Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domain„A tőlünk megszokott falbontó módszerrel”
Interjú Kállai János gitárossal

Szerző: terminator, fotó: leho
2011. december

 „Tolni kell, de néha már gurul magától is.” A K3 zenekar legutóbb a Crazy Mamában kényeztette a közönséget, és odarakott egy nem akármilyen kétórás show-t. De a show-nak, mint tudjuk, mennie kell tovább, a következő attak a Rocksuli megnyitója lesz január 13-án. Kállai Jánost az ország egyik legpengébb gitárosának tartom, az utolsó koncertről, a megnyitóról és a most megjelent gitároktató könyvéről beszélgettünk.

Jó régen volt már, amikor olyan K3-koncerten jártam, amelyen semmiféle időbeli korlát nem akadályozta a trió kibontakozását. November 2-án az Őrült Hölgyben végre ilyen buli nézett ki, hiszen errefelé nem gond, ha valaki egy kicsit tovább húzza. Nagygyörgy Gábor, Szuna Péter és Kállai János pedig tovább püfölte, tépte, húzta és pengette. Azt már megszoktuk, hogy a rockwellek és a decibelek tort ülnek a koncertjeiken, de most másfajta csemegével is szolgáltak. A közönség soraiból felhívott lányok doboltak Jani út- és ritmutatása alapján, az ütős, könnyed játék, szemfényvesztés, vizuális inger jól jött a féktelen metál után. Majd megint a húrokba csaptak, egymásba lógtak, akaszkodtak a hangszerszólók. Az est második meglepetése egy nagyszerű félórás akusztikus blokk volt, ami már kizárólag a fülnek szólt. Itt mutatták meg, amit persze tudunk, hogy a finomabb dallamokat ugyanúgy elő tudják csalogatni, és a virtuóz játékhoz nem kell mindig dübörgés. Hatalmas bulit élvezhettünk, a közönség alig akarta leengedni őket a színpadról. Na, ezt a klubhangulatot nem tudja semmilyen nagyszínpad nyújtani.

 
 

Hogy éreztétek magatokat? Ilyen sokat játszani még soha nem láttalak titeket!
Imádunk a színpadon lenni, számunkra ez az igazi élet. A legnagyobb öröm és az egyik legjobb dolog az életben, amikor a saját zenéjét játszhatja egy zenész, és ezt az élményt megosztva a közönséggel olyan energiát és szeretetet kap vissza, ami nemcsak a következő koncertig képes feltölteni, de el is raktározódik. Ez sokszor ösztönöz egy-egy munkafolyamat, dalírás során is. Sokat játszani meg egyszerűen imádunk!

  

Persze, jó dekoltázsú lányokkal dobolni nem rossz… Honnan jött ez a show-elem?
Kedveljük, ha a gyengébbik nem megjelenik a színpadon. Mostanság erősen nő a K3-as hölgyek tábora, ami jó. J Szeretünk újdonságot csempészni a programba. Nem találjuk ki pontosan lépésről lépésre, hogy most mi hogy legyen, csak engedjük, hogy történjenek a dolgok. Ugyanez jellemző a zenénkre is. A koncerteken sokszor belenyúlunk a szerkezetekbe, szólókba. Sosem lehet előre tudni, hogy kezdünk vagy zárunk egy dalt. A közönségünknek pedig ezt nagyon tetszik. Szerencsések vagyunk, mert annyira szeretnek minket, mint mi őket. Talán azért, mert nem magunknak muzsikálunk, természetesek, és nem „kitaláltak” vagyunk, és ezt érzik is. Nem rólam szól a zenekar, hanem rólunk és a zenéről. Akkor örülök igazán, amikor koncert után úgy jönnek oda hozzánk a barátok, rajongók, hogy de jó volt ez és ez a dal, nem pedig csak a hangszeres virtuozitást van a középpontban. Mi nem azért zenélünk, hogy megmutassuk, kik vagyunk, hanem a zenélés öröméért. Igaz, nagy kihívás olyan gitármágusok koncertjein bemelegíteni, mint Tony Macalpine, Richie Kotzen
, Paul Gilbert, Vernon Reid (Living Colour), Marty Friedman, de egy idő után a „megmutatom” átalakul „zenélek” érzéssé, és ez a fontos.

 

 

Óriási volt az akusztikus rész, a másik meglepetés is.
Nem gondoltuk, hogy ilyen nagy sikere lesz! Éppen ezért tervezzük a folytatást. Valójában a koncertek kivételével főként akusztikus gitáron játszom és dolgozom. Akusztikust használok tanításhoz, de a K3-dalok írásához is. Számomra egy jó dalnak akusztikusan is jól meg kell szólalnia, ez a receptem. Szeretem az akusztikus gitár hangzását, mert arra késztet, hogy az eddig tanultakat felejtsem el, skálákat, tekeréseket, és ezek gyakorlása helyett inkább dallamokat alkossak. Az elektromos gitáromat is sokszor direkt „kényelmetlenül” állítom be, azaz vastag húrokat használok, messze a gitár nyakától, mert így szebb a húrok csengése, és legalább nem futkározom a nyakon, bár azért így is előfordul néha, hogy egy-egy szólóban kicsit túlpörgök. Az akusztikus K3-progam másfajta gondolatok, hangulatok közlésére, átadására nyújt számunkra lehetőséget, amit a már tőlünk megszokott falbontó módszerrel nem igazán lehetne. Nagyon szeretünk az akusztikus dalok szerkezetébe is belenyúlni. Sőt valójában ez a fajta improvizatív játék a szerkezetekkel innen indult anno.

    
 

Hogy megy most a K3 szekere?
Általában tolni kell, de néha már van, hogy gurul magától is. Épp a napokban adtunk egy zenei rádiónak interjút, melyben a műsorvezető megjegyezte, hogy az Omega óta a K3 az első olyan zenekar, amelynek a dalait világszerte sugározzák a rádióállomások. Szerintem ez főként annak köszönhető, hogy instrumentális csapat révén a dalaink nem ütköznek nyelvi korlátokba. Ha minden jól alakul, év végére felér a szekér a dombra, és jövő év márciusától nagy sebességgel vágunk át Európán, és talán még Kanadába is eljutunk. De nyugtával dicsérjük a napot, és inkább beszéljünk erről akkor, ha már túl vagyunk rajta!

 

  

Hamarosan felléptek a Rocksuli megnyitóján. Mi lesz a menü, mit játszotok?
A debreceni és a pesti rocksulis tanári karok és a K3 koncertje lesz. A pesti tanári kar koncertprogramja még most körvonalazódik. Én is játszom egy kicsit. Nem mintha utána ne játszanék eleget, de jó a csapat, reméljük, kitűnő hangulat lesz. A K3-program, úgymond, totál „kivehető ajtós” lesz. Azt játszunk, amihez kedvünk lesz, és talán belefér egy kis jammelés is, majd meglátjuk.

 

    

Tanítani is fogsz a Rocksuliban. Mit kell tudni az iskoláról? Mennyiben lesz más, mint a kőbányai?
A pesti Rocksuli a Debrecenben 22 éve működő és jeles múltú Rocksuli kihelyezett tagozata. A Csokonai-díjjal kitüntetett debreceni Roksuli igazgatója, a Lehel László-díjas Vince Béla ez év novemberében vehette át a Magyar Ifjúságért Díjat. Eme debreceni zeneiskola alapjaira szeretnénk építkezni és hagyományait tovább vinni Budapesten minél szélesebb körben. Év végi, 700-800 fős, jó hangulatú vizsgakoncertek (Csokonai Színház, Lovarda, Vojtina Bábszínház, Kölcsey Központ) olyan ismert zenészek társaságában, mint Tátrai, Lukács László, Kowalsky, Bugs, Szekeres András és Barbaro Attila, Tolcsvay László, Hobo, Jamie Winchester és Hrutka Róbert, Temesi Berci, D. Nagy Lajos, Zanzibár, Cipő, Roy és Ádám, Takáts Tamás, Trócsányi Gergő, Pityesz), nyári zenei táborok (Kéked), külföldi kapcsolatok, lehetőségek, dornbirni (Ausztria) dzsessz-rock szeminárium stb. A Rocksuli hiánypótló jelleggel jött létre. Itt nem az előadóművész-képzés és a „papír” megszerzése az elsődleges cél (vizsga- és felvételi felkészítésben természetesen tudunk segíteni), hanem az, hogy akik csak hobbiszinten szeretnének zenélni tanulni, azok is teret kapjanak.
Év közben is lehet jelentkezni! Nincsenek feltételek, nincs korhatár, bárki jelentkezhet, kezdőtől a haladóig. A zeneoktatás mellett nagy hangsúlyt kap a zenekari oktatás is. A pesti Rocksuli tanári kara fiatal, ám sok színpadot megjárt zenészekből áll, akikkel a diákok nagyon könnyen meg fogják találni a közös nevezőt.

  
 

Gitározni sokan tudnak, jól gitározni már kevesebben. De minderről nagyon kevesen írnak. Most jelent meg gitároktató könyved. Mesélj róla!
Egyrészt alkalmazható alapfokú zenei oktatásban főtárgy- (gitár-) órákon segédanyagként, de hatalmas segítséget nyújt azok számára is, akik önállóan szeretnék megismerni a hangszert, annak helyes tartását, a gitár behangolásának, az első akkordok és az első dalok elsajátításának folyamatát. Főleg kezdő gitárosok számára lett összeállítva, felépítve a tananyag, de 1-2 éves zenei előképzettséggel rendelkezők is tanulmányozhatják. Valamint egyéb hangszeresek is rengeteg hasznos feladatot, és gyakorlatot találnak a könyvben, ami nem csak gitárosok részére íródott. Itt szeretnék köszönetet mondani Jankov István barátomnak, aki lektorálta, és külön köszönet Balogh-Walder Tamás barátomnak, a Creartive Design
ügyvezető igazgatójának, vezető grafikusának a borító-, kiadványtervért és a tipográfiáért, valamint a mérhetetlen támogatásáért. Az Ő jóvoltából lehetünk büszkék a K3 oldalára is.

   

*

Kállai JánosFacebookon
E-mail
K3 a Facebookon

Rocksuli
Kedvcsinálónak néhány név a tanári karból:
Dob: Kovács Norbert (Mrs Columbo), Czébely Csaba (ex-Pokolgép), Markó Ádám (Special Providence, Kartel, Hrutka Robi), Rékasi Attila (Subscribe)
Gitár: Kállai Jani (K3), Kékkői Zalán (Ákos), Nagy Gábor (Wasabi KHT, ex-Zanzibar), Csányi Szabi (Black-Out)
Billentyű: Pulius Tomi (Mocsok Egy Kölyök)
Basszus: Fekete Tibor Samu (Ákos), Fehérvári Attila (Black-Out)
Bővebb infó: 70/3202711
E-mail 

 Kállai János: Rocksuli – Kezdő gitárosok részére összeállított tankönyv
2011, 210×297 mm, 160 oldal, 3500 Ft + postaköltség
Borító-, kiadványterv és tipográfia: Balogh-Walder Tamás, Creartive Design
Lektor Jankov István
ISMN: 979-0-801659-23-1

A K3 frontemberének, gitárosának eme tankönyve az alapfokú zeneiskolai oktatásban kiválóan alkalmazható, mely gyakorlatokkal és dalokkal egyaránt színesített tananyag. Ugyanakkor hatalmas segítséget nyújt azok számára is, akik önállóan szeretnének az első lépésektől (pl. a gitár helyes tartása, pengető tartása, hangolás stb.) eljutni egészen a dalok játszásáig.
A 2011. december 31-ig leadott rendelések esetében akciós bevezető ár: 3000 Ft + postaköltség. Rendelés, és bővebb információ:
k3music@gmail.com, személyes átvételre is van lehetőség


Oldaltérkép