Hírlevél:   
  
align=center
border=0Fülvájó
Beharangozók, hírek
Életrajzok
Interjúk, riportok
Esszék, tanulmányok
Együttesek
Kritika
align=center
border=0Dübörgő
Beharangozók, ajánlók
Kritika
Együttesek
Interjúk, riportok
align=center
border=0Iskola a határon
Ottlik Géza
Esszék, élménybeszámolók
Olvas(s)atok, néz(z)etek
Interjúk, riportok
Hírek
irodalom_12_11_10_9
align=center
border=0Korboncnok
Kritika
Érdekességek
Interjúk, riportok
Életrajzok
Események
align=center
border=0Nyelvöltögető
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, események
Hírek, ajánlók
Nyelvében hal
align=center
border=0Nyitott könyv
Kritika
Életrajzok, mini biográfiák
Kiadók ajánlatából
Eladási listák, statisztikák
Interjúk, riportok
Hírek, események
align=center
border=0Színes papiruszok
Dekonstrukció
Eseménynaptár
Ajánló, hírek
Kalendárium
Más világ
Milyen lesz
Milyen volt
Kulturális hírek
align=center
border=0Tarsoly
Kritika
Esszék, tanulmányok
Interjúk, riportok
Előadások, események
align=center
border=0Vizuális kultúra
Film, fotó
Színház
Tánc
Képzőművészet
align=center
border=0Papiruszportál
Impresszum
Rólunk
Partnereink
Vendégkönyv
Támogatóink
Médiaajánlat
Letölthető bannereink


Polisz.hu online játék
buszbérlés, buszrendelés
fordítás, fordítóiroda
semen extender
Grafikai tervezés, egyedi programozás
tárhely és domainA 2010-es Tinta Arany Penna Díj nyertese Fercsik Erzsébet és Raátz Judit

Szerző: Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgató-főszerkesztője
2010. május 18. 16.56

 A Tinta Arany Penna Díjat idén Fercsik Erzsébetnek és Raátz Juditnak, a Keresztnevek enciklopédiája szerzőinek ítélte oda a Tinta Könyvkiadó igazgatótanácsa. A 2000-ben alapított elismerést 2010. május 18-án, ünnepélyes keretek között adták át a kiadó szerkesztőségében. A díjjal együtt a Tinta Könyvkiadó a szerzőpárost megajándékozta enciklopédiájuk egy-egy díszkötéses példányával is.

A díjat minden évben annak a szerzőnek vagy szerzőpárosnak ítélik oda, akiknek a közelmúltban megjelentetett szótára a szakmai elismerés mellett közönségsikert is arat. A Keresztnevek enciklopédiája 2009 áprilisában jelent meg a Tinta Könyvkiadónál A Magyar Nyelv Kézikönyvei sorozatban. Az enciklopédia igen komoly sajtóvisszhangot váltott ki, és a Könyvtárellátó Kht. múlt évi sikerlistáján is szerepelt.
A Keresztnevek enciklopédiájában a szerzők összegzik az eddigi kutatások eredményeit, és saját vizsgálataikkal egészítik ki azokat. Az általuk tárgyalt leggyakoribb 100 férfi és 100 női keresztnévről egyenként, enciklopédikusan összefoglalnak minden tudományos és általános érdeklődésre számot tartó ismeretet. A névcikkek megírása során arra törekedtek, hogy minden olyan szakterület és tudományág ismeretanyagát feldolgozzák, ami lényeges információt nyújt az egyes nevekről. Így a kötet a névtanon kívül elsősorban a nyelvtudomány, a történelem, a vallástörténet, a művelődéstörténet, a néprajz és a jogtudomány vonatkozó kutatásainak tömör összefoglalását tartalmazza.

 Kiss Gábor a díjazottakkal

Fercsik Erzsébet és Raátz Judit nyelvészek, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának tanárai.
A díjátadó ünnepségen elhangzott, hogy a nevek a magyar kultúra szerves részei, és olyan művelődéstörténeti ismereteket hordoznak, amelyeket széles körben is ismertté kell tenni. A kiadó sorozatában a Keresztnevek enciklopédiáját a Családnevek enciklopédiája
követte, a Növénynevek enciklopédiája pedig az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg.
A Tinta Arany Penna Díjat eddig Bárdosi Vilmos
, Eőry Vilma, Parapatics Andrea, Szathmári István és Zaicz Gábor nyerte el.

 A szerzők a díjjal és a díszkiadással

A Keresztnevek enciklopédiájának ismertetése a kiadó honlapján  
és a miénken is olvasható

*

Fercsik Erzsébet, Raátz Judit: Keresztnevek enciklopédiája
A leggyakoribb női és férfinevek

Kötött, B/5, 440 oldal, 4990 forint
Lektor: Korompay Klára
ISBN 9789639902183

 Fülszöveg
A Keresztnevek enciklopédiája több tudományterületet felölelve sokoldalúan tájékoztat a száz leggyakoribb magyar női és férfinévről. A magyar névtani szakirodalomnak korábban számos szakmai és ismeretterjesztő műve jelent meg, de ez ideig egyik sem adott ennyire átfogó képet a magyar keresztnevekről.
Az Enciklopédia Előszava tájékoztatást nyújt a nevek kialakulásáról, a nevek fajtáiról, arról, hogy mi módon jöttek létre a kételemű nevek, azaz hogyan alakult ki a családnevek és a keresztnevek együttese. Olvashatunk a magyar keresztnévkincs eredetéről és a névadás korábbi szokásairól, valamint napjaink névadási gyakorlatának szabályozásáról.
Az Előszót követő Tájékoztató ismerteti a könyvben tárgyalt női és férfinevek szócikkeinek felépítését: a név eredete, védőszentjei, névnapja, gyakorisága, becézése, rokon nevei, női és férfi párja, idegen nyelvi megfelelői. Külön pontokba szedve találunk adatokat a név családnévi használatáról, híres viselőiről, irodalmi és képzőművészeti alkotásban való előfordulásáról. A szócikk következő részei azt ismertetik, hogyan jelenik meg a név földrajzi nevekben, milyen népszokásokkal áll kapcsolatban, milyen szólásokban, közmondásokban szerepel, illetve miként fordul elő névcsúfolókban. A szócikk végén a név köznévként való használatáról tájékozódhatunk.
Az ismeretek széles körű bemutatása mellett újdonság, hogy a szöveges leírást sok esetben névfák egészítik ki. A kétféle ábra közül az egyik szemlélteti a név kialakulásának fő lépéseit és rokon neveit, a másik pedig a név és beceneveinek kapcsolatát ábrázolja.
A kötetet névnaptár, statisztika és teljes körű névmutató zárja. A mutató tartalmazza a keresztneveket, a becézőket, az idegen nyelvi és a történeti névalakokat is.
A szerzők az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárai. Egyik szakterületük a névkutatás, ezen belül elsősorban a személynevek vizsgálata. Több hasonló tárgyú tudományos és ismeretterjesztő mű alkotói.
A Keresztnevek enciklopédiáját ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak a keresztnevek több évszázados világára, és szeretnék alaposan megismerni a női és férfinevek mögött meghúzódó gazdag kulturális örökséget.


Oldaltérkép