Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainParapatics Andrea: Szlengszótár
A mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése fogalomköri szinonimamutatóval

Szerző: leho
2009. április 20. 6.56

 A Tinta Könyvkiadó Az ékesszólás kiskönyvtára sorozatának 6. tagjaként jelentette meg 2008-ban a Szlengszótárt. Szerzője fiatal: Parapatics Andrea magyar nyelv és irodalom szakon végzett az ELTE bölcsészkarán, jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. Közel három éve foglalkozik a témával. A szótár végiglapozása és számos szócikk elolvasása után megállapíthatjuk, hogy tudományos értéke mellett igen érdekes és szórakoztató kiadvány, illetve baró/király/világbajnok/zura/zsír, ami egy szótár esetében nagy szó.

A Tinta Könyvkiadó szótárait és más kiadványait a szakma és a közönség egyaránt kedveli, ezt a többszöri kiadások, újranyomások és a Magyar Tudományos Akadémia Szótári Munkabizottsága által több esetben odaítélt Kiváló magyar szótár cím is bizonyítják (az én kedvencem történetesen a Magyar szókincstár). Ráadásul a kiadó olyan területekre is merészkedik, amelyekkel az Akadémia szakbizottságai eddig még nem foglalkoztak. Szimpatikus, hogy számos esetben szembemennek a fősodorral (ezt a kifejezést az Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat másik darabja, a Divatszavak taglalja – hamarosan írunk róla), s például egy szótár nevében (a most megjelent Keresztnevek enciklopédiája) az utónév helyett keresztnév szerepel, ezzel is némi gyógyírként szolgálva azoknak, akik eddig is kikérték maguknak, hogy vezeték- és utónevük legyen.
Az Előszóban Parapatics Andrea kifejti, honnan, miből merített; a kiadvány nem tematikus diák-, sport- börtön- stb. szlengszótár, olyan szavakat válogatott be, amelyeket bárki ismerhet és használhat. Találhatók benne akár évtizedes kifejezések (tarhál, mák, elhúz), de jelentős a szerző saját gyűjtése is, illetve sok a friss, újabb keletű kifejezés (tupper [’marihuánás cigarettával gyakran élő ember’, huligán [’italba belerepült rovar, muslica’], lúzer [lásd szintén Divatszavak is).
Nem maradhat el természetesen a szleng körüljárása sem, és mivel nem létezik minden szakember által elfogadott egymondatos definíció, több meghatározást is felsorol. Kitér arra is, hogy szleng szavunkra nincs jobb kifejezés, például a korábban bevezetett „pesti nyelv” (vö. pestiesen) sem állja meg a helyét, hiszen ezek a kifejezések nagyon sokszor például nép-, tájnyelvi eredetűek.
A szótár a szlengszavak után azok vonzatait is felsorolja. Egy példa:

csesztet [cseszeget] ◊◊ DURV i ’zaklat, piszkál’ Folyton csak cseszegetsz, és nem is veszed észre, hogy mennyit változtam pedig.

A szó jelentése után mindig kitalált példamondat(ok) szerepel(nek) – ami(k)nek egyes esetekben a pejoratív stb. tartalmával a szerző és a kiadó természetesen „nem vállal közösséget”. Hasznos a kötet végén lévő fogalomköri szinonimamutató, mely „tematikusan csoportosítja a szlengszótár elemeit a köznyelvi változat rokon értelmű szavaiként, megkönnyítve ezzel a böngészést és célzott keresést”. A szótár további jelentős hozadéka, hogy használati gyakoriságot is feltüntet egy sajátos szűrő, az internet beiktatásával; a szócikkeknél rombuszok mutatják, hogy az egyes kifejezések hányszor fordulnak elő a világhálón (1000 alatt, 1000–10 000 között, 10 000 fölött).
A végére hagytam: a kötet egyik legfontosabb erénye, hogy érdekes és szórakoztató is. A jól ismert és a köznyelvbe beivódott kifejezések mellett számos esetben ismeretlen használatba botolhatunk, a fülszövegben szereplő példamondat (lásd lentebb) „lélekidomár”-a, a „szerencsecsomag” (’szerencsétlen, ügyetlen’), a „vidkari” (’videokártya’ – és nem ’videókártya’, ahogyan a kötetben szerepel), a „kotu” (’piszok, rendetlenség’), a „hosszút köp” (’hány’) vagy a „huligán”.
Egy jól felépített, jól áttekinthető, felhasználóbarát kötet született, szlengszavakkal Parapatics Andrea szótára baró/király/világbajnok/zura/zsír. Kedvcsináló lehet a sorozat további köteteinek fellapozásához is.

Fülszöveg

Ezzel a bibliával tuti, hogy bevágódsz a lélekidomárodnál: így vili lesz neki, hogy mit rizsázol. És még az ősökkel is együtt mazsizhattok belőle, akik valszeg salátává olvassák majd.

Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat hatodik kötete hasznos segédeszköz mindazok számára, akik nap mint nap találkoznak a szlenggel, de nem ismerik minden szavát pontosan. Megtudhatják belőle, hogy a fenti példamondatban a lélekidomár az osztályfőnököt jelenti, és mazsizni annyit tesz, mint válogatni, szemezgetni valamiből. Izgalmas olvasmány azok számára is, akik érdeklődnek a magyar nyelv legfrissebb jelenségei iránt.
A Szlengszótár a mai magyar szleng több mint 2000 szavát és kifejezését értelmezi rövid magyarázatokkal, és szemléletes példamondatokkal mutatja be használatukat.
A szótár végén található fogalomköri mutató - a magyar szótárirodalomban elsőként - tematikus csoportokba rendezve adja közre a hasonló jelentésű, szinonim szlengszavakat. Így az olvasó együtt láthatja például az eszik jelentésű bebüntet, bepuszil, burkol, flamózik, kajcsizik, zúz igéket.
Parapatics Andrea magyar nyelv és irodalom szakon végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. Közel három éve foglalkozik a szlenggel.

 Parapatics Andrea: Szlengszótár
A mai magyar szleng 2000 szava és kifejezése fogalomköri szinonimamutatóval

Az ékesszólás kiskönyvtára sorozat

Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2008,

Kartonált, A/5, 144 oldal, 1490 forint
Lektor: Pusztai Ferenc
9789639902015


 Link:

Csácsumi, csőváz, Csókolom, pókmajom!
Tinta Könyvkiadó honlapjaOldaltérkép