban. A szavak fontosak, Juhász Gyula lírain így vall a jelentőségükről: „Világokat jelentenek, / Meghaltál, ha már nincsenek. / (…) Ölnek és feltámasztanak. / Szavak, csodálatos szavak.”

Szótérkép 

Melyik három szó jellemzi legjobban a 2010. évet?
A szavazás eredménye

1. válság 208
2. remény 132
3. vörösiszap 121
4. változás 81
5. árvíz 76
6. katasztrófa 74
7. szegénység 71
8. Fidesz 64
9. választás 59
10. fülkeforradalom 57
11. hazugság 54
12. kétharmad 52
13. bizonytalanság 51
14. eső 45
15. korrupció 36
16. várakozás 33
17. szerelem 29
18. csalódás 29
19. félelem 28
20. kilátástalanság 27
21. diktatúra 26
22. katasztrófák 25
23. kormányváltás 24
24. összefogás 23
25. káosz 21
26. átverés 21
27. csőd 20
28. Orbán 18
29. reménytelenség 17
30. győzelem 17
31. pénz 17
32. nyugdíj 17
33. vörös iszap 17
34. munkanélküliség 16
35. szeretet 16
36. választások 16
37. foci vb 15
38. rossz 15
39. nehéz 15
40. kráken 15
41. lájkol 14
42. belvíz 13
43. elszámoltatás 13
44. médiatörvény 13
45. újrakezdés 13
46. siker 12
47. bizalom 12
48. forradalom 12
49. politika 12
50. család 11


Oldaltérkép