Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainLegyen gitár! 52 ezren a VII. Hangfoglaláson a SYMA csarnokban

Szerző: terminator, fotó: PP
2012. október 7.

 Október 5–7. között 85 standon több mint száz kiállító mutatta meg, hol tart ma a hang-, a fény-, a színpad-, a színház- és a stúdiótechnika. A budapesti SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központban több tízezer hangszer (5 milliárd forint értékű hangszer- és hangosítástechnikai eszközpark) várta az érdeklődőket. Kelet-Közép-Európa eddigi legnagyobb zenei demonstrációján csaknem 300 ingyenes zenei eseményen tekinthette meg a közönség, mit is tud a technika 2012-ben.

Na, itt tényleg megvalósult az AC/DC teremtése. Lett hang, fény… és gitár (a legnépszerűbb hangszer idén is a hat- és több húros volt) = rock. A dj-seket elnézően kikerültük, hiszen békésen megférünk egymástól távol ekkora, mintegy 12 ezer négyzetméteres területen. Nézelődni legjobban pénteken délelőtt, kora délután lehetett, ekkor még levegős volt a kiállítás.

  
 

A „hangerő atyja”, azaz az idén elhunyt Jim Marshall tiszteletére emlékkiállítást szervezett a Vintage Gitár Show. Kéttucatnyi rendkívül értékes, több évtizedes darabot nézhettünk meg, köztük Radics Béla elnyűtt hangszerét és erősítőjét. A kiállításnak ezt a részét felügyelték csak őrök, minden más, a Hangfoglaláson bemutatott pengetős, ütős, vonós vagy fúvós hangszert szabadon ki lehetett próbálni, amivel élt is a vendégek apraja-nagyja.

     
 

Idén már három csarnokrészben zajlottak az események. Az A és B csarnokban egymást követték a hangszerbemutatók, unplugged koncertek, közönségtalálkozók és dedikálások. Több mint 300 ingyenes zenei program közül választhattunk.

    
 

Az emeleti szakmai teremben például a laikusok, mint én, megcsodálhattuk az elektromos dobot, minden instrumentumot zsinór kötött egy laptophoz, amely az erősítőhöz továbbította a jeleket. Az E-Drum Stúdió munkatársa elmondta, akár egy panellakásban stúdiót lehet kialakítani, megfelelő hangerő-beállítás mellett a leggonoszabb Márisok sem fogják észrevenni. Ha pedig rossz a tempó, azt a szoftver segítségével igen egyszerűen javítani lehet egy cédéfelvételnél…

   
 

Ugyanitt péntek este a Haragosi Group-koncerten megismert Jánossal (a munkából öltönyösen ide sietett) élveztük Nagy Ádám és Lee Olivér Marshall AS50D Acoustic Guitar Combót bemutató produkcióját. Őket erősítette Makovics Dénes most csak fuvolán, beatboxon, illetve jókedvvel. A durvulást fokozta Szapi, akinek a Gerry Lightgeart egyedül kellett volna prezentálnia, de ő inkább beszállt, s jó kis örömzenélés kerekedett az alkalmi társulásból. Szappanos György idézte Mohait, „ha a 12 hangból néhányat eljátszunk, az már jó” – persze egyáltalán nem volt ennyire tragikus a helyzet! Másnap láttunk Lukács Petától egy a szó szoros értelmében vett termékbemutatót is, ő nem elsősorban professzionális játékkal rukkolt ezúttal elő, hanem a GR-55 extrém tulajdonságait is csalogatta ki a gitárból.

  

A C csarnok három színpadán péntektől vasárnapig egymást váltották a zenekarok (a természetesen élő koncerteket a honlapon élőben is lehetett követni). Nem mindet láttunk, de most is tetszett a Gary Moore tribute Vámos Zsolttal, az Intim Torna Illegál, jó volt hallgatni Ryan Roxie-t, Alice Cooper egykori gitárosát (rutinosan Black Sabbathtal hangolt be és a Poisonnal kezdett) és a sportszerűség jegyében az iScreamet, a Cadaveres pedig nagyon oda…

  
 

Szombaton és vasárnap hatalmas tömegeket vonzott a Hangfoglalás. A standok között rengetegen sétáltak, nézelődtek, és sokan próbáltak ki hangszereket, hangtechnikai berendezéseket. A Hangfoglaló Magyarország országos tehetségkutató döntőjét, közel 10 ezer zenekarból, a Semi Holsen nyerte meg, így tagjai vihették haza az 1 millió forint értékű hangszeres fődíjat.

    
 

– Ez volt a legnagyobb, legsikeresebb Hangfoglalás – mondta el Andrásik Remo szervező, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára. – A rendezvény színvonalában európaivá vált, sok külföldi jött el hozzánk, idén ráadásul rekordot is döntöttünk az 50 ezres nézőszámmal. A Hangfoglalás megmozgatta a teljes magyar szakmát mind fizikailag, mind szellemileg. De nem állunk meg, már most elkezdjük szervezni a jövő évi Hangfoglalást!

 
 

Zajlott zaj, kerekasztal-beszélgetés, fórum, kemény szakmai viták, lightos interjúk, dedikálás és zene, zene, zene, mindent a kéznek, mindent a szemnek, mindent a fülnek.

A kiállítás honlapja
További képek Facebook-oldalunkon

  


Oldaltérkép