Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainOzorai példa 3. – Közel 1,5 milliárd forintos fejlesztéssel megújul az ozorai reneszánsz várkastély

Szerző: korboncnok, fotó: leho
2012. november 20.

 „A két éven át tartó munka során folytatódik a település reneszánsz várkastélyának felújítása: helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár történeti kertjét és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve. A település, amely mind a mai napig sokat megőrzött reneszánsz hangulatából, a felújítás során reneszánsz főteret, egy valódi piazzát kap.”
A 3. rész a konkrét tervekről, fejlesztésekről és az NG megszüntetéséről szól.

 Az 1. rész
És a 2. rész

A térképet nézve az ember ideális turisztikai helyszínnek tartaná Ozorát. A szép, vadregényes vidéken, a Külső-Somogyi-dombság északkeleti részén elterülő 1700 lakosú nagyközséget (többször a megye legvirágosabb települése) a Balaton közelsége (az erdőn keresztül 30, de autóval már 60 km), a folyóvizek, a Cinca és a vízi sportokra is alkalmas Sió erre predesztinálnák. Ám a mostoha közlekedési viszonyok mégis távolivá teszik. Ezt emelte ki előadásában az október 25-i ünnepélyes szerződés-aláíráson Dobó Ágota, az NG akkori gazdasági igazgatóhelyettese. Az NG-nek a fejlesztéssel az is a célja, hogy a Balaton–Pécs, ma még nagy „turisztikai távolságot” lecsökkentse. Aki a Balatonnál nyaral-telel, annak legyen érdemes Tolnán és Somogyban is körülnéznie, például Ozorán vagy Somogyváron, s onnan már igen közel esik maga Pécs is különleges látnivalóival.
Dobó Ágota hozzáértését és elhivatottságát jól ismerjük, ezúttal is nagyszabású és megvalósítható projekttervvel rukkolt elő az NG. A 24. óráról beszélt, amikor még sok mindent meg lehet menteni, visszaállítani a várkastély, a birtok kiegészítő gazdasági és a település egyéb épületei esetében, illetve hangsúlyozni lehet az egykori mezőváros Pipo-korabeli reneszánsz jellegét.

A tervek
A két éven át tartó munka során folytatódik a település reneszánsz várkastélyának felújítása: helyreállítják és feljáróhidakkal egészítik ki az épületet körülvevő várfalat, megújítják a vár történeti kertjét és feltárják a várárkot, amely jelenleg be van temetve. A település, amely mind a mai napig sokat megőrzött reneszánsz hangulatából, a felújítás során reneszánsz főteret, egy valódi piazzát kap.
A fejlesztés másik iránya a látogatóbarát környezet létrehozása: helyreállítják az „Esterházy-kocsmát”, amely – a nevével ellentétben – látogatói központ lesz, felújítják a „Kula-kertet”, ahol parkoló is épül, és felállítanak egy szabadtéri színpadot koncerteknek, előadásoknak, kulturális rendezvényeknek.

  

A harmadik célkitűzés egy reneszánsz élményház megteremtése, amely nemcsak bemutatja a reneszánsz élettel teli, színes világát, de arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók beléphessenek ebbe a világba. Az „élmények várkastélyában” megtapasztalhatjuk, hogy hogyan éltek, főztek, ettek, örültek vagy éppen raboskodtak az emberek néhány száz évvel ezelőtt.
A fejlesztés egyik érdekessége a piazza sarkában lévő gólyafészek „felfedezése”. A madarak régóta költenek ugyanazon a helyen, és minden évben kicsiket nevelnek. A látogatók nyaranta egy kamera segítségével figyelhetik a gólyacsalád életét az Esterházy-kocsma egyik képernyőjén keresztül.

 

A reneszánsz várkastély
A kora reneszánsz építészet első magyarországi épülete igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.
A Pipo-várkastély felújításának első szakasza 2007-ben fejeződött be, amikor a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága múzeumként nyitotta meg az országosan is jelentős műemléket.

    

Schranz Mónika, az NG akkori ozorai csoportvezetője mesélt arról, hogy 2012-ben még heten látták el a múzeumi és vendéglátói feladatokat (többek közt a Pipo nevű szobában is meg lehet szállni) közalkalmazottként, ez a jogviszony januárban megváltozik, de a jövőről nem voltak biztos információi, csupán annyi, hogy már csak öten fogják ellátni az egyre több teendőt… A várkastély felújításának első ütemére 2007-ig másfél milliárdot költöttek, de az eléggé át nem gondolt fűtésrendszertől kezdve (a tervek szerint hőszivattyússá alakítják) az egyes rossz elképzelésekig (pl. vasbeton szerkezetek a várban) sok mindent meg kell változtatni. Ennek első, nem vasbeton, hanem autentikus példáját láthattuk is, a reneszánsz konyhát.

   

Remek tervek, Ozorán nem öncélú unióspénz-költés zajlik majd, a turisztika várhatóan munkahelyeket teremt és hozzájárulhat a térség fejlődéséhez. Mi szurkolunk!

*

Műemlékek Nemzeti Gondnoksága – élt húsz évet
Lendületben A Műemlékek Nemzeti Gondnoksága – olvastuk augusztusban –, az intézmény újabb négy nagyprojektjét támogatja a kormány. Ezzel 20 fölé emelkedett az NG által elnyert uniós pályázatok száma azzal, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatta az intézmény újabb kidolgozott nagyprojektjeit. Az NG [volt] a legnagyobb kulturális projektgazda, eddig megnyert projektjeinek összértéke meghaladja a 12 milliárdot. 42 jeles műemlékegyüttesért felelt, munkáját alapvetően költségvetési támogatásból végezte, de a helyreállítások és turisztikai fejlesztések forrását az utóbbi években döntően sikeres uniós pályázatokkal teremtette elő. A futó projektek szabályosságának és eredményességének eddigi ellenőrzései során az ellenőrző hatóságok szabálytalanságot nem találtak, a beruházások lebonyolítását mintaértékűnek minősítették.

    

Idén 3 régióban 5 nagyprojekttel indult, s ebből 4 lett eredményes: a somogyvári bencés apátság Szent László Nemzeti Emlékhelyének kialakítása és az ozorai Pipo-várkastély turisztikai fejlesztése 1,5-1,5 milliárd, az Edelényi Kastélysziget II. fejlesztési üteme 900 millió és az eszterházai (Fertőd) Esterházy-kastély felújításának III. üteme több mint 1 milliárd forint támogatást nyert el.
A kulturális kormányzat 2012. október 31-ével megszüntette a Műemlékek Nemzeti Gondnokságát, részeit beolvasztja a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnevezésű, a KÖH maradékaiból létrejövő szervezetbe
. Az alapítás óta hatszor szervezték át a fenntartó minisztériumot, míg a gondnokságot – tíz miniszter és több mint 30 államtitkár alatt – csupán 3 vezető (Bugár-Mészáros Károly, Csány Éva, Varga Kálmán) és zömében stabil szakembergárda irányította.

Felhasznált irodalom:
Dobos Gyula: Ozora. Száz magyar falu könyvesháza sorozat, elektronikus megjelenítés: NKÖEOK Szerkesztőség – 2007


Oldaltérkép